За порушення вимог пожежної безпеки планують підвищити штрафи

25 квітня Уряд схвалив проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки» і направив його до Верховної Ради.

Проектом пропонується підвищити розмір штрафів. Зокрема за порушення встановлених вимог пожежної безпеки запропоновано встановити штраф:

  • для громадян – від 30 до 50 НМДГ (від 510 до 850 гривень);
  • для посадовців і фізичних осіб-підприємців – від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1700 гривень).

На сьогодні максимальний штраф, передбачений за такі правопорушення, становить 170 грн.

За завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувальних підрозділів, аварійно-рятувальних служб, поліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб пропонують підвищити штраф у десять раз – до 1190 грн.

Порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, які призвели до виникнення пожежі, аварії або іншої небезпечної події, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі може загрожувати штрафом від 300 до 800 НМДГ або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163636

Вступний інструктаж з пожежної безпеки на підприємстві

Вступний інструктаж з пожежної безпеки — це перший крок до ознайомлення з системою протипожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, хто має його проходити та які питання розглядаються під час такого інструктажу.
35712

Безпечне проведення вогневих робіт

Дізнайтеся про основні вимоги охорони праці та пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт. Перевірте правильність підготовки до виконання вогневих робіт за чеклістом.
30047

Наказ про призначення відповідальних за пожежну безпеку

Керівник підприємства зобов’язаний призначити відповідального за пожежну безпеку на підприємстві та закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства. У статті ви знайдете зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку.
97981

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді