Як провести технічний контроль транспортних засобів

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Законодавством передбачене проведення обов’язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану транспортних засобів. За результатами перевірки встановлюється придатність до експлуатації транспортних засобів або неможливість експлуатації. Про те, як проводять технічний огляд транспортних засобів, — далі.

 

 

 

Нормативне регулювання

Огляд транспортних засобів проводиться згідно з постановою КМУ «Про затвердження Порядку проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, технічного опису та зразка протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу» від 30.01.2012 № 137 (далі — Порядок № 137).

Медогляди водіїв транспортних засобів: що варто знати

Порядок визначає процедуру проведення обов’язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану транспортних засобів, зареєстрованих уповноваженими органами МВС, за результатами якої встановлюється їх придатність до експлуатації або неможливість експлуатації.

Перевірка (контроль) технічного стану транспортного засобу — це процес визначення відповідності транспортного засобу встановленим до конструкції і технічного стану вимогам

Періодичність проведення обов’язкового технічного контролю

Обов’язковий технічний контроль проводиться з такою періодичністю:

  • для автобусів та транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації — двічі на рік;
  • для легкових автомобілів, які використовуються для перевезення вантажів або пасажирів з метою отримання прибутку, зі строком експлуатації більше 2 років — кожні два роки;
  • для вантажних автомобілів вантажопідйомністю до 3,5 тонн, причепів до них зі строком експлуатації більше 2 років — кожні 2 роки;
  • для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та таксі незалежно від строку експлуатації — щороку.

Крім того, за вимогою власника обов’язковий технічний контроль транспортного засобу, який зареєстрований в установленому порядку, але не підлягає обов’язковому технічному контролю, проводять за процедурою, визначеною Порядком № 137.

Технічний огляд транспортних засобівЗверніть увагу! Замовник має право вільно обирати виконавця проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу незалежно від того, де він був зареєстрований.

 

Підготовка до проведення технічного контролю транспортних засобів

Перед проведенням технічного контролю транспортний засіб має бути повністю укомплектований, чистий та заправлений експлуатаційними рідинами.

Згідно з п. 12. Порядку № 137 технічний контроль транспортного засобу проводиться після зовнішнього огляду, який здійснюється з метою:

  • ідентифікації транспортного засобу:
  • звірки ідентифікаційних номерів та номерних знаків транспортного засобу з даними реєстраційних документів;
  • встановлення комплектності.

Якщо ідентифікаційні номери та (або) номерні знаки не відповідають даним реєстраційних документів транспортного засобу, технічний контроль не проводиться.

 

 

Технічний огляд транспортних засобів 2021: вимоги до проведення

Обов’язковий технічний контроль проводиться згідно з Технологічними вимогами до засобів перевірки технічного стану, обслуговування і ремонту колісного транспортного засобу (затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 15.02.2012 № 106) та Вимогами до перевірки конструкції та технічного стану колісного транспортного засобу (затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 26.11.2012 № 710).

Розрахунковий час технічного контролю транспортного засобу загального призначення максимально становить:

  • для причепів (напівпричепів) – 30 (40) хвилин;
  • для легкових автомобілів – 40 хв;
  • для вантажних автомобілів – 60 хв;
  • для автобусів – 65 хв.

Для спеціальних та спеціалізованих транспортних засобів або транспортних засобів, обладнаних додатковим устаткуванням, цей час може бути змінено.

Слід зазначити, що у разі коли замовник виявив намір спостерігати за процесом обов’язкового технічного контролю транспортного засобу, то виконавець повинен провести інструктаж з охорони праці.

Аптечка на підприємстві
Володимир Кострицязаступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» з охорони праці, представник Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки»
Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами.

 

Проведення фотофіксації

Відповідно до п. 16. Порядку № 137 виконавець здійснює фотофіксацію процесу проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу, про що попереджає замовника.

Фотофіксація процесу проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу здійснюється виконавцем під час зовнішнього огляду транспортного засобу із фіксацією:

  • передньої та лівої або правої частини транспортного засобу;
  • перевірки увімкнених фар ближнього світла та протитуманних фар (за наявності);
  • перевірки гальмової системи методом стендових випробувань і загального вигляду транспортного засобу на гальмовому стенді, номерного знака та увімкнених сигналів гальмування;
  • показника одометра.

Матеріали фотофіксації мають забезпечувати можливість чітко визначати марку, колір, номерний знак транспортного засобу, на фотографіях обов’язково зазначається дата фотофіксації, яка повинна відповідати даті видачі протоколу перевірки технічного стану.

Також результат фотофіксації (одна фотографія транспортного засобу під час перевірки гальмової системи методом стендових випробувань з фіксацією загального вигляду транспортного засобу та номерного знака) друкується на зворотному боці протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу.

Всі документи та матеріали фотофіксації процесу проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу повинні зберігатися виконавцем протягом 3 років. 

 
Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

 

Як оформлюють результат перевірки

Якщо результат перевірки є позитивним, то відповідно до п. 18 Порядку № 137 замовнику видається протокол перевірки технічного стану із самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації, яка розміщується в правій верхній частині вітрового скла (на внутрішньому боці) транспортного засобу. 

У разі негативного результату або невідповідності даних у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу даним ідентифікації транспортного засобу складається Акт невідповідності технічного стану транспортного засобу за формою згідно з додатком 4 до Порядку № 137.

У протоколі перевірки технічного стану транспортного засобу виконавець зазначає дату проведення наступного обов’язкового технічного контролю, а також призначення транспортного засобу в разі проведення додаткової перевірки згідно з обсягами перевірки для автобуса, призначеного для перевезення школярів або осіб з інвалідністю, автомобіля таксі, спеціалізованого санітарного автомобіля бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, великогабаритного та великовагового транспортного засобу, транспортного засобу, що використовується для перевезення небезпечних вантажів, або учбового транспортного засобу.

Повторна перевірка технічного стану транспортного засобу проводиться після усунення невідповідності, виявленої під час попередньої перевірки.

Згідно з п. 22. Порядку № 137 передача інформації до загальнодержавної бази даних про результати обов’язкового технічного контролю здійснюється кожної зміни з використанням електронних засобів зв’язку.

Така база ведеться територіальним органом з надання сервісних послуг МВС.

Стажування водіїв транспортних засобів:

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді