Пожежна безпека на підприємстві

На кожному підприємстві мають бути розроблені заходи пожежної безпеки, призначені особи, що відповідатимуть за їх виконання. Тематична добірка статей з Довідника підкаже, як забезпечити відповідний протипожежний режим на суб’єкті господарювання.

Для Вашої зручності статті на тему забезпечення пожежної безпеки на підприємстві зібрано в одній тематичці.

Пожежна безпека на підприємстві

Про встановлення автономних систем пожежогасіння

Електрощити, групові електрощитки мають бути захищені автономними системами пожежогасіння та оснащуватися схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки) (п. 1.16 розділу ІV Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 № 1417). Однак не все так однозначно у законодавстві, зокрема, якщо йдеться про будівництво нових електромереж. Дізнайтеся більше зі статті з Довідника.

Внутрішній протипожежний водогін

На підприємстві має бути встановлений протипожежний режим, складовою якого є порядок організації експлуатації та обслуговування наявних засобів протипожежного захисту. Які існують вимоги до облаштування внутрішнього протипожежного водогону? Як правильно оформлювати експлуатаційну документацію та акти перевірки? У яких будівлях не передбачений протипожежний водогін? Читайте далі.

Порядок організації експлуатації та обслуговування наявних засобів протипожежного захисту (приклад)

Вогнегасники розміщують у легкодоступних помітних місцях (коридорах, біля входів або виходів із приміщень тощо), а також у пожежонебезпечних місцях, де найбільша ймовірність виникнення пожежі, так, щоб не створювати перешкод для евакуації. Необхідно забезпечити захист вогнегасників від прямих сонячних променів та безпосередньої (без загороджувальних щитків) дії опалювальних та нагрівальних приладів.

Не менш важливо знати вимоги до розміщення, зберігання та експлуатації таких засобів протипожежного захисту, як автоматична пожежна сигналізація, пожежні ковдри, ящики з піском тощо.

Господарські будівлі на прицілі у нових правил пожежної безпеки

Які заборони впровадила редакція Правил пожежної безпеки, затверджена наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417? Чи потрібно перезатверджувати інструкції? На ці та інші питання щодо Правил відповідає експерт.

Дотримуємося правил пожежної безпеки у навчальних закладах

Що потрібно знати керівнику та відповідальним за пожежну безпеку особам, щоб створити безпечні умови роботи навчального закладу та уникнути непорозумінь під час перевірки закладу контролюючими органами? У статті також наведено Алгоритм дій при виникненні пожежі у навчальному закладі.

Які обов’язки чергового у навчальному закладі з цілодобовим перебуванням учнів щодо пожежної безпеки

У закладах та установах із цілодобовим перебуванням учнів (вихованців) необхідно встановити чергування обслуговувального персоналу в нічний час без права сну протягом зміни. Чим має бути забезпечений черговий? Які обов’язки передбачені законодавством? Відповіді — далі.

«Ялиночко, гори!»: протипожежні правила під час новорічних та різдвяних свят

Зустрічайте новорічні свята не лише весело, а й безпечно! Спеціально для вас експерт нагадав правила пожежної безпеки під час новорічних та різдвяних свят. Дотримуйтеся їх, щоб не перетворити новорічне святкування на трагедію.

Інструкції з пожежної безпеки

Скористайтеся примірними інструкціями з пожежної безпеки та за потреби адаптуйте їх до умов вашого підприємства.

Інструкція з пожежної безпеки у приміщенні електрощитової

Інструкція про заходи пожежної безпеки у майстерні

Інструкція про заходи пожежної безпеки у котельні

Інструкція про заходи пожежної безпеки для складу

Інструкція про заходи пожежної безпеки для працівників охорони

Ці та інші корисні статті Ви знайдете у Довіднику спеціаліста з охорони праці.

Пожежна безпека на підприємстві



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді