У нових ДБН визначено, скільки часу потрібно на евакуацію

UA RU
Мінрегіон удосконалив будівельні норми щодо проектування культурних закладів у ТРЦ з урахуванням умов безпечної евакуації.

нові ДБН

Державні будівельні норми — це обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

НПАОП чи ДБН: що важливіше?

У нових державних будівельних нормах (ДБН) щодо закладів культури та дозвілля вдосконалено норми щодо проектування культурних та розважальних закладів із глядацькими залами, розміщеними у торговельно-розважальних центрах, у частині обов’язкового урахування необхідного часу для безпечної евакуації людей. Тепер у них чітко встановлено, скільки саме повинна тривати евакуація людей з таких закладів у складі ТРЦ.

За даними Мінрегіону, завдяки новим нормам на 25% вдасться зменшиться кількість травм під час евакуації і підвищити безпеку людей у разі надзвичайних ситуацій.

Як наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, час евакуації людини із окремої будівлі кінотеатру або кінотеатру у торговельному центрі відрізняється. Адже, крім того, щоб безпосередньо вийти із глядацького залу, людині потрібно ще евакуюватися із будівлі ТРЦ.

«Сьогодні в чинних нормах щодо закладів культури, які є застарілими, враховується лише час евакуації людей з окремих будівель кінотеатрів. Проте зараз більшість з них якраз проектуються у складі великих торговельно-розважальних центрів. Ми переглянули ці норми, щоб заклади культури у ТРЦ проектувалися безпечно та правильно, з дотриманням необхідних розрахунків щодо часу евакуації та пропускної можливості евакуаційних виходів», — зазначив Л.Парцхаладзе.

Згідно з пожежними вимогами при проектуванні закладів культури має бути врахований час, необхідний для евакуації людей. Він залежить від ступеня вогнестійкості споруди. Наприклад, евакуація з будівлі І та ІІ ступенів вогнестійкості має здійснюватися протягом 6 хвилин, ІІІ-ІV ступенів — 4 хвилин, V ступеню — 3 хвилин.

Все про пожежну безпеку в одній тематичці

Л. Парцхаладзе пояснив, що у випадку проектування того ж кінотеатру у торговельно-розважальному центрі, евакуація людей має здійснюватися так, щоб з приміщення кінотеатру можна було безпечно евакуюватися на вулицю протягом встановленого часу — від 3 до 6 хвилин залежно від ступеню вогнестійкості.

Водночас потрібно обов’язково враховувати пропускну можливість евакуаційних виходів — як із глядацьких залів кінотеатру, так і з самого торговельно-розважального центру. Це дасть змогу здійснювати евакуацію людей безпечно та без травмування.

Нові ДБН В.2.2-Х:201Х «Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади» розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну чинних ДБН 2005 року. Вони будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці набудуть чинності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50491

Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство

Посадова інструкція відповідального за електрогосподарство: обов’язкові розділи та їх послідовність. На що треба звернути увагу при складанні посадової інструкції. Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство.
52969

Регулювання питань охорони праці в колективному договорі

Регулювання питань охорони праці у колективному договорі: нормативні акти; зміст; порядок розробки, узгодження, підписання та затвердження договору; внесення змін; реєстрація колективного договору. Скачайте зразок Розділ охорона праці в колективному договорі.
34110

Перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі становлять потенційну загрозу для людини й навколишнього середовища. У статті ви знайдете відповіді на такі питання: що таке небезпечний вантаж, чим укомплектувати транспортні засоби, що перевозять такий вантаж, які документи оформити та які вимоги до виробничого персоналу
12709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді