Набули чинності зміни до Положення про порядок надання гірничих відводів

Зокрема, оновлення стосується зразків заяв на одержання відводу

Набули чинності зміни до Положення про порядок надання гірничих відводівЗатверджені Кабінетом міністрів зміни до Положення про порядок надання гірничих відводів (від 09 січня 2024 року № 68 «Про внесення змін до Положення про порядок надання гірничих відводів») набули чинності.

Об’єкти підвищеної небезпеки: як ідентифікувати

Серед змін у порядку надання гірничих відводів користувачам для розробки родовищ корисних копалин підземним способом виокремили такі:

  • додано зразок заяви на одержання (переоформлення) гірничого відводу;
  • проєкти гірничих відводів розроблятимуться спеціалізованими проєктними організаціями або спеціалізованими підрозділами гірничодобувних підприємств, ФОПами з щонайменше одним працівником відповідної спеціальності (184 «Гірництво»: маркшейдерська справа, розробка родовищ та видобування корисних копалин);
  • подача заявки для одержання гірничого відводу відбувається особисто (можливо надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) до адміністратора центру надання адміністративних послуг або органу, що надає гірничий відвід, після погодження заявки територіальним органом Держпраці (за місцем розташування об’єкта надрокористування);

Набули чинності зміни до Положення про порядок надання гірничих відводівЯк оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

  • розрахунок меж і розмірів гірничого відводу здійснюється відповідно до Державної геодезичної референтної системи координат УСК-2000;
  • у випадку консервації гірничодобувного об’єкта (на строк понад п’ять років) або його ліквідації впродовж 30 днів після оформлення актів приймання виконаних ліквідаційних робіт акт про надання гірничого відводу повертається до органу, який його надав.

Зауважте: одержання гірничого відводу для розробки родовищ корисних копалин відкритим способом (кар’єрами, розрізами), через свердловини (мінеральні води, вуглеводні), методом вилуговування (солі, бішофіт тощо) та для будівництва і експлуатації підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі на континентальному шельфі та у виключній (морській) економічній зоні, скасовано.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3937

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27388

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10134

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5053

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді