Норма робочого часу на 2019 рік

Міністерство соціальної політики оприлюднило у листі від 08.08.2018 № 78/0/206-18 норму робочого часу на 2019 рік.

Мінсоцполітики наводить у листі приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на наступний рік. Загалом законодавством не передбачено єдиної норми тривалості робочого часу. Вона може бути різною залежно від багатьох чинників: тривалості робочого тижня, тривалості робочого дня, коли встановлені вихідні тощо. Тому норму робочого часу роботодавці повинні розраховувати самостійно виходячи з режиму роботи, запровадженого на підприємстві, з дотриманням вимог ст.ст. 50-53, 67 і 73 КЗпП.

Однак роботодавці можуть скористатися додатком до листа Мінсоцполітики, в якому наведено Приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік, розрахованої за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.

Нагадуємо, листи Мінсоцполітики, які публікуються в ЗМІ щодо норми робочого часу, не реєструються в Міністерстві юстиції України в установленому порядку, а тому не є нормативним актом. Вони слугують рекомендаціями або, ураховуючи те, що в них визначені всі нормоутворюючі фактори, методичним посібником під час розрахунку норми тривалості робочого часу на рік безпосередньо на підприємстві.

У 2019 році — 250 робочих днів. Норма тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні становитиме 1993 години.

У 2019 році Пасха — 28 квітня, Трійця — 16 червня. Напередодні святкових i неробочих днів (ст. 73 КЗпП) працюємо на годину менше — як за «п’ятиденки», так і за «шестиденки».

Кабмін видав розпорядження про перенесення п’яти робочих днів у 2018 році Що зобов’язаний зробити роботодавець, якщо нещасний випадок трапився з працівником вдома у вихідний день?

Якщо свято припадає на вихідний, вихідний переносять на наступний день (ч. 3 ст. 67 КЗпП). У 2019 році вихідні переносять:

  • з неділі 28 квітня (Пасха) — на понеділок 29 квітня;
  • з неділі 16 червня (Трійця) — на понеділок 17 червня;
  • з суботи 24 серпня (День незалежності) — на понеділок 26 серпня.

Норма робочого часу у 2019 році У 2018 році 24 серпня — День незалежності України припадає на п’ятницю. Тому в цей раз перенесення не передбачено. Однак напередодні п’ятниці робочий день має бути скорочений на одну годину.

Зазвичай, з метою створення сприятливих умов для святкування, а також раціонального використання робочого часу, розпорядженнями КМУ рекомендується переносити робочі дні для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю. У зв'язку з тим, що зазначене розпорядження має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість робочого часу

Тривалість робочого часу - це гарантія того, що працівник не буде вимушений працювати надмірно, що може призвести до перевтоми, зниження працездатності та погіршення стану здоров'я. Яка максимальна тривалість робочого часу? Чи змінилась тривалість робочого часу під час військового стану? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
44778

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
29829

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
13970

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді