Все про травми очей та їх профілактику

Людині, яка втратила зір, доводиться вчитися жити по-новому. Для багатьох – це справжня трагедія. Саме тому так важливо правильно організувати роботу на підприємстві, щоб захистити працівників від травмування очей. Зі статті ви дізнаєтеся, які бувають травми очей, як їм запобігти та як надати домедичну допомогу, якщо уникнути травми не вдалося.

Які бувають травми очей

За характером бувають механічні ушкодження (контузії і поранення) й опіки очей. Контузію спричиняє удар тупим предметом. Ранять очі під час контакту з гострими чи ріжучими предметами. При проникаючих пораненнях чужорідне тіло може залишитися в тканинах ока. Потерпілий відчуває різкий біль в оці, у нього виникає сльозотеча. Він не може дивитися на світло, у нього різко знижується зір. А на очному яблуці видно проникаючу рану і криваву пляму. При такому пораненні руйнується очне яблуко, пошкоджується кришталик, і людина повністю втрачає зір.

Все про травми очей та їх профілактику Читайте також: Причини виробничого травматизму

При непроникаючих пораненнях відбувається крововилив всередину ока, розрив сітківки і судинної оболонки, відшарування сітківки, травматична катаракта.

Опіки очей бувають термічні, спричинені дією окропу, полум’я, розплавленого металу, гарячої олії; хімічні — дією кислот або лугів, і променеві — отримані через дію ультрафіолетових, інфрачервоних та рентгенівських променів. Хімічні опіки стаються, коли в очі потрапляють розчинники, відбілювачі; засоби для дезінфекції, прочищення труб; пестициди, синтетичні добрива та їдкі речовини. Тяжкість ушкоджень залежить від типу речовини, її об’єму і концентрації, а також від температури та тривалості контакту.

Розглянемо роботи, при виконанні яких найчастіше травмують очі.

Під час яких робіт найчастіше травмують очі

Очі часто травмують при роботі на метало- та деревообробних верстатах. Працівники ігнорують вимоги особистої безпеки. Працюють без окулярів, навмисно псують захисні екрани, які їм нібито заважають виконувати ті чи ті операції. І, зрештою, в очі потрапляє чужорідне тіло. Навіть мінімальне поранення частинкою металу чи дерева може пошкодити зір. Також працівники можуть отримати опіки очей.

Чужорідне тіло може потрапити в очі і через сильний вітер, під час бурі. Щоб цього не сталося, не варто виходити на вулицю в негоду. Ліпше перечекати її у приміщенні. Якщо вийти все ж потрібно, скористайтеся захисними окулярами.

Небезпека для очей підстерігає працівників і під час виконання сільськогосподарських робіт. Оскільки знаряддя сільськогосподарського виробництва забруднені грунтом, добривами, пально-мастильними матеріалами, є загроза, що працівникам в очі потрапить інфекція.

Жертвами нещасних випадків, що призводять до опіків очей, часто стають механізатори. Наприклад, коли вони підживлюють сільськогосподарські культури аміачним розчином. Опіки сірчаною кислотою можуть бути у лаборантів молочно-зливних пунктів через втрату герметичності ємкостей, у яких зберігають кислоту. Опіки бувають і коли гасять вапно у бочках чи чанах.

Світлові опіки очей характерні для електрозварювальників. Їх завдає електрична дуга. Тривале і потужне випромінювання може пошкодити сітківку. Потерпілі у таких випадках скаржаться на плями перед очима, а при значному пошкодженні можуть навіть осліпнути.

Світлові, термічні та хімічні опіки очей фіксують й у працівників ливарного виробництва.

Ми з’ясували, які роботи найчастіше супроводжуються травмами очей. Тепер визначимо, як запобігти нещасним випадкам.

Як запобігти травмам очей

На робочих місцях необхідно створити безпечні і нешкідливі умови праці.

Приміщення, де є джерело запиленості, має бути обладнане ефективною вентиляцією — місцевою та загальною. Це зменшить ймовірність того, що в очі працівникам потрапить чужорідне тіло. У приміщенні, де експлуатують обладнання із підвищеною небезпекою, має бути достатнє місцеве і загальне освітлення.

Коли джерелами небезпеки є стружка; бризки металу, хімічних речовин, пально-мастильних матеріалів; пил, випадковий виліт зруйнованих (зношених) деталей; іскри; аерозолі і гази; ультрафіолетове й інфрачервоне випромінювання та сліпуче світло тощо, необхідно використовувати індивідуальні засоби захисту очей. Частини механізмів, які рухаються, мають бути огороджені.

Не лише служба охорони праці підприємства, а й керівники робіт — майстри, керівники дільниць, виконавці робіт та інші керівники виробництва, мають контролювати рівень шкідливих і небезпечних факторів. Вони, як і роботодавці, зобов’язані створити здорові і безпечні умови праці на робочих місцях та забезпечити працівників засобами індивідуального захисту очей. Це визначає стаття 13 Закону про охорону праці та інші нормативно-правові акти з охорони праці.

Все про травми очей та їх профілактику Читайте також: Комплекс вправ для очей

Забезпечте працівників окулярами, щитками або масками різних конструкцій із безколірним склом або спеціальними світлофільтрами різних марок. Щоб замовити і застосувати окуляри, необхідно правильно визначити умовні позначення. Наприклад, «02-У76» означає: тип «О» — відкриті окуляри; 2 — модель; 76 — міжцентрова відстань; «У» — зі зміцненим склом.

Скачайте таблицю Типи захисних окулярів та їх призначення

Все про травми очей та їх профілактику

Працівників, які постійно носять коригувальні окуляри, забезпечують насадними захисними окулярами з безкольоровими скельцями або світлофільтрами. Їх позначають буквою «Н».

До всіх типів окулярів ставлять загальні вимоги за такими показниками:

  • розміри окулярного скельця;
  • міжцентрова відстань поля зору;
  • загальне світлопропускання, яке залежить від запотівання окулярного скла;
  • ударна міцність окулярів.

Важливо!

Матеріали, які використовують для того, щоб виготовити оправи окулярів, скло, фіксувальні пристрої, мають бути нешкідливими для здоров’я.

Окрім загальних, до деяких видів окулярів встановлюють спеціальні вимоги. Наприклад, до окулярів типу «ОРЗ», призначених для захисту від надвисокочастотних випромінювань, є вимоги до питомого поверхневого опору металізованого шару скла.

Окуляри типу «ЗН-8-72» зі світлофільтрами Г1, Г2, ГЗ використовують для захисту від бризок металу і ультрафіолетового випромінювання під час газо- та електрозварювальних робіт. На кожний фільтр наносять значення коефіцієнта світлопропускання.

Окуляри, укомплектовані світлофільтрами Д1, Д2, ДЗ, рекомендують для захисту від бризок розплавленого металу, інфрачервоного випромінювання, а зі світлофільтрами П1, П2, П3 — для роботи в умовах температури 1200-1800 °С.

Окуляри Типу «ОПЗ-5» із металізованим склом призначені, щоб захистити очі від електромагнітних випромінювань. Внутрішня поверхня скла має екранізуюче покриття для захисту від електромагнітних хвиль радіочастотного діапазону. Ними рекомендовано користуватися працівникам, що обслуговують високочастотну апаратуру і генератори з випромінюванням у діапазоні метрових та міліметрових хвиль.

Під час робіт, які потребують одночасного захисту очей і обличчя, використовують захисні щитки.

До захисних щитків різного призначення є вимоги щодо розміру, маси, коефіцієнта світлопропускання прозорих елементів щитка, стійкості до кліматичних чинників, а також вимоги до їх захисних характеристик.

Щитки для електрозварників мають запобігати проникненню ультрафіолетового випромінювання у середину щитка. Матеріал корпусу має бути стійким до іскор і бризок розплавленого металу. А поверхня наголовника має бути ізольована від деталей його кріплення.

Окрім забезпечення працівників засобами захисту, на підприємстві мають знати, як надати першу допомогу при травмах очей.

Як надати першу допомогу при травмах очей

Результат лікування часто залежить від того, чи своєчасно та кваліфіковано надали домедичну допомогу.

З’ясуємо, що радять лікарі-офтальмологи у разі травм очей.

Якщо до очей потрапила порошинка,— їх у жодному разі не слід терти! Адже це може лише збільшити подразнення. Відтягніть потерпілому верхню повіку за вії донизу так, аби її внутрішній бік протерли нижні вії. Потерпілий при цьому має дивитися вниз.

Якщо чужорідний предмет потрапив під нижню повіку, відтягніть її вниз. Чужорідне тіло обережно зніміть із внутрішньої поверхні зволоженим кутком чистого носовичка. Потерпілий при цьому має дивитися вгору.

При проривних пораненнях повік, слізних каналів або очниці необхідно змазати шкіру навколо рани 1%-вим спиртовим розчином зеленки і накласти на рану стерильну пов’язку. При контузіях до повік необхідно прикласти холодну примочку чи пакет із льодом.

Якщо поранене очне яблуко, закапують дезінфекційний розчин і накладають на очі стерильну пов’язку. Потерпілого необхідно показати окулісту чи відвезти до очного стаціонару, де йому встановлять точний діагноз і нададуть кваліфіковану допомогу.

При опіках очей вид першої допомоги залежить від того, чим саме обпікся потерпілий. Насамперед, видаліть чи нейтралізуйте речовину, що потрапила в око. Частинки твердих речовин (вапно, цемент тощо), речовин, які мають властивості кислот або лугів, розплавленого металу спочатку видаляють згорнутими ватними, марлевими тампонами та пінцетом. Потім, коли частинки видалили з-під повік, починають промивати очі.

Якщо в очі чи на повіки потрапила рідка кислота або луг, необхідно промити їх негайно.

При хімічних опіках від того, як швидко і повно видалять агресивну речовину, залежить подальший стан очей. Дуже шкідливими є концентровані розчини кислот і лугів, але особливо шкідливі луги. Вони швидко поширюються вглиб очей. Людина, яка зазнала хімічного опіку, одразу не відчуває дискомфорту, але за днів стан очей може раптово погіршитися.

Все про травми очей та їх профілактику Читайте також: Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при травмах та пошкодженнях очей

Промивати очі ліпше проточною водою. Роблять це сильним струменем і не менше 10 хвилин, щоб хімічна речовина повністю вимилася. Значно легше промивати, якщо є змога попередньо знеболити очі. Після того, як промили очі, необхідно закапати в них дезінфекційний розчин, закласти за повіки будь-яку очну антибактеріальну мазь і накласти стерильну пов’язку.

При важких опіках рекомендовано ввести потерпілому протиправцеву сироватку й антибіотик. Після цього потрібно доставити його до окуліста.

Від опіку ультракороткими променями (наприклад від електрозварки, кварцевої лампи, тривалого перебування на яскраво освітлених снігових схилах тощо) виникає «сніжна сліпота». Вона проявляється різким болем в очах, сльозотечею, тимчасовою втратою зору. Заходами допомоги є холодні примочки, захист очей від світла, закапування знеболювальних засобів та накладання пов’язки.

Майте на увазі!

Потерпілий не може об’єктивно оцінити тяжкість ушкодження. Тож після того, як йому нададуть першу допомогу, негайно відвезіть його на огляд до лікаря-окуліста. Той надасть йому спеціалізовану допомогу.

Вид чи обсяг само-, взаємо- чи медичної допомоги залежить від виду ушкодження очей. Хворих із легкими пошкодженнями очей залишають під наглядом лікаря-окуліста за місцем проживання. Із пошкодженням середньої тяжкості направляють в очний травматологічний центр. Такі центри забезпечені кваліфікованим персоналом і сучасним мікрохірургічним інструментарієм.

Наведених методів долікарської чи медичної допомоги при пораненнях або опіках очей буває достатньо, щоб уникнути небезпечних для зору потерпілого наслідків. Але кожен працівник має пам’ятати: щоб запобігти нещасному випадку, необхідно скрупульозно дотримуватися вимог особистої безпеки, застосовувати захисні окуляри, маски, щитки.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді