Перегрівання і тепловий удар: захистіть працівників

Тепловий удар може призвести навіть до смерті людини

image46

Робота у спеку: вимоги безпеки

Через тривалу дію підвищеної температури на організм може виникнути таке негативне явище як перегрівання. Воно належить до професійних захворювань, викликаних дією фізичних факторів (відповідно до постанови КМУ № 1662 «Про затвердження переліку професійних захворювань»).

Найтяжча форма цього хворобливого стану — це тепловий удар. Він зазвичай виникає внаслідок високої фізичної активності в тісному приміщенні або у спекотну погоду на вулиці. Тепловий удар має такі ознаки:

  • сонливість;
  • позіхання;
  • похитування;
  • розлад мовлення;
  • почервоніння обличчя;
  • важке дихання.

В такому стані людина може померти через порушення дихання і кровообігу, якщо їй не надати своєчасну допомогу. Також важливо пам'ятати, що внаслідок теплового удару порушується терморегуляція і втрата рідини організмом.

Для запобігання перегріванню (а надто — тепловому удару) роботодавець має створити оптимальні мікрокліматичні умови на робочому місці. Також слід не забувати про проведення медоглядів. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій передбачає, що робітники, які працюють в умовах підвищеної температури повітря в приміщенні та на відкритих площадках і при тепловому випромінюванні, мають проходити медогляд один раз на два роки (після першого медогляду протягом першого року). Працівник повинен обов'язково проходити таких спеціалістів:

  • невропатолога;
  • дерматолога;
  • офтальмолога. 

Вирішуючи питання допуску до роботи, слід враховувати медичні протипоказання. 

Зауважимо, найчастіше перегрівання загрожує працівникам, що:

  • виконують роботи у глибоких шахтах, ливарних, мартенівських, листопрокатних, трубопрокатних цехах; 
  • займаються ремонтом промислових печей, очищенням топок, котлів, варінням скла та іншими роботами в умовах нагрівального мікроклімату (зокрема, на відкритих територіях у спекотний період).

Таких працівників потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту (спецодяг, спецвзуття, засоби для захисту голови, очей, обличчя, рук).

Крім того, потрібно дотримуватися режиму пиття. При температурі повітря понад 30º С і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менш ніж пів літра води на годину. Пити воду краще меншими порціями, але частіше.

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13768

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69825

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91722

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1121

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді