Відповідь
Роботодавець може припинити видачу молока, однак лише за певних обставин.
Рішення щодо безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, якщо їхні робочі місця належать до категорії зі шкідливими умовами праці, ухвалює роботодавець. При цьому він керується Переліком робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтвердили право на пільги та компенсації. Його складає атестаційна комісія підприємства за погодженням із профспілковим комітетом за результатами атестації робочих місць за умовами праці.
Читайте також: Молоко або інші рівноцінні харчові продукти за роботу із шкідливими умовами праці
Атестацію мають провести відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 № 442). Право на отримання молока визначають згідно з Порядком, встановленим постановою Держкомітету СРСР по праці та соціальних питаннях і Президії ВЦРПС від 16.12.1987 № 713/П-13 (далі — Постанова № 713), на підставі Переліку хімічних речовин, під час роботи з якими у профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів (затверджений МОЗ СРСР від 04.11.1987 № 4430-87), якщо гранично допустимі концентрації цих речовин на робочому місці перевищені.
Якщо працівників забезпечать нормальними умовами праці, адміністрація та профспілковий комітет за погодженням із радою трудового колективу підприємства можуть припинити видачу молока (п. 3 Постанови № 713).
Працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці законодавством передбачено безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Як організувати та документувати видачу молока на підприємстві — дізнайтеся у статті.
Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
Особи, які протягом тривалого часу працюють в умовах небезпечного або шкідливого впливу, потребують посиленого догляду за власним здоров’ям. Законодавство зобов’язує роботодавців вживати заходів для захисту робітників і покращення умов їх праці. Зокрема, робітникам, зайнятим на шкідливому виробництві, гарантується надання безоплатного спеціального лікувально-профілактичного харчування, що призначене для відновлення їх сил та зміцнення здоров’я.
Відповідно до законодавства працівники, зайняті на роботах із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, мають право на пільги та компенсації, зокрема на безплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. За яких умов мають видавати молоко працівникам аптек, читайте у статті