Рада підтримала зміну законодавства задля оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану

Прийнятий закон вносить зміни до інших законів та КЗпП
Рада підтримала зміну законодавства задля оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Верховна Рада на засіданні 1 липня 2022 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт від 05.04.2022 № 7251, далі — Закон).

Документ вносить зміни до Кодексу законів про працю України, законів України «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про запобігання корупції» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Закон передбачає:

1. Встановити, що на час оголошення надзвичайного або воєнного стану роботодавці зможуть надсилати повідомлення та вести документи з питань трудових відносин в електронній формі.

2. Уточнити порядок і умови, за яких призупинятимуть дію трудового договору.

3. Ввести додаткові підстави для звільнення працівника:

  • смерть ФОП, який використовує найману працю, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
  • смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим;
  • відсутність працівника на роботі понад чотири місяці, який не повідомляє про причини такої відсутності
  • підстави, передбачені іншими законами.

Роботодавець також має право звільнити працівника, якому не може забезпечувати необхідні умови праці, якщо в результаті бойових дій знищені виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно роботодавця.

3. Залишити додаткову відпустку окремим категоріям громадян і постраждалим учасникам Революції Гідності. У зв’язку зі збільшенням категорій осіб, які мають право на таку відпустку, її тривалість зменшиться з 14 до 7 календарних днів.

4. Встановити строк виплати зарплати за час відпустки — не пізніше останнього дня перед початком відпустки (з урахуванням норм Конвенції МОП «Про оплачувані відпустки» від 24.06.1970 № 132).

5. Конкретизувати порядок встановлення робочого часу та часу відпочинку, зокрема — яким категоріям працівників можна збільшити тривалість роботи впродовж тижня.

6. Уточнити норму про повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та умов оплати праці у період дії воєнного стану.

7. Відновити механізм оплати праці за роботу у вихідний день.

8. Визначити поняття сумісництва.

9. Визначити особливості проходження військової служби у період дії воєнного стану.

10. Відшкодувати працівникам і роботодавцям пов’язані з трудовими відносинами грошові суми, втрачені внаслідок збройної агресії за окремим механізмом.

11. Дозволити здійснювати позапланові заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю в період воєнного стану.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
28

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23694

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36709

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10554

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді