Змінено Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів

Зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів» затверджені постановою Кабміну від 4 березня 2018 р. № 178. Ними передбачено, що реєстрацією дезінфекційних засобів здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я.

Як зазначено на сайту Уряду, прийняття рішення зумовлене реорганізацією Держсанепідслужби відповідно до постанови Кабміну від 10 вересня 2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

МОЗ здійснює реєстрацію (перереєстрацію) дезінфекційних засобів на підставі поданих документів або позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що виданий до моменту набрання чинності Порядком державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів (затверджений постановою Кабміну від 3 липня 2006 р. № 908; далі – Порядок).

Скачати перелік документів

Змінено Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів

Увага!

Строк розгляду документів, поданих для державної реєстрації (перереєстрації) засобу, не повинен перевищувати 30 календарних днів після їх надходження до МОЗ.

Державній реєстрації (перереєстрації) підлягають засоби, на які встановлені гігієнічні нормативи та які призначені для:

  • здійснення дезінфекційних заходів в осередках інфекційних хвороб, закладах охорони здоров’я, дошкільних навчальних закладах;
  • «холодної» стерилізації медичних виробів;
  • дезінфекції рук медичних працівників;
  • профілактичної дезінфекції житлових, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та інших приміщень, будівель і споруд, транспортних засобів, об’єктів громадського харчування та торгівлі, територій населених пунктів, у місцях масового відпочинку та рекреаційних зонах;
  • промислової дезінфекції;
  • миття і очищення в побуті та промисловості з дезінфекційними властивостями;
  • дезінфекції повітря в приміщеннях, води (крім питної), промислових та побутових стоків;
  • знищення переносників збудників інфекційних хвороб (інсектицидні);
  • знищення синантропних комах у середовищі життєдіяльності людини;
  • відлякування комах;
  • знищення гризунів, які є джерелами та переносниками збудників інфекційних хвороб;
  • деконтамінації шкіри рук персоналу підприємств харчової та переробної промисловості, громадського харчування, торгівлі;
  • достерилізаційного очищення медичних виробів;
  • контролю за якістю стерилізації та достерилізаційного очищення медичних виробів.

Протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про реєстрацію (перереєстрацію) засобу інформація про нього має бути внесена до Державного реєстру дезінфекційних засобів. Строк дії реєстрації (перереєстрації) – п’ять років. Однак за бажанням заявника він може бути скорочений.

У Порядку також вказано, в яких випадках потрібно здійснювати перереєстрацію засобів та наведено підстави для відмови у реєстрації (перереєстрації).

Змінено Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів Перевірте себе та пройдіть тест на тему: «Безпечне використання дезінфекційних засобів на виробництві»

Ну думку урядовців, завдяки відновленню механізму державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів в обіг потраплятимуть тільки ефективні та якісні дезінфекційні засоби. Своєю чергою, це дозволить зменшити кількість інфекційних хвороб людини, сприятиме локалізації та ліквідації їх спалахів та епідемій.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді