Періодичність випробування ізоляції електрообладнання верстатів

Періодичність випробування виробничого електрообладнання, зокрема верстатів, визначається умовами його експлуатації та системою технічного обслуговування і ремонту на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, які існують вимоги до періодичності випробування ізоляції електрообладнання верстатів та які нормативні акти регулюють ці питання.

Загальні вимоги експлуатації та випробування електрообладнання засобів виробництва визначають:

  • Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджені наказом Мінпаливенерго від 25.07.2006 № 258 (далі — ПТЕЕС);
  • розділ 19 «Випробування та перевіряння» ДСТУ EN 60204-1:2004 «Безпечність машин. Електрообладнання машин. Частина 1. Загальні вимоги» (згідно з додатком А поширюється на металообробні та деревообробні верстати).

Періодичність випробування опору ізоляції силової електропроводки (зокрема верстатів) визначає п. 5 таблиці 48 додатка 2 до ПТЕЕС, відповідно до якого опір силової електропроводки слід вимірювати:

Крім того, електродвигуни відповідальних механізмів та тих, що експлуатуються в особливо небезпечних приміщеннях та приміщеннях з підвищеною небезпекою, слід випробовувати 1 раз на 2 роки (п. 5.18, 5.19 розділу VІІ; таблиці 22, 23, примітки додатка 1 до ПТЕЕС).

Електробезпека Чи знаєте ви, як розслідують нещасний випадок на підприємстві внаслідок ураження електричним струмом?

Звертаємо увагу, що на підприємстві з періодичністю 1 раз на 3 роки проводять опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів (п. 8.2 Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Мінпраці від 09.01.1998 № 4; НПАОП 40.1-1.28-98).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді