В Україні запроваджено надзвичайний стан

НС передбачає низку обмежень

В Україні запроваджено надзвичайний стан

Верховна Рада України затвердила Указ Президента «Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України». На підтримку цього рішення народні обранці віддали 335 голосів.

Цивільний захист на підприємстві: як упровадити

Надзвичайний стан введено з 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 року на всій території України, окрім Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованого Криму.

Президентський указ передбачає запровадження таких заходів:

  • встановлення особливого режиму в'їзду та виїзду, а також обмеження свободи пересування територією, де вводиться надзвичайний стан (за потреби);
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборона страйків;
  • тимчасова чи безповоротна евакуація людей з небезпечних для проживання місць з наданням їм стаціонарних або тимчасових приміщень;
  • запровадження комендантської години (за потреби);
  • перевірка документів громадян, в окремих випадках – особистий огляд, огляд речей, транспорту, багажу, службових приміщень та житла;
В Україні запроваджено надзвичайний станБільше про засоби захисту у надзвичайних ситуаціях
  • заборона призовникам, військовозобов'язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України;
  • заборона виготовлення та розповсюдження інформматеріалів, які можуть дестабілізувати обстановку;
  • регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого та колективного користування;
  • особливі правила користування зв'язком та передачі даних через комп'ютерні мережі (за потреби);
  • порушення у порядку, визначеному Конституцією та законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

На засіданні оперативного штабу Києва було вирішено, що комендантську годину в столиці не будуть впроваджувати. Водночас міський голова порадив мешканцям пересуватися містом з документами, що посвідчують особу. Доступ до приміщень органів влади буде обмежено. На в'їздах в місто працюватимуть контрольно-пропускні пункти.

На Донеччині та Луганщині надзвичайний стан не запроваджували, адже там вже діє особливий режим.

Термін запровадження надзвичайного стану — 30 діб. У разі потреби можливе продовження НС на такий же термін.

Джерело: Верховна Рада України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11895

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді