Новий Закон «Про охорону праці»

UA RU
У 2020 році у сфері охорони праці відбудуться значні зміни. Зокрема роботодавців чекає ще більше штрафів. Вони передбачені у новому Законі «Про охорону праці». Які ще нововведення приготували законодавці?

У майбутнє — з новою назвою

Нова редакція Закону «Про охорону праці» розроблена з метою гармонізації національного законодавства з охорони праці до рамкової Директиви Ради ЄС. Робоча назва законопроекту — «Про безпеку праці та здоров’я працівників», який за планами Уряду має бути прийнятий у 2020 році.

Проект розроблено Мінсоцполітики за участю Держпраці та менеджерів проекту ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці».

Закон поширюватиметься не лише на працівників і роботодавців, а й на осіб, які надають послуги за цивільно-правовим договором, та практикантів.

Тест «Чи знаєте ви, як проводити медичні огляди працівників»

Як зміняться медогляди

У новій редакції Закону «Про охорону праці» передбачено більше категорій працівників, для яких медогляд буде обов’язковий. Крім працівників, які не досягли 21-річного віку, медичним оглядам підлягатимуть нічні працівники та працівники, стан здоров'я яких за підозрою роботодавця може створити небезпеку або завдати шкоди їхньому здоров’ю або здоров’ю інших працівників.

При цьому медичні огляди як і раніше проводитимуть за кошти роботодавця.

Якщо контролери Держпраці на порозі

Новий Закон «Про охорону праці»
Ірина Шкарівськаадвокат, постійний автор статей та лектор вебінарів на теми законодавства про охорону праці
Згідно з Планом заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Держпраці у 2019 році здійснить 16905 перевірок підприємств. Суб’єктам господарювання потрібно знати не лише про те, як підготвуватися до приїзду інспекторів, а також

За що введуть нові штрафи

У ст. 265 КЗпП з’являться нові штрафи. Так, за неподання або подання завідомо недостовірних відомостей, що визначені законодавством про безпеку праці та здоров’я працівників, роботодавцю доведеться сплатити штраф у розмірі 1% від середньомісячного фонду оплати праці юридичної чи фізичної особи, з якої стягується штраф, за попередній рік, але не менше трикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Робота в умовах підвищеної небезпеки, експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки без дозволу держави спричинить штраф у розмірі 3% від середньомісячного фонду оплати праці юридичної чи фізичної особи, за попередній рік, але не менше ніж 5 МЗП.

За невиконання приписів інспекторів праці порушники сплачуватимуть 5% від середньомісячного фонду оплати праці за попередній рік, але не менше 10 МЗП.

А ось за завдання шкоди життю або здоров’ю працівників внаслідок недоліків на споруді, в обладнанні або методах роботи штраф становитиме 25% від середньомісячного фонду оплати праці за попередній рік, але не менше 50 МЗП.

У 2019 році штрафи на роботодавців за ст. 265 КЗпП сягають 30 МЗП за неоформлених працівників, а за перешкоджання перевірці, мета якої виявити неоформлених працівників, роботодавці сплачують 100 МЗП.

У 2018 році на роботодавців наклали штрафів у сумі 1 млрд 650 млн грн.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198654

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді