Захист від радіації — за новими стандартами

Парламент підтримав закон

image42

Порядок дій у разі радіаційної небезпеки

Верховна Рада підтримала в другому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання» № 8223 (далі — Законопроєкт № 8223). Документ передбачає внесення змін до Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» від 14.01.1998 № 15/98-ВР (далі — Закон № 15/98), які наберуть чинності наступного дня після опублікування. 

Реалізація закону дозволить:

  • затвердити нові санітарні норми та правила радіаційної безпеки;
  • підвищити рівень радіаційного захисту персоналу та населення;
  • запровадити систему радіаційного захисту населення в усіх ситуаціях опромінення (плановій, наявній та аварійній) відповідно до права ЄС і набутого досвіду державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Законопроєкт № 8223:

  • уточнює та конкретизує повноваження КМУ, центральних і місцевих органів виконавчої влади, Національної комісії з радіаційного захисту населення України;
  • запроваджує:
    • три ситуації опромінення — планову, існуючу та аварійну;
    • граничні дози в ситуації планового опромінення для персоналу та населення;
    • референтні рівні для ситуацій існуючого та аварійного опромінення, а також середньої річної концентрації активності радону в повітрі приміщень для постійного перебування людей, на робочих місцях;
  • встановлює основні дозові ліміти ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення;
  • визначає основні заходи щодо обґрунтування та оптимізації заходів захисту та безпеки при медичному опроміненні тощо.

Захист від радіації — за новими стандартами Як діяти у разі радіаційної небезпеки

Крім того, проєкт закону № 8223 приводить терміни Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» від 08.02.1995 № 39/95-ВР у відповідність до Закону № 15/98.

Джерело: Офіційний вебпортал ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46915

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30103

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10550

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47607

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183250

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді