Порядок страхування для об’єктів підвищеної небезпеки.

Відшкодування відбуватиметься після надзвичайних ситуацій, пожеж та аварій

Порядок страхування для  об’єктів підвищеної небезпеки. Об’єкти підвищеної небезпеки: як ідентифікувати

МВС наказом від 28.12.2023 № 1081 розробило Порядок та умови страхування відповідальності суб’єктів господарювання, інших юридичних осіб, у користуванні яких є об’єкти підвищеної небезпеки, за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок надзвичайних ситуацій (далі — Порядок).

Порядок визначає механізми, за якими суб’єкти господарювання та інші юрособи, що використовують об’єкти підвищеної небезпеки (ОПН), укладатимуть договори страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок:

  • пожеж та аварій на таких об’єктах;
  • екологічно небезпечних аварій і надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
  • аварій, що можуть загрожувати санітарному чи епідемічному здоров’ю населення, за класом страхування 13, описаним у статті 4 Закону України «Про страхування» від 18.11.2021 № 1909-IX.

Розмір страхової суми в договорі страхування відповідальності його сторони встановлюватимуть за домовленістю. Він не може становити для окремого ОПН:

  • 1 класу — менше ніж 5500 мінімальних зарплат у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня року укладання договору страхування відповідальності;
  • 2 класу — менше ніж 4500 мінзарплат;
  • 3 класу — менше ніж 3500 мінзарплат.

Порядок страхування для  об’єктів підвищеної небезпеки.План реагування на надзвичайні ситуації

Договір страхування відповідальності не відшкодовуватиме:

  • штрафи, пеню, інші (зокрема адміністративні) санкції, визначені договором чи законом;
  • моральну шкоду, упущену вигоду, інші непрямі збитки;
  • шкоду, заподіяну внаслідок перевезення, зберігання чи застосування вибухових пристроїв та/або речовин, вогнепальної зброї;
  • шкоду, заподіяну власному майну страхувальника або майну, що використовує страхувальник на підставі договору оренди (лізингу);
  • шкоду, визначену письмовою вимогою (претензією) потерпілої третьої особи, що визнана страхувальником, але не погоджена страховиком.

Якщо випадок визнано страховим, то страховик має провести страхову виплату протягом трьох робочих днів із дати ухвалення такого рішення, якщо інше не передбачено договором страхування.

Джерело:  ЛІГА:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3939

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27397

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10147

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5061

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді