З 1 липня Держпраці разом з податковою шукатимуть незадекларованих працівників

Завітати на підприємство з перевіркою можуть у будь-який час

З 1 липня Держпраці разом з податковою шукатимуть незадекларованих працівників

Першого липня стартує масштабне інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників, яке здійснюватиме Державна служба України з питань праці у взаємодії з Державною податковою службою.

Механізм їхньої спільної роботи узгодили під час формування Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Як проходять перевірки з охорони праці

Заходи щодо стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин включають дві масштабні кампанії:

  1. інформування про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці;
  2. інспектування серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці.

З 1 липня Держпраці разом з податковою шукатимуть незадекларованих працівників Оскарження припису Держпраці: порядок дій

Перший етап вже відбувся. Так, з початку року інспектори праці проінформували понад 62 тис. роботодавців та їх працівників про переваги офіційного працевлаштування. Більш ніж 50% підприємств, з якими проводилася робота, належать до торговельної галузі. Держпраці також виокремила сфери сільського господарства, транспорту та організації харчування.

Наразі інспектори хочуть в першу чергу перевірити тих роботодавців, які проігнорували попередню інформаційну кампанію. Співпраця з податківцями має підвищити оперативність виявлення таких суб’єктів господарювання.

Зауважимо, порушенням законодавства про працю є:

  • наявність незадекларованого працівника;
  • підміна трудового договору цивільно-правовим договором/договором про стажування;
  • виплата заробітної плати в конверті;
  • виплата винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;
  • фактичне використання праці повний день, при оформленні працівника на неповний робочий день.

Штраф за це становить 10 мінімальних заробітних плат (наразі це 60 тис. грн).

З 1 липня Держпраці разом з податковою шукатимуть незадекларованих працівників План перевірок Держпраці на 2021 рік

Якщо ж роботодавець впродовж двох років вдруге попадеться на такому порушенні, стягнення становитиме 30 мінімальних зарплат (180 тис. грн) за кожного працівника.

Для виявлення незадекларованих працівників, інспектор праці може безперешкодно проходити до службових, адміністративних та виробничих приміщень роботодавців, ознайомлюватися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, а також ставити їм питання та отримувати пояснення.

Перевірити наявність оформлених трудових відносин інспектор праці може у будь-який день та час.

Джерело: Головне Управлiння Держпрацi в Одеськiй областi

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
97

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5226

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді