Безплатне молоко працівникам рентгенкабінету

Медичним працівникам рентгенкабінету в роботі доводиться застосовувати захисні свинцеві фартухи, а рентгенлаборантам працювати з проявниками на основі гідрохінона. Який порядок видачі молока цим працівникам

На роботах зі шкідливими умовами праці мають організувати видачу молока працівникам 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості. Порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці затверджено постановою Держкомпраці СРСР, Президії ВЦРПС від 16.12.1987 № 731/П-13 (далі — Постанова № 731).

Перелік хімічних речовин, під час роботи з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затверджено МОЗ СРСР від 04.11.1987 № 4430-87 (далі — Перелік хімічних речовин).

Рентгенлаборанти працюють з проявниками на основі гідрохінона, а оскільки у пункті 6 Переліку хімічних речовин зазначена речовина «гідрохінон», то вони мають право на отримання молока. Проте видача молока передбачена тим працівникам, на робочих місцях яких за результатами атестації робочих місць встановлено шкідливі умови праці.

Якщо рівень шкідливих виробничих факторів на робочому місці перевищує гігієнічні нормативи, такі умови праці вважають шкідливими, якщо не перевищує — допустимими. Відповідно пільги і компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці працівникам, умови праці яких віднесено до допустимих, не надаються.

Постановою № 731 передбачено: якщо працівникові забезпечено нормальні умови праці, то адміністрація та профспілковий комітет за погодженням з радою трудового колективу підприємства (об’єднання) можуть прийняти рішення припинити видачу молока цьому працівникові.

Отже, видача молока рентгенлаборантам здійснюється лише:

  • у дні фактичної зайнятості на роботах з проявниками на основі гідрохінона;
  • за умови підтвердження за результатами атестації робочих місць перевищення ГДР гідрохінона.

Видача молока та інших рівноцінних харчових продуктів передбачена й працівникам на роботах, де застосовуються радіоактивні речовини у відкритому вигляді (роботи 1-го та 2-го класів).

Проте працівники в рентгенкабінетах мають справу з установками із закритими джерелами радіоактивних речовин, тому ці працівники не мають права на безплатне отримання молока.

Чи ж мають право на отримання молока за шкідливі умови праці медичні працівники, які застосовують захисні свинцеві фартухи. Згідно Переліку хімічних речовин видача молока та інших рівноцінних харчових продуктів передбачена працівникам, які контактують з неорганічними сполуками свинцю. Свинцеві ж фартухи виготовляють за спеціальною технологією із просвинцьованої резини або багатошарового високоякісного поліхлорвінілу. Це є засіб індивідуального захисту від розсіяного рентгенівського випромінювання. Тому вони не є джерелом шкідливого фактору.

Безплатне молоко працівникам рентгенкабінету Читайте також: В яких випадках можна припинити видачу молока працівникам?

Отже, видача молока медичним працівникам рентгенкабінету, які застосовують свинцеві фартухи, не передбачена.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді