Передрейсовий медичний огляд водіїв

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Хто повинен проходити передрейсовий медичний огляд, хто має право проводити передрейсовий медичний огляд водіїв, а також які наслідки для керівників підприємств та медичних працівників за непроведення медоглядів.

Журнал передрейсового та післярейсового медичного огляду водіїв

Водій — особа, яка керує транспортним засобом і має посвідчення водія (посвідчення тракториста-машиніста, тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом, тимчасовий талон на право керування транспортним засобом) відповідної категорії. Водієм також є особа, яка навчає керуванню транспортним засобом, перебуваючи безпосередньо в транспортному засобі (Про правила Дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 № 1306).

Надзвичайно важливо встановити постійний контроль за станом здоров’я водія, адже від нього залежить безпека дорожнього руху та кількість ДТП. Порушник несе адміністративну відповідальність. У разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди з тяжкими наслідками, можлива кримінальна відповідальність, як для водія, так і для його керівника.

Один із ефективних способів контролю за станом здоров'я водіїв — передрейсовий медичний огляд водіїв. Детальніше про його організацію розповідаємо у статті.

Як організувати стажування водіїв транспортних засобів

Медичні огляди водіїв. Нормативне регулювання

Згідно з вимогами законодавства перевізник несе відповідальність за організацію охорони праці та безпеки водіїв транспортних засобів. Це включає організацію режимів праці та відпочинку водіїв, забезпечення медичного контролю за їхнім здоров'ям, а також створення належних санітарно-побутових умов для них.

Медичні огляди кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводиться для визначення придатності особи до безпечного керування транспортними засобами. Водії при прийнятті на роботу та у процесі трудової діяльності проходять такі медичні огляди:

  • попередні;
  • періодичні;
  • щозмінні передрейсові та післярейсові огляди;
  • позачергові огляди.

Водії не зобов’язані оплачувати власним коштом медичний огляд на право управління транспортним засобом. Такий медогляд має оплатити роботодавець.

Щозмінний передрейсовий медичний огляд водіїв

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, тобто перевізники. На це вказує пункт 1.4 розділу І Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого спільним наказом МОЗ, МВС від 31.01.2013 № 65/80 (далі — Положення). Щозмінний передрейсовий медичний огляд проводять для водіїв транспортних засобів перевізника безпосередньо перед їх виїздом у рейс (п. 4.1 розд. ІV Положення).

Згідно з п. 1.4 Положення № 65/80 щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди мають проходити водії транспортних засобів підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.

Де проводять щозмінний передрейсовий медичний огляд водіїв

Щозмінний передрейсовий медичний огляд проводиться для водіїв транспортних засобів перевізника безпосередньо перед їх виїздом у рейс.

На великих підприємствах водії зазвичай проходять медогляди на КПП перед виїздом з автопідприємства. Там облаштовують спеціальне приміщення, яке оснащують відповідно до Табеля оснащення постійного спеціального приміщення для проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

Маленькі підприємства або ФОП можуть укладати договори з лікувальними закладами, або з великими автопідприємствами, де є медсанчастина.

Важливо!

Щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів проводяться в індивідуальному порядку. Під час огляду присутність сторонніх осіб забороняється.

Володимир Костриця заступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» з охорони праці, представник Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки»
Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами.

Порядок проведення передрейсових медичних оглядів водіїв

Щоб організувати медичний контроль обслуговування водіїв та їх оздоровлення, враховують чисельність водіїв.

Якщо на підприємстві прцюють 100 і більше водіїв — створюють відомчі спеціалізовані медичні, фельдшерські й оздоровчі пункти, медико-санітарні частини, поліклінічні відділення та заклади охорони здоров’я.

Якщо менше ніж 100 водіїв — укладають з територіальними медзакладами договори на медичне обслуговування. Однак можлива й постійна робота за трудовим договором медичного працівника з підприємством, кількість водіїв на якому менше ніж 100 осіб.

Підстава — стаття 46 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353-XII.

Хто може проводити передрейсовий медичний огляд водіїв

Щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів проводять лікарі лікувального профілю та/або молодші медичні працівники з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа».

Щоб проводити передрейсові та післярейсові огляди водіїв, підприємство має:

  • укласти договір з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, згідно з яким відповідні послуги надаватимуть відокремлені структурні підрозділи амбулаторно-поліклінічного закладу;
    або
  • дозволити відкрити медичний кабінет лікарю-ФОП, який провадить медичну практику на підставі ліцензії;
    або
  • отримати ліцензію та відкрити на підставі свого розпорядчого документа медичний кабінет без утворення закладу охорони здоров’я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.

Так скеровує пункт 18 постанови КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 02.03.2016 № 285.

Як відбувається медогляд водіїв

Під час огляду медичний працівник повинен:

  • візуально оглянути та ретельно опитати водія щодо його самопочуття, сну, наявності або відсутності скарг на стан здоров'я;
  • звернути увагу на те, як обстежуваний заходить до кабінету, на характер ходи, його зовнішній вигляд та поведінку, на стан шкіри, ознаки або симптоми захворюваності. Провести вимірювання температури тіла, якщо є зовнішні ознаки погіршення стану водія тощо;
  • перевірити наявність симптомів гострого захворювання або загострення хронічного захворювання. На це можуть вказувати підвищення температури тіла понад 37,2°C, скарги на погане самопочуття, загальна слабкість, головний або зубний біль, гострі болі очей, болі в ділянці вуха, грудній клітині, черевній порожнині тощо.

Під час передрейсового медичного огляду у водіїв завжди вимірюють артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень. Якщо медичний працівник виявляє невідповідності, водія відсторонюють від виходу у рейс та направляють до лікувального закладу (п. 4.7 Положення № 65/80).

Якщо протягом зміни у водія будуть виявлені ознаки захворювання, він зобов’язаний пройти післярейсовий медогляд.

Підстави для визнання водія непридатним до безпечного керування ТЗ

Водія визнають непридатним до безпечного керування транспортним засобом, якщо медичний працівник виявить у нього такі відхилення в стані здоров’я:

  • підвищення або зниження артеріального тиску, частоти скорочень серця або значні відхилення від індивідуальної норми кожного водія;
  • перебування водія у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Водій власного транспортного засобу у разі погіршення стану здоров'я, якщо це перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, також повинен вжити відповідних заходів для безпечного керування транспортним засобом.

image30

Особливості робочого часу та часу для відпочинку водіїв

Як оформлюють результати щозмінного передрейсового медогляду

Результати проходження медогляду вносяться у Журнал щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв. Медичний працівник власноруч заповнює усі графи журналу, а водій ставить свій підпис у графі «Підпис водія про відсутність скарг».

За наявності дорожнього листа медпрацівник робить запис у ньому про результат контролю стану здоров’я водія автотранспортного засобу.

Щомісяця медичний працівник проводить аналіз проведених щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів, причин відсторонення від роботи водіїв і доводить їх до відома перевізника.

Перевізник повинен контролювати результати щозмінних передрейсових і післярейсових медоглядів. Особливу увагу слід звертати на випадки відсторонення від роботи водіїв, які на момент оглядів перебували у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Передрейсовий медичний огляд водіїв — важливий процес, який має відбуватися з дотриманням усіх норм законодавства.

Відповідальність за невиконання вимог щодо проведення щозмінних медоглядів

Законодавство передбачає відповідальність посадових осіб, які відповідають за експлуатацію автотранспорту, за невиконання вимог щодо проведення щозмінних медоглядів водіїв.

Відповідальність за допуск до роботи водія автотранспортного засобу, якщо стан його здоров’я не дає змоги виконувати трудові обов’язки

Порушення

Розмір штрафу

Стаття,
за якою передбачена відповідальність

Випуск в експлуатацію завідомо технічно несправних транспортних засобів, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, якщо це спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть

  • штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг);
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • обмеження волі на строк до п’яти років;
  • позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з відповідальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, на строк до трьох років або без такого

стаття 287 Кримінального кодексу України

Випуск на лінію транспортних засобів без проходження щозмінного медичного огляду водієм

  • накладення штрафу на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, громадян — суб’єктів господарської діяльності в розмірі 40 нмдг;
  • повторне вчинення порушення — 50 нмдг

стаття 128 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП)

Допуск до керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або у хворобливому стані, або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, або таких, що не пройшли у встановлений строк медичного огляду

  • штраф на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, громадян — суб’єктів господарської діяльності в розмірі 25 нмдг

стаття 129 КпАП

Перевезення пасажирів чи вантажів водієм, який не пройшов щозмінного передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів, або перевезення без проведення передрейсового контролю технічного стану транспортних засобів

  • штраф в розмірі 30 нмдг;
  • повторне вчинення порушення — 80 нмдг

стаття 133-1 КпАП

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді