Ухвалено Конвенцію МОП щодо викорінення насильства та домагань у світі праці

UA RU
На 108-ій сесії Міжнародної конференції праці ухвалено нові міжнародні стандарти: Конвенцію Міжнародної організації праці № 190 щодо викорінення насильства та домагань у світі праці та однойменні Рекомендацію та Резолюцію.

Скачайте Положення про систему управління охороною праці

Нова Конвенція МОП № 190 встановлює мінімальні глобальні норми щодо забезпечення нульової терпимості до насильства та домагань на робочих місцях. У документі наведено таке визначення:

Насильство і домагання у сфері праці — це низка неприйнятних форм поведінки і практик або загроза їх виникнення, незалежно від того, йдеться про одиничний, чи повторний випадок, — метою, результатом або можливим наслідком яких є заподіяння фізичної, психологічної, сексуальної або економічної шкоди, включаючи ґендерне насильство і домагання.

Положення Конвенції №190 стосуються не тільки безпосередньо робочих місць, а й розширюють сферу захисту працівниць та працівників. Норми поширюються на випадки насильства і домагань, які виникають під час роботи, у зв’язку з нею або пов’язані з працею.

Відповідно, сфера дії Конвенції № 190 поширюється на ситуації:

  • на робочих місцях, зокрема у громадських і приватних приміщеннях, коли вони є місцем роботи;
  • на місцях, де працівник отримує заробітну плату, проводить перерву на відпочинок або споживає їжу чи користується санітарно-побутовими приміщеннями і роздягальнями;
  • під час службових відряджень, поїздок, професіональної підготовки, заходів або соціальної діяльності;
  • у період комунікації, пов’язаної з трудовою діяльністю, включаючи ту, яка забезпечуються інформаційно-комунікаційними технологіями;
  • у житлових приміщеннях, що надаються роботодавцем;
  • під час поїздок на роботу і з роботи.

Крім того, Конвенція захищає широке коло працівників та інших осіб у сфері праці, включаючи працівників офіційно найнятих, згідно з визначенням національних законодавства і практики, а також інших зайнятих безвідносно до статусу договору, осіб, що проходять професійну підготовку, включаючи стажистів й учнів, працівників, трудові відносини яких були припинені, волонтерів, людей, які шукають роботу, і здобувачів вакансій.

Як організувати стажування (дублювання) на робочому місці

У новій Конвенції передбачено низку заходів, які повинні вживати уряди після її ратифікації. Також вказано, що підхід до запобігання та усунення насильства і домагань має бути інклюзивним, комплексним і ґендерно чутливим, а його впровадження не повинне відбуватися без консультацій з представницькими організаціями роботодавців і працівників.

Конвенція також передбачає низку шляхів з реалізації цього підходу, зокрема: прийняття відповідних законодавчих норм, стратегій та планів, забезпечення перевірок, серед іншого — інспекціями праці, покарання винних. Крім того, згідно з новим стандартом, роботодавці повинні будуть, у межах їхньої відповідальності, вживати заходи, спрямовані на недопущення насильства і домагань у сфері праці, включаючи гендерне насильство і домагання. А держава, своєю чергею, зобов’язується розробити відповідне законодавство.

Джерело: Конфедерація вільних профспілок України

Якщо контролери Держпраці на порозі

Ухвалено Конвенцію МОП щодо викорінення насильства та домагань у світі праці
Ірина Шкарівськаадвокат, постійний автор статей та лектор вебінарів на теми законодавства про охорону праці
Згідно з Планом заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Держпраці у 2019 році здійснить 16905 перевірок підприємств. Суб’єктам господарювання потрібно знати не лише про те, як підготвуватися до приїзду інспекторів, а також

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50491

Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство

Посадова інструкція відповідального за електрогосподарство: обов’язкові розділи та їх послідовність. На що треба звернути увагу при складанні посадової інструкції. Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство.
52969

Регулювання питань охорони праці в колективному договорі

Регулювання питань охорони праці у колективному договорі: нормативні акти; зміст; порядок розробки, узгодження, підписання та затвердження договору; внесення змін; реєстрація колективного договору. Скачайте зразок Розділ охорона праці в колективному договорі.
34110

Перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі становлять потенційну загрозу для людини й навколишнього середовища. У статті ви знайдете відповіді на такі питання: що таке небезпечний вантаж, чим укомплектувати транспортні засоби, що перевозять такий вантаж, які документи оформити та які вимоги до виробничого персоналу
12709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді