Діє новий техрегламент радіообладнання

З 1 квітня почав діяти Технічний регламент радіообладнання, затверджений постановою Кабміну від 24 травня 2017 року № 355. Він встановлює вимоги до радіообладнання, яке надається на ринку та вводиться в експлуатацію в Україні незалежно від форми постачання, включаючи реалізацію радіообладнання дистанційним способом.

Водночас дія техрегламенту не поширюється на:

1) радіообладнання, яке використовується радіоаматорами відповідно до Регламенту аматорського радіозв’язку України, якщо таке обладнання не надається на ринку;

2) суднове обладнання, на яке поширюється дія Технічного регламенту морського обладнання, затвердженого постановою Кабміну від 5 вересня 2007 р. № 1103;

3) вироби авіаційної техніки, визначені у п. 51 ч. 1 ст. 1 Повітряного кодексу України;

4) виготовлені на замовлення комплекти, які будуть використовуватися виключно в науково-дослідних об’єктах.

5) радіообладнання, яке використовується виключно з метою забезпечення:

  • громадської безпеки, оборони та безпеки держави, захисту державного кордону;
  • кримінально-процесуальної діяльності;
  • функціонування об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України.

Техрегламентом передбачено, що радіообладнання, яке було введено в обіг до набрання чинності новим техрегламетом, не може бути заборонено або обмежено на ринку протягом року. Отже, радіообладнання, яке введено в обіг до дня набрання чинності постановою № 355 та відповідає вимогам техрегламентів, які діяли до цього, можна експлуатувати до 1 квітня 2019 року.

Відповідно до нового техрегламенту радіообладнання повинно бути розроблено таким чином, щоб:

  • забезпечити захист здоров’я, безпеку людей і домашніх тварин, захист власності, а також відповідний рівень електромагнітної сумісності.
  • ефективно використовувати і підтримувати ефективне використання радіочастотного ресурсу України у відповідній радіотехнології та уникати шкідливих завад.

У документі також встановлені детальні вимоги до радіообладнання певних видів.

Пунктом 9 техрегламенту передбачено, що можливість застосування радіообладнання, зокрема у комбінації з програмним забезпеченням, яке впливає на дотримання суттєвих вимог, здійснює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ). Виробники до введення в обіг радіообладнання повинні подати НКРЗІ інформацію про типи радіообладнання, які мають низький рівень відповідності суттєвим вимогам, для внесення такого радіообладнання до реєстру радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.

НКРЗІ надає кожному зареєстрованому типу радіообладнання реєстраційний номер, який виробники повинні наносити на радіообладнання, яке вводиться в обіг, починаючи з 12 червня 2018 року.

У техрегламенті також встановлені вимоги до виробників. Зокрема, документом передбачено, що виробники повинні зазначити на радіообладнанні таку інформацію:

  • назву своєї компанії;
  • зареєстровану торгову назву або зареєстровану торгову марку;
  • поштову адресу, за якою з ними можна зв’язатися.

Якщо розмір або характер радіообладнання не дає змоги це зробити, така інформація повинна міститися на упаковці радіообладнання або в супровідному документі. Зазначається лише одна адреса, за якою можна зв’язатися з виробником. Контактні дані наводяться відповідно до закону про порядок застосування мов.

Також виробники повинні забезпечити супроводження радіообладнання інструкціями та інформацією про безпеку відповідно до закону про порядок застосування мов.

Крім того, техреглмаент зобов’язує виробників скласти технічну документацію і провести оцінку відповідності радіообладнання, або мати результати такої оцінки. Якщо така відповідність буде підтверджена, виробники повинні скласти декларацію про відповідність та нанести маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Зверніть увагу!

Марковання засобів виробництва сприяє безпечному виконанню робіт, адже нанесені позначення можуть проінформувати працівників про ступінь захисту або можливі небезпеки. Ознайомтеся з переліком маркувань засобів виробництва та за необхідності доповніть його згідно з особливостями виробництва на вашому підприємстві.

Технічну документацію та декларацію про відповідність потрібно зберігати протягом 10 років після введення в обіг останньої одиниці радіообладнання.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді