Перегрівання і тепловий удар: захистіть працівників

Тепловий удар може призвести навіть до смерті людини

image17

Робота у спеку: вимоги безпеки

Через тривалу дію підвищеної температури на організм може виникнути таке негативне явище як перегрівання. Воно належить до професійних захворювань, викликаних дією фізичних факторів (відповідно до постанови КМУ № 1662 «Про затвердження переліку професійних захворювань»).

Найтяжча форма цього хворобливого стану — це тепловий удар. Він зазвичай виникає внаслідок високої фізичної активності в тісному приміщенні або у спекотну погоду на вулиці. Тепловий удар має такі ознаки:

  • сонливість;
  • позіхання;
  • похитування;
  • розлад мовлення;
  • почервоніння обличчя;
  • важке дихання.

В такому стані людина може померти через порушення дихання і кровообігу, якщо їй не надати своєчасну допомогу. Також важливо пам'ятати, що внаслідок теплового удару порушується терморегуляція і втрата рідини організмом.

Для запобігання перегріванню (а надто — тепловому удару) роботодавець має створити оптимальні мікрокліматичні умови на робочому місці. Також слід не забувати про проведення медоглядів. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій передбачає, що робітники, які працюють в умовах підвищеної температури повітря в приміщенні та на відкритих площадках і при тепловому випромінюванні, мають проходити медогляд один раз на два роки (після першого медогляду протягом першого року). Працівник повинен обов'язково проходити таких спеціалістів:

  • невропатолога;
  • дерматолога;
  • офтальмолога. 

Вирішуючи питання допуску до роботи, слід враховувати медичні протипоказання. 

Зауважимо, найчастіше перегрівання загрожує працівникам, що:

  • виконують роботи у глибоких шахтах, ливарних, мартенівських, листопрокатних, трубопрокатних цехах; 
  • займаються ремонтом промислових печей, очищенням топок, котлів, варінням скла та іншими роботами в умовах нагрівального мікроклімату (зокрема, на відкритих територіях у спекотний період).

Таких працівників потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту (спецодяг, спецвзуття, засоби для захисту голови, очей, обличчя, рук).

Крім того, потрібно дотримуватися режиму пиття. При температурі повітря понад 30º С і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менш ніж пів літра води на годину. Пити воду краще меншими порціями, але частіше.

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
174

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5313

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19186

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38711

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
244

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді