Порядок видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів

На роботах, пов’язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, для підвищення опору організму несприятливим факторам виробничого середовища законодавством передбачено безплатне надання молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці

На підставі атестації робочих місць за умовами праці атестаційна комісія підприємства за погодженням з профспілковим комітетом складає перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги та компенсації, у т. ч. на безплатне надання молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Це може бути і окремий перелік, за яким працівників забезпечують молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами. 

Надання працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, спеціального харчування, молока чи рівноцінних харчових продуктів, а також газованої солоної води включено до пункту 6 Переліку заходів і засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 № 994. 

Молоко видається працівникам по 0,5 літра за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника на роботах, пов’язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, передбачених Переліком хімічних речовин. 

Не допускається оплата молока грошима, заміна його іншими продуктами харчування, крім рівноцінних. Згідно з Переліком хімічних речовин до рівноцінних молоку харчових продуктів належать кефір, кисляк, мацоні тощо. 

Питання заміни молока іншими харчовими продуктами розглядалось Головним санітарно-епідеміологічним управлінням Міністерства охорони здоров’я України. Так, врахувавши висновки Інституту харчування АМН СРСР від 03.06.1991 № 72-550 та НДІ гігієни харчування АМН України від 13.05.1992 № 183, управління у роз’ясненні «Про допустиму заміну молока іншими продуктами харчування» від 15.05.1992 № 5.08.10/182 дозволило заміну молока лише за умови повної відсутності його у торговельній мережі іншими продуктами тваринного походження, а саме: 

0,5 л молока відповідає: 

  • кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, мацоні тощо) — 500 г; 
  • сир — 100 г; 
  • сир твердий 24% жирності — 60 г; 
  • молоко сухе — 55 г; 
  • молоко згущене стерилізоване без цукру — 200 г; 
  • яловичина ІІ категорії (сира) — 90 г; 
  • риба нежирна (сира) — 90 г; 
  • яйце куряче — 2 шт. 

Заміна молока сметаною не допускається, оскільки в ній містяться здебільшого жири, надлишкове вживання яких підсилює небезпечний вплив на організм шкідливих виробничих факторів (лист МОЗ СРСР від 06.01.1989 № 14-4/644-19). 

Соки також не можуть бути використані для заміни молока, оскільки особлива роль у процесі знешкодження отрути в організмі людини відведена амінокислотам білків тваринного походження (лист МОЗ СРСР від 25.06.1991 № 143-11/10-17). Отже, не кожний «корисний» продукт може бути замінником молока.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді