Особливості застосування хладонових вогнегасників

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
На підприємствах з підвищеними вимогами пожежної безпеки до збереження матеріальних цінностей і документації використовуються такі первинні засоби пожежогасіння, як хладонові вогнегасники. У статті ми розглянемо їх види, будову, специфіку обслуговування, зберігання та експлуатації.

За принципом дії і конструкційними особливостями хладонові вогнегасники нагадують вуглекислотні.

Як експлуатувати вогнегасники, визначають Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників, затверджені наказом МВС від 15.01.2018 № 25 (далі — Правила). Вони поширюються на будинки і приміщення різного призначення, підприємства, установи й організації незалежно від виду їх діяльності та форм власності, механічні транспортні засоби.

Будова хладонових вогнегасників

Вогнегасною речовиною в структурі хладонового вогнегасника є безпосередньо хладон. Ця речовина є газоподібною сумішшю, подібною до тієї, що використовується як теплоносій у холодильних установках.

Зазвичай для заряджання цього типу вогнегасників використовується хладон FE-36 і подібні до нього суміші. Варто зауважити, що ці хладонові сполуки не шкодять озоновому шару атмосфери і не провокують утворення корозії.

Мал. 1. Будова хладонового вогнегасника

Будова хладонового вогнегасника

Конструкційні особливості та принцип роботи хладонового вогнегасника тотожні особливостям і принципу роботи аналогічного вуглекислотного пристрою. За своєю суттю це — сифонна установка, заповнена хладоном, який вибризкується назовні під впливом надлишкового тиску.

Всередині балона вогнегасника розміщується сифонна трубка, з’єднана з зарядно-пусковим механізмом. У відкритому положенні відбувається викид хладону в осередок загоряння завдяки його переходу з рідкого агрегатного стану в твердий (сніг). У процесі цієї трансформації відбувається реакція заміщення кисню, що своєю чергою уповільнює або зупиняє горіння матеріалів. Порівняно з вуглекислотними вогнегасниками хладонові мають меншу вагу, менші розміри і водночас аналогічний час роботи, що робить їх більш комфортними у використанні.

Вогнегасники на підприємстві: як обрати й експлуатувати

Застосування хладонових вогнегасників

Хладонові вогнегасники, як найбільш затребувані первинні засоби пожежогасіння, використовуються там, де необхідно зберегти матеріальні цінності (зокрема й від впливу вогнегасної речовини). Такими місцями можуть бути:

  • оргтехніка та електронне обладнання;
  • диспетчерські та телекомунікаційні пункти;
  • транспортна галузь (спеціалізований, залізничний, громадський і приватний транспорт);
  • електроустановки;
  • архіви і музейні цінності;
  • лабораторний посуд, виготовлений зі спецскла.

Принцип роботи хладонового вогнегасника

Хладонові вогнегасники використовуються для гасіння пожеж таких класів:

  • В — горіння рідин;
  • С — горіння газів.

Хладон також використовується для ліквідації загорянь в електроустановках, які перебувають під напругою до 110 кВ (умова: процес горіння має бути на початковій стадії).

В основі принципу роботи хладонового вогнегасника лежить виштовхування скрапленого газу під впливом надлишкового тиску. Це відбувається у такій послідовності:

  1. Під час вивільнення з вогнегасника хладон переходить у твердий агрегатний стан, тобто перетворюється на снігоподібну субстанцію.
  2. Ця субстанція вкриває рівномірним шаром осередок загоряння і припиняє процес горіння.
  3. Під час роботи вогнегасник не переохолоджується, відповідно не виникає загрози обмороження (на відміну від вуглекислотного вогнегасника). Тому на хладоновому вогнегаснику немає розтруба.
  4. Після завершення гасіння хладон повністю випаровується з поверхні, і вона залишається неушкодженою (на відміну від використання води або піни).

Правила користування хладоновим вогнегасником

Принцип використання хладонового вогнегасника досить простий:

  1. Висмикніть чеку і спрямуйте шланг на осередок загоряння з дистанції не менш ніж 1 м.
  2. Натисніть на спусковий механізм.

Мал. 2. Порядок приведення в дію хладонового вогнегасника

Порядок приведення в дію хладонового вогнегасника

Після завершення гасіння треба провітрити приміщення.

Перезаряджання хладонового вогнегасника здійснюється безпосередньо після використання або 1 раз на 5 років. Повний термін роботи становить 10 років.

Хладонові вогнегасники Зверніть увагу! Станом на квітень 2021 року в Україні хладонові вогнегасники не виробляють.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді