Порядок підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2015 № 148 затверджено Порядок підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2015 № 148 затверджено Порядок підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків.

Дія цього Порядку поширюється на працівників закладів охорони здоров’я (далі — ЗОЗ), науково-дослідних установ та виробників біологічних препаратів для діагностики, лікування і профілактики ВІЛ-інфекції незалежно від форми власності та підпорядкування, які надають медичну допомогу, проводять лабораторні та наукові дослідження з проблем ВІЛ-інфекції, зайняті виробництвом біологічних препаратів для діагностики, лікування і профілактики ВІЛ-інфекції та підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та обов’язковому страхуванню на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини при виконанні ними службових обов’язків.

Процедура підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків здійснюється за інформованою письмовою згодою працівника в довільній формі.

Право на встановлення зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків покладається на режимну комісію ЗОЗ, наукових установ, підприємств. Встановлювати остаточний діагноз щодо професійного захворювання у зв’язку із зараженням ВІЛ-інфекцією внаслідок аварії мають право спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади, включені до переліку спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, які мають право встановлювати остаточний діагноз щодо професійних захворювань.

Наказом також затверджено форму первинної облікової документації № 108-0 «Журнал реєстрації аварій при наданні медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особам та роботі з ВІЛ-інфікованим матеріалом» та інструкцію щодо її заповнення.

Главу 3 Інструкції з профілактики внутрішньолікарняного та професійного зараження ВІЛ-інфекцією, затвердженої наказом МОЗ від 25.05.2000 № 120, та додаток до неї виключено.

Наказ зареєстровано в Мінюсті 03.04.2015 за № 377/26822, набирає чинності з дня опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
109

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5228

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19101

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38466

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
193

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді