Законодавство в частині технічних регламентів та оцінок відповідності гармонізують з нормами ЄС

Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо технічних регламентів та оцінки відповідності» № 6235 прийнятий за основу на засіданні Верховної Ради 20 березня.

Планується адаптувати національне законодавства у частині технічних регламентів та оцінки відповідності законодавству ЄС, а також усунути неузгодженості окремих норм, що регулюють питання техрегламентів і оцінки відповідності.

Зміни пропонується внести до низки законодавчих актів у частині:

  • уточнення складу правопорушень у сфері стандартизації та метрології;
  • уточнення вимог щодо інформування споживачів стосовно певних видів ризику;
  • виключення страхування професійної відповідальності призначених органів з оцінки відповідності та визнаних незалежних організацій за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам, з переліку видів обов’язкового страхування;
  • визначення сфери, в якій СБУ може здійснювати функцію технічного регулювання;
  • уточнення вимог до національного органу України з акредитації;
  • уточнення обов’язків суб’єктів господарювання, прав посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд і порядку проведення перевірок характеристик продукції тощо.

Законодавство в частині технічних регламентів та оцінок відповідності гармонізують з нормами ЄС Вас також можуть зацікавити статті:

Також норми Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» планується привести у відповідність до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» щодо порядку видачі свідоцтв про повноваження на проведення повірки засобів вимірювальної техніки.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23581

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36681

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10433

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32571

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163431

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді