Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
З 14 лютого 2020 року діє новий порядок проведення інструктажів з пожежної безпеки. Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.


Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням затверджений наказом МВС від 05.12.2019 № 1021 (далі — Порядок). Документ діє з 14.02.2020 року.

Порядок складається з чотирьох розділів:

  1. Загальні положення
  2. Порядок затвердження програм навчання з питань пожежної безпеки
  3. Організація виконання програм навчання з питань пожежної безпеки
  4. Організація проведення інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях

Розглянемо кожен з розділів Порядку детальніше.

▶ Інструктажі з охорони праці під час дистанційної роботи ◀

Загальні положення

Порядком передбачено, що організація своєчасного проведення навчання, перевірки знань з питань пожежної безпеки та інструктажів покладається на керівника підприємства, а в структурних підрозділах (цех, дільниця, лабораторія, майстерня тощо) — на керівника відповідного підрозділу.

Порядок проведення навчання, перевірки знань з питань пожежної безпеки та інструктажів установлюється наказом керівника підприємства.

Керівники підприємств складають і затверджують переліки посад, під час призначення на які особи повинні проходити навчання, перевірку знань з питань пожежної безпеки та інструктажі із зазначенням періодичності їх проходження.

Зверніть увагу! Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, перевірку знань з питань пожежної безпеки та інструктажі, заборонено п. 7 розд. І Порядку.

Уряд змінив порядок надання гірничих відводів
Георгій Лесенкоексперт з охорони праці, Київ
Не допускайте до роботи працівників, які не пройшли вступний інструктаж з охорони праці. Правильно його організувати допоможуть зразки необхідних документів.

Порядок затвердження програм навчання з питань пожежної безпеки

Другий розділ Порядку скеровує, що програми навчання з питань пожежної безпеки мають враховувати посадові обов’язки, вид діяльності посадових осіб та працівників, галузеві особливості підприємств, включати вивчення нормативних актів, які містять вимоги щодо пожежної безпеки та практичних дій із запобігання виникненню пожежі та дій під час її виникнення.

Організація виконання програм навчання з питань пожежної безпеки

Посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично, а саме — один раз на три роки, проходять навчання та перевірку знань з пожежної безпеки. Загальна тривалість навчання становить не менше 8 годин.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум), загальна тривалість якого — не менше ніж 16 годин.

Працівники підприємств, де немає можливості провести спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум), можуть проходити його на інших подібних за видом діяльності підприємствах за відповідними програмами.

Згідно з п. 3 розд. ІІІ навчання за програмами з питань пожежної безпеки проводяться у формі групових або індивідуальних занять з урахуванням фаху працівників, специфіки і пожежонебезпечних особливостей виробництва, пожежної небезпеки речовин і матеріалів, що застосовуються, та інших чинників, які впливають на стан пожежної безпеки підприємства.

Навчальні групи комплектуються працівниками однієї категорії.

Навчання за програмами з питань пожежної безпеки завершується підсумковим контролем знань. Зокрема, це можуть бути тести, співбесіди, виконання практичних завдань тощо.

Увага! Працівника можна звільнити від проходження навчання за програмами з питань пожежної безпеки, якщо він за попереднім місцем роботи вже проходив його відповідно до посадових обов’язків, спеціальності або виду роботи, на яку його приймають (п. 6 розд. ІІІ Порядку).

Організація проведення інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях

Інструктажі проводять особи, які пройшли відповідне навчання і спеціальну підготовку, що зазначено у посвідченні.

Проходити інструктажі мають особи під час прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи. За призначенням та часом проведення інструктажі поділяють на такі види:

Первинний, повторний та позаплановий інструктажі завершуються перевіркою знань працівників, яку здійснює особа, котра проводила інструктаж (п. 5 розд. ІV Порядку).

Увага! Працівників, які пройшли спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум), можна увільнити від вступного та первинного інструктажів (п. 3 розд. ІV Порядку).

Результати інструктажів, крім цільового, фіксують у Журналі реєстрації інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях. Запис про проведення цільового інструктажу роблять у наряді-допуску на виконання тимчасових вогневих робіт.

Інструктажі з пожежної безпеки можна проводити разом з інструктажами з охорони праці (п. 6 розд. ІV Порядку). У такому випадку журнал матиме назву — «Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці, цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях».

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді