Статистичні дані про безпеку та гігієну праці як інструмент для виявлення ризиків

Цьогорічний девіз, під яким визначається Всесвітній день охорони праці – «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці». Під цим гаслом 27.04.2017 відбулася прес-конференція в ІА «Укрінформ», на якій виступили:

  • Роман Чернега,  Голова Держпраці;
  • Петро Сливкін, заступник директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України;
  • Юрій Андрієвський, керівник Правової та технічної інспекції праці апарату ФПУ;
  • Софія Литвин, Національний координатор Проекту МОП «Зміцнення системи інспекції праці та механізмів соціального діалогу».

Увага до аналізу ризиків травмування працівників та нещасних випадків (далі – НВ) обумовлена тим, що в світовій практиці статистичні показники травматизму на робочому місці дедалі зростають. Так, за даними МОП, щороку в світі гине 2,3 млн працівників, більше 300 млн – травмуються. Такі цифри дають привід замислитися над причинами настання НВ та пошуком шляхів подолання травматизму на робочих місцях.

«Звичайно, статистичні дані – це лише цифри, але за такими цифрами стоїть питання збереження здоров’я та життя людини. Аналіз травматизму в тій чи іншій галузі та причин його настання допомагає уявити реальну картину та знайти відповіді на запитання «чому», «як попередити», «на що звернути увагу»?  Ми маємо зробити все можливе для того, щоб уберегти працівника та його сім’ю від нещастя», – підкреслив Роман Чернега.

Спотворення інформації  може призвести до серйозних проблем у будь-якій галузі, а якщо йдеться про охорону праці – тут важлива точність даних,  цифр, що відображаються в аналітичних матеріалах. Дані щодо ситуації з профзахворюваннями та НВ на виробництві мають важливе значення для їх профілактики.

За словами Голови Держпраці, основні причини травмування працівників – організаційні та технічні, «галузі-лідери» з травматизму – будівельна та соціально-культурна сфера.

«База даних про безпеку та гігієну праці – це не самоціль, це інструмент для виявлення ризиків. Статистика допомагає визначити пріоритети  та є напрямком для стратегічних дій на рівні підприємства та держави в цілому», – наголосила Софія Литвин.

Статистика стає потужним ресурсом і для інспекцій праці. На основі даних, що постійно оновлюються, інспекції праці можуть розробляти сценарії, аналізувати тенденції та визначати шляхи вдосконалення системи охорони праці.

Завдання Держпраці – забезпечити для громадськості широкий доступ до даних про стан охорони праці, виробничий травматизм і професійні захворювання. Точність і доступність такої інформації дозволить вивести на якісно новий рівень цей напрям соціальної політики держави.

Джерело: офіційний сайт Держпраці.


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
99

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5226

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді