Мобінг і дискримінація на роботі: як зупинити?

Дізнайтеся, куди можна звернутися по допомогу та які права має потерпілий працівник

image75

Мобінг: зони відповідальності роботодавця

Для того щоб довести факти мобінгу (цькування) чи дискримінації на роботі, працівнику необхідно заявити про порушення та обстояти свої права. Передусім — визначити, коли саме відбувся факт порушення: під час співбесіди, випробувального терміну, виконання професійних обов’язків протягом певного періоду.

Якщо дискримінацію людина відчувала певний час, то доказами можуть бути: електронне листування, фото, відео, накази про нерівну оплату праці, показання свідків.

Куди звернутись:

1. До правоохоронних органів, якщо вчинені діяння:

    • жорстокі, з домаганням, сексуальним чи гендерно обумовленим насильством;
    • спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі й гідності;
    • ображають почуття громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями;
    • прямо чи опосередковано обмежують права або встановлюють прямі чи непрямі привілеї громадянам за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

2. Письмово до роботодавця (керівника підприємства, установи, організації), при цьому вказати на обставини, які працівник вважає дискримінаційними.

3. Зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

4. До територіального підрозділу Держпраці. У зверненні викласти всі обставини справи щодо порушення вимог трудового законодавства й дискримінації.

5. До суду.

Працівник, який зазнав мобінгу чи дискримінації, має право:

1. Якщо факт мобінгу підтверджений на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, — отримати відшкодування:

  • шкоди, заподіяної через мобінг у розмірі витрат, понесених на лікування;
  • моральної шкоди, якщо порушення законних прав працівника внаслідок дискримінації, мобінгу призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль, щоб організувати своє життя.

2. Розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору та продовжує чинити мобінг.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2977

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13936

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70478

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді