Обладнання легкої та текстильної галузі виключили з категорії підвищеної небезпеки

UA RU
Нововведення передбачені постановою «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» № 330 від 10.04.2019.

Держпраці уповноважили продовжувати дію дозволів на небезпечні роботи

У 2018 році обладнання легкої та текстильної галузі було визнано устаткуванням підвищеної небезпеки. Регулювання було впроваджено постановою КМУ № 48 від 07.02.2018. Постанова стосувалася великої кількості питань охорони праці. Тоді багато кому було незрозуміло, чому саме ці дві галузі увійшли до переліку із характеристикою «обладнання підвищеної небезпеки». Адже конкретних досліджень або кейсів, які б підтверджували цей факт, зроблено не було.

Так, із прийнятими змінами, до прикладу, компанії, які користувались швейним обладнанням мали проходити експертизу та отримувати дозвіл на устаткування. Якщо такого дозволу компанія не мала, інспектори департаменту охорони праці мали право видати припис, яким заборонялася експлуатація устаткування. Фактично ж така ситуація зупиняла діяльність компанії.

Крім того, необхідність отримувати дозвіл створювала додаткові фінансові витрати для компанії, які могли б бути спрямовані напряму на забезпечення безпечних умов праці, розвиток підприємств та створення нових робочих місць. До прикладу, одна компанія, що мала на своєму балансі 18 машин мала б заплатити близько 40 000 грн за здійснення експертизи.

Під час роботи, наприклад, на швацькому верстаті, за умов дотримання техніки безпеки, виробничі травми є малоймовірними. Крім того, тканина при розрізанні із загального відрізка та зшиванні окремих частин не змінює свої властивості – тож і це не може бути причиною підвищеної небезпеки.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Якщо контролери Держпраці на порозі

Обладнання легкої та текстильної галузі більше не належить до категорії підвищеної небезпеки
Ірина Шкарівськаадвокат, постійний автор статей та лектор вебінарів на теми законодавства про охорону праці
Згідно з Планом заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Держпраці у 2019 році здійснить 16905 перевірок підприємств. Суб’єктам господарювання потрібно знати не лише про те, як підготвуватися до приїзду інспекторів, а також

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Враховуємо небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Вплив небезпечних та шкідливих виробничих факторів на працівників може бути різним залежно від типу фактора, його інтенсивності та тривалості дії. Роботодавець зобов’язаний усунути шкідливі та небезпечні виробничі фактори або мінімізувати їхній вплив до гранично-допустимих значень, встановлених у санітарних нормах, правилах і нормативно-технічній документації. Які вирізняють шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них — далі у статті.
228582

Газонебезпечні роботи

Які роботи належать до газонебезпечних, хто може виконувати такі роботи та коли потрібен наряд-допуск, які вимоги передбачені у законодавстві до виконання газонебезпечних робіт? Читайте статтю та працюйте безпечно!
29461

Вимоги до безпеки праці у будівництві

Охорона праці на будівництві має бути організована таким чином, щоб захистити як робітників, які виконують роботи на об’єкті, так і сторонніх осіб, котрі можуть опинитися біля будівельного майданчика. Держава чітко визначає нормативи та стандарти безпечної роботи, яких слід дотримуватися відповідним суб’єктам господарювання.
22583

Затверджуємо Перелік робіт з підвищеною небезпекою

На будь-якому підприємстві, діяльність якого передбачає виконання небезпечних робіт, потрібно затвердити перелік робіт з підвищеною небезпекою. Якою нормативною базою при цьому користуватися — підкажемо у статті.
16600

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

Що таке наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки? Хто його видає і коли він потрібен? Яку форму бланка обрати та як правильно оформити? Відповіді на ці та інші питання — у статті. А також завантажуйте розроблений експертом бланк наряду допуску.
126575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді