Безпечна заготівля ранніх зернових

Держпраці нагадала роботодавцям про основні вимоги безпеки під час сільськогосподарських робіт у 2021 році

Безпечна заготівля ранніх зернових

Під час збору ранніх зернових роботодавці зобов’язані розробити комплексні заходи щодо забезпечення вимог з охороні праці та не допустити травмування працівників.

Охорона праці у сільськогосподарському виробництві

Державна служба України з питань праці виокремила низку пунктів, яких слід дотримуватися роботодавцям:

  • не допускати порушення трудової дисципліни під час роботи;
  • забезпечити в господарствах двозмінну роботу з метою недопущення порушень робочого часу та відпочинку;
  • розробити графік чергування спеціалістів господарств у нічний час (обладнати надійним, ефективним освітленням всі технологічні агрегати для роботи в нічний час);
  • заборонити допуск до роботи працівників, які не пройшли медичні огляди;
  • провести обстеження полів, над якими проходять повітряні лінії ЛЕП, та заборонити зупинку агрегатів і машин в охоронних зонах цих ліній;
  • забезпечити проведення передрейсового та післярейсового медичного огляду стану здоров’я водіїв транспортних засобів;
  • обов’язково провести інструктажі з правил охорони праці, безпеки руху з працівниками, зайнятими на збиранні ранніх зернових культур, з реєстрацією у відповідних журналах;
  • забезпечити дотримання порядку:
    • огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи;
    • проведення планово-попереджувальних ремонтів і оглядів електроустановок;
    • проведення зварювальних робіт;
  • визначити безпечні місця відпочинку працівників у польових умовах;
  • забезпечити дотримання правил проїзду і стоянки транспортних засобів.

Задля попередження виробничого травматизму працівників у сільському господарстві керівникам, головним спеціалістам підприємств та відповідальним з охорони праці необхідно посилити контроль під час проведення зернозбиральних робіт та активізувати профілактичну роботу.

Поширеними порушеннями у Держпраці назвали перебування на роботах неповнолітніх та відсутність інструктажів з питань охорони праці й електробезпеки.

Зауважимо, до роботи на зернозбиральному комбайні можна допускати лише осіб, яким виповнилося 18 років і які пройшли спеціальне навчання щодо будови та експлуатації машини і мають відповідний документ. Усіх механізаторів та водіїв потрібно ознайомити з маршрутною картою безпечних пересувань територією господарства. При виїзді ж комбайнів у поле слід переконатися в надійності органів управління, ходової частини, гальм, системи сигналізації, освітлення.

Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3939

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27394

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10145

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5059

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді