Нещасні випадки: Держпраці закликає працівників не мовчати

Найманим працівникам нагадали про їхні права

image95

Порядок розслідування нещасних випадків: 7 ключових змін

На підприємстві у разі настання мають відбуватися розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій (відповідно до ст. 22  Закону України «Про охорону праці»).

Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві передбачає, що роботодавець повинен впродовж однієї доби повідомити про це з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати повідомлення  на паперовому носії.

Нещасні випадки: Держпраці закликає працівників не мовчати Скачайте акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом

Якщо ж своєчасне повідомлення не відбулося, йдеться вже про прихований травматизм.

У Держпраці зазначили, що недобросовісні роботодавці можуть тиснути на працівників, аби ті погодилися засвідчити, що травмування було побутовим. Це найчастіше мотивують тим, що великі штрафи нашкодять роботі підприємства. Тож Державна служба з питань праці закликала працівників не допускати приховування нещасних випадків. Громадянам радять:

дізнатися про засадничі положення Закону України «Про охорону праці» та Кодексу законів про працю України (це допоможе виявити порушення прав);

  • при працевлаштуванні зважати на умови праці;
  • перед початком роботи оформлювати трудовий договір;
  • вимагати створення безпечних умов праці;
  • дотримуватися затверджених нормативно-правових актів з охорони праці;
  • вимагати перегляду інструкцій з охорони праці, якщо їх зміст не розкриває повною мірою безпечне виконання робіт;
  • не погоджуватися на роботу без навчання та інструктажу на робочому місці, не за спеціальністю;
  • використовувати право відмовитися від виконання роботи, якщо її умови можуть мати негативний вплив на стан здоров’я;
  • не йти на домовленість із роботодавцем у разі травмування та не давати неправдивих свідчень щодо обставин нещасного випадку.

Одночасно з підвищенням правової грамотності найманих працівників Держпраці називає облік і перехресні перевірки інформації ефективним засобом профілактики та виявлення прихованого виробничого травматизму.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
8483

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80586

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63784

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

У разі настання нещасних випадків, які завдали шкоди робітникам або іншим людям, роботодавець зобов’язаний вжити всіх зусиль для організації неупередженої та повної перевірки обставин таких подій. У статті розповідаємо не лише про загальну процедуру розслідування нещасних випадків, а й про те, як провести розслідування в умовах воєнного стану.
132875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді