Новий міжнародний стандарт у сфері професійної безпеки і охорони здоров’я ISO 45001

12 березня був опублікований Міжнародний стандарт у сфері професійної безпеки і охорони здоров’я, покликаний змінити підхід до забезпечення належних умов праці у всьому світі. На що саме спрямований цей стандарт і які новели в ньому передбачені – читайте далі.

Стандарт ISO 45001: 2018 «Системи управління професійною безпекою та здоров’ям. Вимоги та настанови до застосування» містить перелік надійних та ефективних способів підвищення безпеки праці в глобальних ланцюгах постачання. Новий міжнародний стандарт, що створений для допомоги організаціям усіх розмірів в усіх галузях промисловості, покликаний зменшити кількість виробничих травм і професійних захворювань у всьому світі.

Згідно з даними Міжнародної організації праці на робочому місці щорічно помирає понад 2,78 мільйона осіб. Це означає, що щодня близько 7 700 осіб помирає від виробничих травм і хвороб. На додаток до цього, щорічно відбувається приблизно 374 мільйонів несмертельних травм і хвороб на робочих місцях, багато з яких призводять до тривалої відсутності працівників на роботі. Відтак маємо невтішну картину: працівники, які просто виконують свою роботу, можуть серйозно постраждати від цього.

Зі стандартом ISO 45001 пов’язують надії на те, що ситуація зміниться. Він надає урядовим установам, промисловим підприємствам та іншим зацікавленим організаціям усього світу ефективні і практичні рекомендації щодо підвищення рівня безпеки праці. Завдяки простій у використанні системі він може застосовуватися на різних виробничих об’єктах, незалежно від місць їхнього розташування.

Новий міжнародний стандарт у сфері професійної безпеки і охорони здоров’я ISO 45001 Дізнайтеся про переваги Стандарту ISO 45001 для підприємства

Девід Сміт, голова комітету ISO/PC 283, який розробляв ISO 45001, переконаний у тому, що введення нового міжнародного стандарту кардинально змінить ситуацію для мільйонів працівників. Він сподівається, що ISO 45001 радикально змінить підхід організації робочих місць та істотно зменшить кількість нещасних випадків на виробництвах і професійних захворювань по всьому світу. Новий стандарт допоможе організаціям створити безпечні та здорові умови праці для працівників і відвідувачів, постійно вдосконалюючи їхню діяльність у сфері професійної безпеки і здоров’я.

Понад 70 країн брали безпосередню участь у створенні цього важливого документа. Оскільки ISO 45001 спрямований на взаємодію з іншими стандартами, він гарно поєднується з новими редакціями стандартів ISO 9001 (менеджмент якості) та ISO 14001 (екологічний менеджмент). Підприємства, які вже впровадили стандарти ISO, матимуть перевагу, якщо вирішать працювати відповідно до ISO 45001.

Новий стандарт у сфері професійної безпеки і охорони здоров’я ґрунтується на загальних елементах, наявних в усіх стандартах ISO; у ньому використовується проста модель «Планування-Дія-Перевірка-Коригування» (Plan-Do-Check-Act або PDCA), яка дає змогу організаціям планувати свою діяльність таким чином, щоб мінімізувати ймовірність заподіяння шкоди. Ці заходи мають допомогти вирішити проблеми, які можуть призвести до професійних хвороб і тривалої відсутності працівників на роботі, а також до нещасних випадків.

ISO 45001 замінить міжнародний стандарт OHSAS 18001, який описує методики управління професійною безпекою та охороною праці. Організації, які вже є сертифікованими за OHSAS 18001, повинні протягом трьох років привести свою діяльність у відповідність до нового стандарту ISO 45001, хоча сертифікація на відповідність стандарту ISO 45001 не є вимогою самого стандарту.

Новий міжнародний стандарт у сфері професійної безпеки і охорони здоров’я ISO 45001 Шукайте на сторінках журналу відповідь на питання для чого впроваджувати на підприємстві OHSAS 18001

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді