Переносне заземлення: основні вимоги та особливості улаштування

Переносне заземлення застосовують як додатковий засіб захисту від напруги. Про основні вимоги, особливості улаштування та експлуатації переносного заземлення читайте у статті

На відключених струмопровідних частинах електроустановок може виникнути непередбачена напруга. У такому разі за відсутності стаціонарних заземлюючих пристроїв для захисту працівників використовують переносне заземлення.

Конструкція переносного заземлення — штанга, провідники, затискачі, наконечник або струбцина. Провідники використовують для заземлювання і закорочування між собою струмопровідних частин усіх фаз електроустановки. Затискачами фіксують заземлювальні провідники на струмопровідних частинах. Наконечник або струбцину застосовують для приєднання до заземлювальних провідників або до конструкцій.

Вимоги до переносного заземлення

Якщо переносне заземлення використовують без штанги, то ізолювальний гнучкий елемент має бути виготовлений із синтетичних матеріалів. Провід заземлення має бути гнучким, виготовленим з міді або алюмінію, неізольованим або в прозорій захисній оболонці. Контактна поверхня наконечника на проводі повинна бути очищеною. Сам наконечник має бути у вигляді струбцини або спеціального затискача, який приєднують до заземлювального проводу або конструкції. Якщо наконечник накладають на труби, то в місцях накладання вони мають бути зачищені до металевого блиску. Окремо є вимоги до способів з’єднання елементів переносного заземлення.

Улаштування переносного заземлення

Переносне заземлення спочатку приєднують до заземлювального пристрою, потім встановлюють на струмопровідні частини, обов’язково попередньо перевіривши на них відсутність напруги. Знімати переносне заземлення потрібно у зворотній послідовності: спочатку зі струмопровідних частин, потім від заземлювального пристрою. Виконувати встановлення та зняття потрібно у діелектричних рукавичках.

Якщо конструкція розподільної установки така, що встановлення переносних заземлень небезпечне, то під час підготовки робочого місця потрібно дотримуватися додаткових заходів безпеки, які прописані у місцевій інструкції з експлуатації електроустановки.

Зазвичай для заземлення у розподільних установках використовують стаціонарні заземлювальні ножі. Ручки приводів таких ножів мають бути пофарбовані в червоний, а заземлювальні ножі — у чорний колір. Якщо ж конструкція електроустановки така, що заземлювальні ножі не можуть бути встановлені, то використовують саме переносне заземлення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді