Порядок страхування для об’єктів підвищеної небезпеки.

Відшкодування відбуватиметься після надзвичайних ситуацій, пожеж та аварій

Порядок страхування для  об’єктів підвищеної небезпеки. Об’єкти підвищеної небезпеки: як ідентифікувати

МВС наказом від 28.12.2023 № 1081 розробило Порядок та умови страхування відповідальності суб’єктів господарювання, інших юридичних осіб, у користуванні яких є об’єкти підвищеної небезпеки, за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок надзвичайних ситуацій (далі — Порядок).

Порядок визначає механізми, за якими суб’єкти господарювання та інші юрособи, що використовують об’єкти підвищеної небезпеки (ОПН), укладатимуть договори страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок:

  • пожеж та аварій на таких об’єктах;
  • екологічно небезпечних аварій і надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
  • аварій, що можуть загрожувати санітарному чи епідемічному здоров’ю населення, за класом страхування 13, описаним у статті 4 Закону України «Про страхування» від 18.11.2021 № 1909-IX.

Розмір страхової суми в договорі страхування відповідальності його сторони встановлюватимуть за домовленістю. Він не може становити для окремого ОПН:

  • 1 класу — менше ніж 5500 мінімальних зарплат у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня року укладання договору страхування відповідальності;
  • 2 класу — менше ніж 4500 мінзарплат;
  • 3 класу — менше ніж 3500 мінзарплат.

Порядок страхування для  об’єктів підвищеної небезпеки.План реагування на надзвичайні ситуації

Договір страхування відповідальності не відшкодовуватиме:

  • штрафи, пеню, інші (зокрема адміністративні) санкції, визначені договором чи законом;
  • моральну шкоду, упущену вигоду, інші непрямі збитки;
  • шкоду, заподіяну внаслідок перевезення, зберігання чи застосування вибухових пристроїв та/або речовин, вогнепальної зброї;
  • шкоду, заподіяну власному майну страхувальника або майну, що використовує страхувальник на підставі договору оренди (лізингу);
  • шкоду, визначену письмовою вимогою (претензією) потерпілої третьої особи, що визнана страхувальником, але не погоджена страховиком.

Якщо випадок визнано страховим, то страховик має провести страхову виплату протягом трьох робочих днів із дати ухвалення такого рішення, якщо інше не передбачено договором страхування.

Джерело:  ЛІГА:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Враховуємо небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Вплив небезпечних та шкідливих виробничих факторів на працівників може бути різним залежно від типу фактора, його інтенсивності та тривалості дії. Роботодавець зобов’язаний усунути шкідливі та небезпечні виробничі фактори або мінімізувати їхній вплив до гранично-допустимих значень, встановлених у санітарних нормах, правилах і нормативно-технічній документації. Які вирізняють шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них — далі у статті.
228585

Газонебезпечні роботи

Які роботи належать до газонебезпечних, хто може виконувати такі роботи та коли потрібен наряд-допуск, які вимоги передбачені у законодавстві до виконання газонебезпечних робіт? Читайте статтю та працюйте безпечно!
29464

Вимоги до безпеки праці у будівництві

Охорона праці на будівництві має бути організована таким чином, щоб захистити як робітників, які виконують роботи на об’єкті, так і сторонніх осіб, котрі можуть опинитися біля будівельного майданчика. Держава чітко визначає нормативи та стандарти безпечної роботи, яких слід дотримуватися відповідним суб’єктам господарювання.
22585

Затверджуємо Перелік робіт з підвищеною небезпекою

На будь-якому підприємстві, діяльність якого передбачає виконання небезпечних робіт, потрібно затвердити перелік робіт з підвищеною небезпекою. Якою нормативною базою при цьому користуватися — підкажемо у статті.
16605

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

Що таке наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки? Хто його видає і коли він потрібен? Яку форму бланка обрати та як правильно оформити? Відповіді на ці та інші питання — у статті. А також завантажуйте розроблений експертом бланк наряду допуску.
126582

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді