Уряд оновив процедуру підтвердження профзахворювань

Зокрема, нові правила мають бути застосовані до медиків, що хворіють або вже захворіли на COVID-19

Уряд оновив процедуру підтвердження профзахворювань

МОЗ наказом від 29.12.2021 № 2911/99/738 скоригував норми Інструкції про застосування переліку професійних захворювань, затвердженої наказом МОЗ, Мінсоцполітики від 29.12.2000 № 374/68/338.

Як встановлюють професійні захворювання

Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюватиме лікар закладу охорони здоров’я (ЗОЗ), до якого пацієнт звернувся за медичною допомогою. Пацієнт або інші особи надають інформацію, що захворювання може бути спричинене впливом факторів виробничого середовища та трудового процесу.

Уряд оновив процедуру підтвердження профзахворюваньСкачайте журнал обліку професійних захворювань (отруєнь)

ЗОЗ, до якого звернувся пацієнт із ознаками гострого професійного захворювання (інтоксикації), надає екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок / гостре професійне захворювання відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

У такому саме порядку встановлюють діагноз професійного захворювання «гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2» для медичних та інших працівників, що безпосередньо беруть участь у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19 та лікування пацієнтів. Це стосується також випадків COVID-19 у медичних та інших працівників, що виникли до дня, коли цей наказ набрав чинності, та щодо яких не завершені розслідування професійного захворювання.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
174

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5313

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19186

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38711

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
244

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді