Як вберегти працівників від негативного впливу лазерного випромінювання

Лазерне випромінювання застосовують у геодезії, астрономії, медицині; при конструюванні систем передачі інформації та у наукових дослідженнях. Надзвичайно важливо, щоб охорона праці була організована належним чином на тих підприємствах, які використовують лазерне випромінювання. Що для цього потрібно знати, розповімо у статті.

Лазерне випромінювання: охорона праці

Лазерами пропалюють отвори, паяють мікроконтакти, зварюють тверді метали, ріжуть та обробляють кристали, створюють високотемпературну плазму, ініціюють термоядерні і хімічні реакції.

Однак, попри очевидну користь, вони здатні негативно впливати на працівників. Тож на підприємствах, де є вплив лазерного випромінювання, варто організувати заходи для захисту працівників від нього.

Скористайтеся такими порадами для організації безпечної роботи:

  1. Врахуйте вимоги охорони праці ще на етапі проектування приміщень із лазерами.
  2. Забезпечте працівників засобами колективного й індивідуального захисту.
  3. Встановіть попереджувальну звукову та світлову сигналізацію.
  4. Організуйте медогляди та навчання з безпечного виконання робіт.

Гранично допустимі рівні лазерного випромінювання

Санітарні норми встановлюють гранично допустимий рівень лазерного випромінювання на рогівку, сітківку ока та шкіру. За гранично допустимий рівень беруть енергетичну експозицію Н (у Дж/см2), тобто відношення енергії випромінювання до площі поверхні, яку опромінює лазер.

Гранично допустимі рівні під час опромінення імпульсним і безперервним лазерним променем із довжиною хвилі від 0,2 до 0,4 мкм (ультрафіолетова ділянка спектру) рогівки ока чи шкіри дивіться у Таблиці 1 (СанПиН № 5804-91).

Таблиця 1

Довжина хвилі, мкм

Рівень випромінювання, Дж/см2

від 0,200 до 0,210

1 × 10-8

від 0,210 до 0,215

1 × 10-7

від 0,215 до 0,290

1 × 10-6

від 0,290 до 0,300

1 × 10-5

від 0,300 до 0,370

1 × 10-4

від 0,370 до 0,400

1 × 10-3

Увага!

Заборонено перевищувати гранично допустимі рівні лазерного випромінювання на робочих місцях.

Чим небезпечний вплив лазерного випромінювання на організм

На працівників може діяти пряме, розсіяне та відбите лазерне випромінювання.

Прямий вплив лазерного випромінювання — це аварійна ситуація, яка стається, якщо на підприємстві ігнорують правила техніки безпеки.

Частіше працівники зазнають опромінення лазерними променями, відбитими від різних поверхонь, та розсіяним лазером.

Наслідки контакту з лазером залежать від довжини хвилі випромінювання, густини енергії (потужності) випромінювання, тривалості та частоти імпульсів, фізико-хімічних та біологічних особливостей тканин. Негативний вплив зростає, якщо діють супутні фактори виробничого середовища: шум, змінний мікроклімат (змінюється іонний склад повітря, збільшується вміст озону та шкідливих домішок), токсичний пил або газ, нервово-емоційна напруга, недостатня та нерівномірна освітленість робочої зони.

Через вплив лазерного випромінювання у працівників можуть виникнути гострі чи хронічні ураження.

Важливо знати!

За ступенем небезпеки випромінювання лазери поділяють на чотири класи:

• І — лазери, випромінювання яких не становить небезпеки для очей і шкіри;

• II — лазери, пряме або дзеркально відбите випромінювання яких небезпечне для очей;

• III — лазери, пряме, дзеркально відбите випромінювання яких небезпечне для очей. А також розсіяне випромінювання на відстані 10 см від дифузно-відбивальної поверхні або пряме і дзеркально відбите випромінювання, яке становить загрозу для шкіри;

• IV — лазери, дифузно відображене випромінювання яких становить небезпеку для шкіри на відстані 10 см від дифузно-відбивальної поверхні

При гострому впливі найбільше уражаються очі та шкіра працівників. Гострі ураження можуть призвести до опіків сітківки й рогівки ока, кон’юнктивіту та, як наслідок, до тимчасової чи постійної втрати зору.

Уражена лазером шкіра змінюється: виникають еритеми, опіки, глибокий некроз.

Клінічні ознаки хронічного впливу лазерного випромінювання проявляються поступово. Коли зростає інтенсивність опромінення і тривалість роботи з лазерами, ці ознаки проявляються інтенсивніше.

Як вберегти працівників від негативного впливу лазерного випромінювання Читайте також про Захист від електромагнітного випромінювання радіочастот

Як запобігти розвитку професійних захворювань

Якщо у працівників вашого підприємства є ушкодження здоров’я від негативного впливу лазерного випромінювання, їм необхідно звернутися до лікувально-профілактичного закладу для діагностики. Вона базується на результатах обстеження і даних санітарно-гігієнічних умов праці.

Що у пацієнта професійне захворювання через вплив лазерного випромінювання, лікар може запідозрити у двох випадках: якщо є очевидний зв’язок із початком роботи з лазерними установками або якщо відсутні інші причини, що можуть призвести до розвитку вегетативно-судинних дисфункцій (перенесені інфекційні захворювання, психічні травми тощо). Коли лікар хоче підтвердити чи спростувати професійну природу захворювання, він ставить обстежуваному запитання (щодо того, як впливають на його самопочуття перерви в основній роботі, тимчасовий перехід на іншу роботу і повернення на колишню роботу). Якщо лікар виявляє, що самопочуття обстежуваного погіршувалося, коли зростала інтенсивність впливу на нього лазерного випромінювання, це підтверджує діагноз професійного захворювання.

Як вберегти працівників від негативного впливу лазерного випромінювання Дізнайтеся, як потрібно надавати домедичну домогу та які існують вимоги до аптечки на підприємстві

Три ознаки того, що працівник зазнає негативного впливу лазерного випромінювання

Ознака 1. Загальна слабкість, зорове напруження, швидко стомлюється, скаржиться на «туман в очах», йому складно дивитися на яскраве світло.

Ознака 2. Працівник став дратівливим, плаксивим, неуважним.

Ознака 3. У нього з’явилися такі симптоми: головний біль у лобній чи лобно-скроневій ділянці, запаморочення, нетривалі розлади свідомості, порушення сну, похолодіння кінцівок, пітливість, лабільність пульсу, біль у ділянці серця, тупий або ріжучий біль і відчуття тиску в очних яблуках, сльозотеча або сухість очей.

Ці прояви можуть свідчити, що лазерне випромінювання згубно вплинуло на нервову, серцево-судинну, кровоносну системи та орган зору.

Як вберегти працівників від негативного впливу лазерного випромінювання Як організувати профілактику професійних захворювань – розповідає експерт.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді