Як діяти у разі радіаційної небезпеки

Автор
експерт з питань пожежної та техногенної безпеки, Київ
Правильні дії у разі радіаційної аварії допоможуть вберегтися від наслідків викиду радіації. Головне – позбутися паніки і бути обізнаним. Наша стаття — вам у поміч.

Що потрібно знати про радіаційну аварію

Радіаційна безпека полягає у дотриманні допустимих меж радіаційного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище, встановлених нормами та правилами з безпеки.

Цивільний захист на підприємстві під час надзвичайної ситуації

Діяльність, пов’язану з використанням ядерних установок та джерел іонізуючого випромінювання, регулює Закон України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» від 08.02.1995 № 39/95-ВР (далі — Закон № 39/95). Він є основоположним у ядерному законодавстві України.

Радіаційна аварія — подія, внаслідок якої втрачено контроль над ядерною установкою, джерелом іонізуючого випромінювання, і яка призводить або може призвести до радіаційного впливу на людей та навколишнє природне середовище, що перевищує допустимі межі, встановлені нормами, правилами і стандартами з безпеки.

Типи аварій

Залежно від меж зон розподілу радіоактивних речовин і радіаційних наслідків аварії поділяються на типи:

1. Локальна радіаційна — порушення в роботі радіаційно небезпечного об’єкта, при якому не відбувся вихід радіоактивних продуктів та (чи) іонізуючого випромінювання за передбачені границі устатковання, технологічних систем, будинків і споруд у межах території об’єкта в кількостях, що перевищують установлені для нормальної експлуатації об’єкта значення.

2. Об’єктова — радіаційні наслідки обмежуються межами підприємства, об’єкта. При цьому можливо опромінення персоналу й забруднення будинків і споруд, що розташовані на території, вище за рівні, встановлені для нормальної експлуатації.

Як діяти у разі радіаційної небезпеки  Пам'ятка. Як знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях

3. Місцева радіаційна — порушення в роботі радіаційно небезпечного об’єкта, за якого відбувся вихід радіоактивних продуктів у межах санітарно-захисної зони об’єкта в кількостях, що перевищують встановлені для нормальної експлуатації об’єкта значення.

4. Загальна радіаційна — порушення в роботі радіаційно небезпечного об’єкта, за якого відбувся вихід радіоактивних продуктів за межі санітарно-захисної зони об’єкта в кількості, що призводять до радіоактивного забруднення прилеглої території і можливого опромінення населення вище за встановлені норми.

Можна виділити такі основні небезпечні чинники внаслідок радіаційної аварії:

  • забруднення навколишнього середовища;
  • небезпека для всього живого, що опинилося на забрудненій місцевості, — загибель людей, тварин, знищення посівів тощо.

Про те, яких правил радіаційної безпеки й особистої гігієни дотримуватися та як діяти у разі радіаційної небезпеки, розповідаємо далі.

Вплив радіаційної аварії на людину

Радіаційний вплив на людину полягає в порушенні життєвих функцій органів кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту й розвитку променевої хвороби під впливом іонізуючих випромінювань.

Залежно від дози опромінення, проникаючої радіації чи радіоактивних речовин загальна гамма зовнішнього опромінення спричиняє у людей і тварин гостру променеву хворобу. Вона може бути від легкого до надзвичайно важкого ступеня.

Обсяг і характер захисних заходів у разі радіаційної небезпеки зазвичай встановлюють штаби цивільного захисту. Проте населення повинно знати й вміти застосовувати засоби захисту від радіації, дотримувати правил і норм поведінки на радіоактивно зараженій місцевості.

Як діяти у разі загрози та раптового виникнення радіаційної небезпеки

У випадку загрози виникнення

1. Якщо оголошений небезпечний стан, не панікуйте, слухайте повідомлення.

2. Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.

3. Дізнайтеся про час і місце збору для евакуації.

4. Зменшіть проникнення радіаційних речовин у квартиру (будинок): щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори (люки), щілини заклейте.

5. Підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності й гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2–3 доби, питну воду.

Як діяти у разі радіаційної небезпеки  Чи оплатять працівнику час перебування в укритті при повітряній тривозі

6. Підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки, як-от мильний розчин для рук.

7. Перед виходом із приміщення від’єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ та воду.

У випадку раптового виникнення

1. Якщо отримали повідомлення про радіаційну небезпеку, надіньте протигаз або респіратор, а за їх відсутності — ватно-марлеву пов’язку. Ідіть у захисну споруду. Якщо захисна споруда далеко, залишайтесь у приміщенні.

2. Уникайте паніки. Слухайте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій.

3. Зменшіть можливість проникнення радіаційних речовин до приміщення — виконайте герметизацію.

4. Проведіть йодну профілактику.

 

5. Уточніть місце початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, інвалідам і людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

6. Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарної обробки та інші необхідні вам речі, у герметичну валізу.

7. Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо- й газопостачання, візьміть підготовлені речі, надіньте протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидка), гумові чоботи.

8. Після того, як прибули на нове місця перебування, проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття і санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або самостійно.

Зніміть верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрусіть його. Повісьте одяг на перекладину, віником або щіткою зметіть з нього радіоактивний пил і вимийте водою. Почистіть взуття щіткою або будь-яким підручним засобом і вимийте водою.

Обробіть відкриті ділянки шкіри водою або розчином з індивідуального протихімічного пакета (типу ІПП-8). Для обробки шкіри можна використовувати марлю чи просто рушники.

9. Дізнайтеся у місцевих органів державної влади адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Засоби захисту у зоні радіаційного забруднення

Механізм забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту у разі застосування ядерної та інших видів зброї масового ураження проти України в умовах воєнного стану або у разі виникнення надзвичайної ситуації в умовах мирного стану визначає Порядок забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю, затверджений постановою КМУ від 19.08.2002 № 1200.

Згідно з Порядком до засобів радіаційного та хімічного захисту населення та забезпечення працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту на випадок надзвичайної ситуації у мирний і воєнний час належать:

  • засоби індивідуального захисту органів дихання від бойових отруйних речовин;
  • одяг спеціальний захисний;
  • засоби індивідуального захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин;
  • респіратори;
  • прилади радіаційної розвідки і дозиметричного контролю;
  • прилади хімічної розвідки і контролю;
  • джерела живлення і засоби індикації для перелічених приладів;
  • ватно-марлеві пов'язки.

Перш ніж видавати засоби колективного та індивідуального захисту працівникам потрібно розрахувати потреби згідно з вимогами зазначеного Порядку № 1200.

Засоби захисту у надзвичайних ситуаціях  Як організувати роботи з підвищеною небезпекою під час воєнного стану

Органи дихання і шкіра

Для захисту органів дихання потрібно використовувати:

  • респіратор типу «пелюсток»;
  • респіратори Р-2, У-2К (для дорослого населення);
  • ватно-марлеві пов’язки;
  • маски від пилу ПТМ-1 з тканини;
  • протигази.

Щоб уникнути ураження шкіряних покровів, використовуйте плащі з капюшонами, накидки зі щільної тканини або поліетиленової плівки, комбінезони, гумове взуття, рукавиці, а за наявності — захисний спеціальний одяг.

Житло, джерела води, продукти харчування

Усі вікна в домі закрийте плівкою, вхідні двері обладнайте м’якими шторами. Закрийте димоходи, вентиляційні отвори (люки). Килимові доріжки й килими зверніть. М’які меблі накрийте чохлами, столи накрийте плівкою або клейонкою. Перед вхідними дверима поставте ємність з водою і поруч розстеліть килимок.

Водорозбірні колонки обладнайте наметами. Продукти зберігайте у скляній тарі або поліетиленових пакетах, у холодильниках.

Як мінімізувати вплив радіації на організм людини

Радіаційна безпека та особиста гігієна

Щоб попередити або послабити дію на організм радіоактивних речовин:

  • обмежте перебування на відкритій території;
  • використовуйте засоби індивідуального захисту (респіратор, пов’язку, плащ, гумові чоботи), коли виходите з приміщення;
  • не роздягайтесь, коли перебуваєте на відкритій території, не сідайте на землю, не паліть;
  • вимийте водою або витріть мокрою ганчіркою взуття перед входом у приміщення, верхній одяг витрусіть і почистіть вологою щіткою;
  • дотримуйте правил особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед їжею;
  • робіть щоденне вологе прибирання з мийними засобами в усіх приміщеннях, що призначені для перебування людей;
  • харчуйтеся тільки в закритих приміщеннях;
  • вживайте воду тільки з перевірених джерел;
  • не пийте воду з відкритих джерел s з мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки. Колодязі накрийте;
  • вживайте в їжу лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях (консервацію) і не зазнали радіоактивного забруднення;
  • не вживайте овочі, які росли на забрудненому ґрунті;
  • не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах;
  • не купайтесь у відкритих водоймах до перевірки ступеня їх радіоактивного забруднення;
  • не збирайте в лісі ягоди, гриби й квіти.

Пам'ятайте, у разі радіаційного впливу краще не займатися самолікуванням і за першої нагоди обов’язково звернутися до лікаря. 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді