Якщо працівник придбав ЗІЗ за власні кошти

Фахівці Держпраці роз’яснили норми законодавства щодо забезпечення працівника засобами індивідуального захисту.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов’язаних із забрудненням та несприятливими метеорологічними умовами, працівників мають безкоштовно забезпечити спецодягом, засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами.

Також зазначені засоби видають працівникам, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором.

Роботодавець має за свій рахунок забезпечити придбання, комплектування, видачу та отримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника, роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. Якщо працівник придбав засоби індивідуального засобу за власні кошти, роботодавець повинен компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

Також, відповідно до колективного договору, роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.

За інформацією Управління Держпраці у Волинській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30105

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25664

Засоби індивідуального захисту органів дихання

Засоби індивідуального захисту органів дихання захищають працівників від несприятливого впливу зовнішнього середовища. На які види поділяються ЗІЗ органів дихання, хто має ними забезпечувати, в яких ситуаціях їх потрібно використовувати – про все це і не тільки у статті.
40860

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
38355

Засоби колективного захисту працівників

Залежно від характеру застосування засоби захисту працівників поділяють на засоби колективного захисту та засоби індивідуального захисту. У статті розповімо про види колективних засобів захисту залежно від їх призначення.
70969

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді