Захист від електромагнітного випромінювання радіочастот

Електромагнітне випромінювання радіочастот застосовують у промисловості, науці, техніці, медицині; радіолокації, радіометеорології, радіоастрономії, радіонавігації; у космічних дослідженнях тощо. Як запобігти професійним захворюванням, спричиненим дією електромагнітного випромінювання радіочастот, – читайте у статті.

Скачайте алгоритм встановлення професійного захворювання

як захиститися від електромагнітного випромінювання радіочастот

Більше про засоби захисту від впливу електромагнітного випромінювання

Робота з джерелами електромагнітного випромінювання: хто у зоні ризику

Штучними джерелами, які генерують електромагнітні поля, є телевізійні та радіотрансляційні станції; установки для радіолокації і радіонавігації; високовольтні лінії електропередач; промислові установки високочастотного нагрівання; пристрої, що забезпечують мобільний та стільниковий телефонний зв’язок; антени, трансформатори. У сучасному світі без них, звісно, не обійтися, однак треба пам’ятати, що крім користі вони також можуть негативно впливати здоров’я на працівників, які їх обслуговують.

Вимоги до захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань радіочастот визначають Державні санітарні норми і правила захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, затверджені наказом МОЗ від 01.08.1996 № 239.

Найчастіше професійні захворювання, спричинені дією електромагнітних випромінювань радіочастот, виникають у працівників таких сфер:

  • радіомовлення, телебачення і зв’язок;
  • надання медичних послуг;
  • а також у осіб, які термічно обробляють метали, деревину й інші матеріали або нагрівають і зварюють діелектрики.

Отже, на підприємствах, де є вплив електромагнітного випромінювання радіочастот, необхідно організувати заходи для захисту працівників від нього.

Як захистити працівників від дії електромагнітних випромінювань радіочастот

  1. Забезпечте працівників засобами індивідуального й колективного захисту.
  2. Обгородіть зони випромінювання.
  3. Контролюйте рівень електромагнітного випромінювання радіочастот.
  4. Організуйте медичні огляди та оздоровчі заходи.

Попередній огляд під час прийняття на роботу та періодичні медичні огляди необхідно проводити відповідно до пунктів 5.2.2 та 5.2.3 таблиці додатка 4 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.

Важливо!

Рівень електромагнітного випромінювання радіочастот необхідно контролювати не рідше ніж раз на рік. Його вимірюють під час введення в експлуатацію нових чи модернізованих установок із джерелами електромагнітних полів радіочастот, після їх ремонту, переналагодження, а також під час організації нових робочих місць.

Чим небезпечний вплив електромагнітного випромінювання радіочастот на організм

Через вплив електромагнітного випромінювання радіочастот у працівників можуть виникнути гострі чи хронічні ураження.

Гострі ураження виникають, коли працівники потрапляють у потужне електромагнітне поле — лише під час аварій або якщо на підприємстві нехтують правилами техніки безпеки. Потерпілі скаржаться на загальну слабкість, нездужання, головний біль, коливання пульсу й артеріального тиску. Їхнє обличчя червоніє, температура тіла підвищується до 39-40 °С. З’являється задишка, відчуття неспокою та страху, біль і ломота у кінцівках та м’язах, адинамія, м’язова слабкість, повторювані кровотечі з носа.

Хронічні ураження виникають, коли інтенсивність випромінювання перевищує гранично допустимі рівні. Це може трапитися, якщо на працівників довго впливає електромагнітне випромінювання радіочастот (стаж роботи понад 10-15 років).

Захист від електромагнітного випромінювання радіочастот Якщо роботодавець не створив безпечні та здорові умови праці, це порушення законодавства. За нього він може відповідати перед працівником, зокрема щодо відшкодування моральної шкоди, завданої професійним захворюванням.

З’являються такі симптоми: головний біль і біль у ділянці серця, запаморочення, підвищена втомлюваність, загальна слабкість, знижена працездатність, задишка, адинамія, порушення сну, пітливість. Знижується частота серцевих скорочень та артеріальний тиск. Це може супроводжуватися нападами у вигляді «потемніння» в очах, нетривалої непритомності.

Артеріальний тиск може й підвищуватися. Такі прояви виникають раптово у вигляді кризів. У працівників знижуються пам’ять та увага, порушується сон, з’являється відчуття страху, підвищується температура тіла. Вони надмірно дратівливі, неспокійні. Раптово змінюється настрій, працівники неадекватно реагують на зовнішні подразники.

У працівників із вираженими формами захворювання постійно виникають кризи із втратою свідомості. У них ослаблена пам’ять, депресія, психічні порушення, іпохондричний стан, нав’язливі думки про загрозу смерті. Випадає волосся, стає сухою шкіра, ламкими нігті. Порушується статева функція.

Часто захворювання маскується під виглядом гіпертонічної хвороби або ішемічної хвороби серця.

Профілактика професійних захворювань

Щоб уникнути хвороб, які виникають через негативний вплив електромагнітного випромінювання радіочастот на організм працівників, потрібно:

  • визначити джерела електромагнітного випромінювання радіочастот на конкретному підприємстві;
  • знайти способи захисту працівників від шкідливого впливу випромінювання;
  • забезпечити засобами та організувати заходи захисту від електромагнітного впливу.

Крім того, важливо забезпечити працівників засобами індивідуального і колективного захисту. Зокрема, їм видають такі ЗІЗ:

  • для тіла — костюми, куртки, комбінезони, халати, рукавички. Спецодяг зі спеціальної радіотехнічної тканини, у структурі якої тонкі металеві нитки утворюють сітку;
  • для обличчя й очей — захисні щитки, окуляри з дрібної латунної чи металічної сітки, зі світлофільтрами, на скло яких нанесена тонка прозора плівка напівпровідникового олова.

Колективні засоби захисту бувають організаційні, технологічні, технічні, санітарно-гігієнічні та лікувально-профілактичні.

Одним із найефективніших технічних засобів захисту від електромагнітного випромінювання радіочастот є екранування. Для екранів використовують такі матеріали, як з мідь, латунь, алюміній та його сплави, сталь. Екрани виготовляють із металевих листів або сіток у вигляді замкнутих камер, шаф чи кожухів, які під’єднують до системи заземлення.

⚡ Як організувати профілактичні заходи проти коронавірусу на підприємстві. Готові документи

Як діяти, якщо виявили професійне захворювання

Якщо на підприємстві нехтуватимуть заходами та засобами захисту, працівники обов’язково здобудуть професійне захворювання. Щоб встановити діагноз професійного захворювання через хронічний вплив електромагнітного випромінювання радіочастот, лікар з гігієни праці вивчає умови праці потерпілого та ретельно його обстежує. Він складає докладну санітарно-гігієнічну характеристику, де зазначає такі дані:

  • частотний спектр коливань;
  • інтенсивність випромінювання;
  • тривалість контакту;
  • стаж роботи у шкідливих умовах виробництва.

Діагностика ускладнюється тим, що специфічних проявів ураження електромагнітним випромінюванням радіочастот немає.

Якщо працівники зазнали хронічного впливу електромагнітного випромінювання радіочастот, їх потрібно лікувати комплексно.

Лікування залежить від симптомів та передбачає прийом заспокійливих, снодійних, тонізувальних, загальнозміцнювальних, адаптивних, вітамінних та інших засобів.

До комплексної терапії входять також лікувальна фізкультура, бальнеологічні процедури (радонові та хвойні ванни), кліматолікування, гідромасаж, санаторно-курортне лікування, рефлексо- та психотерапія, дієта з невеликою енергетичною цінністю, але зі значним вмістом білків.

Захист від електромагнітного випромінювання радіочастот Як проводять експертизу працездатності

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді