У нових ДБН визначено, скільки часу потрібно на евакуацію

UA RU
Мінрегіон удосконалив будівельні норми щодо проектування культурних закладів у ТРЦ з урахуванням умов безпечної евакуації.

нові ДБН

Державні будівельні норми — це обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

НПАОП чи ДБН: що важливіше?

У нових державних будівельних нормах (ДБН) щодо закладів культури та дозвілля вдосконалено норми щодо проектування культурних та розважальних закладів із глядацькими залами, розміщеними у торговельно-розважальних центрах, у частині обов’язкового урахування необхідного часу для безпечної евакуації людей. Тепер у них чітко встановлено, скільки саме повинна тривати евакуація людей з таких закладів у складі ТРЦ.

За даними Мінрегіону, завдяки новим нормам на 25% вдасться зменшиться кількість травм під час евакуації і підвищити безпеку людей у разі надзвичайних ситуацій.

Як наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, час евакуації людини із окремої будівлі кінотеатру або кінотеатру у торговельному центрі відрізняється. Адже, крім того, щоб безпосередньо вийти із глядацького залу, людині потрібно ще евакуюватися із будівлі ТРЦ.

«Сьогодні в чинних нормах щодо закладів культури, які є застарілими, враховується лише час евакуації людей з окремих будівель кінотеатрів. Проте зараз більшість з них якраз проектуються у складі великих торговельно-розважальних центрів. Ми переглянули ці норми, щоб заклади культури у ТРЦ проектувалися безпечно та правильно, з дотриманням необхідних розрахунків щодо часу евакуації та пропускної можливості евакуаційних виходів», — зазначив Л.Парцхаладзе.

Згідно з пожежними вимогами при проектуванні закладів культури має бути врахований час, необхідний для евакуації людей. Він залежить від ступеня вогнестійкості споруди. Наприклад, евакуація з будівлі І та ІІ ступенів вогнестійкості має здійснюватися протягом 6 хвилин, ІІІ-ІV ступенів — 4 хвилин, V ступеню — 3 хвилин.

Все про пожежну безпеку в одній тематичці

Л. Парцхаладзе пояснив, що у випадку проектування того ж кінотеатру у торговельно-розважальному центрі, евакуація людей має здійснюватися так, щоб з приміщення кінотеатру можна було безпечно евакуюватися на вулицю протягом встановленого часу — від 3 до 6 хвилин залежно від ступеню вогнестійкості.

Водночас потрібно обов’язково враховувати пропускну можливість евакуаційних виходів — як із глядацьких залів кінотеатру, так і з самого торговельно-розважального центру. Це дасть змогу здійснювати евакуацію людей безпечно та без травмування.

Нові ДБН В.2.2-Х:201Х «Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади» розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну чинних ДБН 2005 року. Вони будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці набудуть чинності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198654

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді