Ухвалено Конвенцію МОП щодо викорінення насильства та домагань у світі праці

UA RU
На 108-ій сесії Міжнародної конференції праці ухвалено нові міжнародні стандарти: Конвенцію Міжнародної організації праці № 190 щодо викорінення насильства та домагань у світі праці та однойменні Рекомендацію та Резолюцію.

Скачайте Положення про систему управління охороною праці

Нова Конвенція МОП № 190 встановлює мінімальні глобальні норми щодо забезпечення нульової терпимості до насильства та домагань на робочих місцях. У документі наведено таке визначення:

Насильство і домагання у сфері праці — це низка неприйнятних форм поведінки і практик або загроза їх виникнення, незалежно від того, йдеться про одиничний, чи повторний випадок, — метою, результатом або можливим наслідком яких є заподіяння фізичної, психологічної, сексуальної або економічної шкоди, включаючи ґендерне насильство і домагання.

Положення Конвенції №190 стосуються не тільки безпосередньо робочих місць, а й розширюють сферу захисту працівниць та працівників. Норми поширюються на випадки насильства і домагань, які виникають під час роботи, у зв’язку з нею або пов’язані з працею.

Відповідно, сфера дії Конвенції № 190 поширюється на ситуації:

  • на робочих місцях, зокрема у громадських і приватних приміщеннях, коли вони є місцем роботи;
  • на місцях, де працівник отримує заробітну плату, проводить перерву на відпочинок або споживає їжу чи користується санітарно-побутовими приміщеннями і роздягальнями;
  • під час службових відряджень, поїздок, професіональної підготовки, заходів або соціальної діяльності;
  • у період комунікації, пов’язаної з трудовою діяльністю, включаючи ту, яка забезпечуються інформаційно-комунікаційними технологіями;
  • у житлових приміщеннях, що надаються роботодавцем;
  • під час поїздок на роботу і з роботи.

Крім того, Конвенція захищає широке коло працівників та інших осіб у сфері праці, включаючи працівників офіційно найнятих, згідно з визначенням національних законодавства і практики, а також інших зайнятих безвідносно до статусу договору, осіб, що проходять професійну підготовку, включаючи стажистів й учнів, працівників, трудові відносини яких були припинені, волонтерів, людей, які шукають роботу, і здобувачів вакансій.

Як організувати стажування (дублювання) на робочому місці

У новій Конвенції передбачено низку заходів, які повинні вживати уряди після її ратифікації. Також вказано, що підхід до запобігання та усунення насильства і домагань має бути інклюзивним, комплексним і ґендерно чутливим, а його впровадження не повинне відбуватися без консультацій з представницькими організаціями роботодавців і працівників.

Конвенція також передбачає низку шляхів з реалізації цього підходу, зокрема: прийняття відповідних законодавчих норм, стратегій та планів, забезпечення перевірок, серед іншого — інспекціями праці, покарання винних. Крім того, згідно з новим стандартом, роботодавці повинні будуть, у межах їхньої відповідальності, вживати заходи, спрямовані на недопущення насильства і домагань у сфері праці, включаючи гендерне насильство і домагання. А держава, своєю чергею, зобов’язується розробити відповідне законодавство.

Джерело: Конфедерація вільних профспілок України

Якщо контролери Держпраці на порозі

Ухвалено Конвенцію МОП щодо викорінення насильства та домагань у світі праці
Ірина Шкарівськаадвокат, постійний автор статей та лектор вебінарів на теми законодавства про охорону праці
Згідно з Планом заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Держпраці у 2019 році здійснить 16905 перевірок підприємств. Суб’єктам господарювання потрібно знати не лише про те, як підготвуватися до приїзду інспекторів, а також

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді