Неоформлені працівники обійшлися підприємцю в 288 тисяч гривень

У Рівненській області власника магазину оштрафовано на 288 тисяч гривень за трьох неоформлених працівників

Інспекційне відвідування фізичної особи – підприємця на предмет додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області.

Під час моніторингу дотримання суб’єктами господарювання вимог з оформлення трудових відносин, оплати праці та сплати обов’язкових платежів в магазині с. Сатиїв двоє працівників, які виконували обов’язки продавців і відпускали товари покупцям, вказали в письмових поясненнях, що працюють у підприємця за цивільно-правовими угодами. Але під час інспекційного відвідування цього ФОП відповідні договори та дані про сплату ЄСВ підприємець інспекторам не надав.

Також під час інспекційного відвідування було зафіксовано, що одна працівниця, яка за договором цивільно-правового характеру виконує роботу прибиральниці, здійснювала у магазині продаж товарів і обслуговувала клієнтів.

Неоформлені працівники обійшлися підприємцю в 288 тисяч гривень Читайте також Чому вам невигідно працювати нелегально?

Таким чином, на момент інспекційного відвідування цього підприємця було встановлено:

в порушення вимог ч.1 та ч.3 ст. 24 КЗпП України, без оформлення наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та без повідомлення органу ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, до роботи допущені працівники, які виконують обов’язки продавців, та працівниця, яка виконує роботу прибиральниці за договором цивільно-правового характеру, який містить ознаки трудового договору.

Неоформлені працівники обійшлися підприємцю в 288 тисяч гривень Дізнайтеся більше: Штрафи для роботодавців

На підставі виявлених порушень уповноваженими посадовими особами Управління було винесено постанову про накладення на підприємця штрафу у сумі 288 тис. грн. Відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України — це 30 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення (30х3.200 грн =96.000х3=288.000 грн).

За інформацією Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Призначення відповідального за теплове господарство

Як правильно призначити відповідального за теплове господарство? Які вимоги до персоналу та що необхідно знати для безпечної експлуатації теплових установок і мереж? У статті розглянуто ключові аспекти, правила та рекомендації щодо організації теплового господарства на підприємстві.
456

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
58008

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
44005

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді