Експлуатація парових та водогрійних котлів: якими нормативно-правовими актами керуватися

Як відомо, на сьогодні розпорядженням Кабміну від 10.03.2017 № 166-р скасовано НПАОП 0.00-1.26-96 Правила будови і безпечної експлуатації парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа (0,7 кгс/см2), водогрійних котлів і водопідігрівачів з температурою нагріву води не вище 115 град. С. Закономірно постає питання: якими нормативно-правовими актами з охорони праці керуватися під час експлуатації парових котлів, водогрійних котлів і водопідігрівачів?

Головний спеціаліст департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці Володимир Шавернєв пояснив, що у такому разі суб’єкт господарювання повинен дотримуватися вимог нормативно-правових актів з охорони праці, сфера застосування яких поширюється на відповідний вид обладнання або виконання робіт.

Законом України «Про охорону праці» передбачено, що роботодавець має забезпечувати функціонування системи управління охороною праці. Стаття 13, серед іншого, зобов’язує роботодавця:

  • розробляти і затверджувати положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства, та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці;
  • забезпечувати безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці.

Під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки працівники мають керуватися настановами з експлуатації, інструкціями з охорони праці, що діють на підприємстві, іншими чинними нормативно-правовими актами з охорони праці.

З метою приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України фахівцями Держпраці та інших заінтересованих організацій опрацьовано проект Правил з охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском. Як зазначив В. Шавернєв, зазначений проект Правил пройшов процедуру погодження в установленому порядку.

Наразі проект Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском направлено для правової експертизи та реєстрації до Міністерства юстиції України.

Експлуатація парових та водогрійних котлів: якими нормативно-правовими актами керуватися Дізнайтеся більше про безпечне експлуатування будинкової котельні

Джерело: Держпраці

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді