Інструкція з охорони праці під час посівних робіт

Положення інструкції з охорони праці під час посівних робіт регулюють питання охорони праці під час виконання посівних сільськогосподарських робіт. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.

 

1. Загальні положення

1.1. Інструкція встановлює вимоги з охорони праці під час посівних сільськогосподарських робіт і призначена для навчання методам безпечної роботи й дотримання вимог із охорони праці працівниками підприємства.

Підготовка до роботи з охорони праці у весняно‑літній період: зразки документів

1.2. Інструкція розроблена відповідно до Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9, Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, та з урахуванням вимог Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.08.2018 № 1240.

1.3. До роботи допускають осіб від 18 років, які пройшли:

  • медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров’я;
  • вступний інструктаж з охорони праці;
  • первинний інструктаж;
  • навчання і перевірку знань вимог охорони праці та пожежної безпеки.

1.4. Працівник не рідше ніж раз на шість місяців повинен проходити повторний інструктаж із охорони праці. У разі порушення вимог охорони праці він має пройти позаплановий інструктаж.

1.5. За невиконання вимог цієї Інструкції працівник несе відповідальність згідно з чинним законодавством.

1.6. Під час роботи на працівника можуть впливати такі небезпечні й шкідливі виробничі чинники:

  • отруєння пестицидами й отрутохімікатами;
  • поранення гострими ручними інструментами — сапою, лопатою, ножицями для обрізання кущів, косою тощо;
  • теплові удари та опіки;
  • ураження електрострумом;
  • фізичні перевантаження — статичні, динамічні;
  • травмування від дії рухомих машин і механізмів;
  • алергічні реакції, опіки.

1.7. До чинників, які можуть спричинити нещасний випадок під час посівної, належать:

  • відсутність:
    • інструкцій із охорони праці, технічних описів та інструкцій з експлуатації машин і обладнання;
    • попереджувальних знаків і написів на сільгоспмашинах;
    • захисних пристроїв на рухомих частинах машин і обладнання;
    • двостороннього зв’язку на агрегатах, де працюють двоє і більше осіб;
    • заземлення на електрообладнанні та ємностях для зберігання й перевезення паливно-мастильних матеріалів;
    • захисних пристроїв на охолоджених і нагрітих частинах машин та обладнання;
    • захисних огорож на мобільних робочих місцях;
    • засобів колективного та індивідуального захисту, спецодягу, спецвзуття;
  • несправність машин і механізмів, тягово-зчіпних пристроїв;
  • неприєднання гальмівної системи причіпних машин до гальмівної системи тракторів.

1.8. Щоб запобігти несприятливому впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників, необхідно користуватися справними знаряддями й механізмами, спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ).

1.9. Працівник повинен:

  • керуватися вимогами правил внутрішнього трудового розпорядку, інструкцій із охорони праці та безпечного ведення робіт, з пожежної безпеки й електробезпеки;
  • бути уважним під час сільськогосподарських робіт;
  • забезпечувати раціональну організацію праці на робочому місці;
  • виконувати тільки доручену роботу;
  • не допускати сторонніх осіб на робоче місце, не передоручати свою роботу іншим особам;
  • діяти згідно з планом реагування в разі аварійних ситуацій;
  • ефективно використовувати ЗІЗ відповідно до характеру та умов праці;
  • використовувати інструменти й пристрої тільки за призначенням;
  • дотримувати гранично допустимих норм піднімання і переміщення вантажів;
  • не торкатися до рухомих частин механізмів, а також електричних дротів, кабелів, які перебувають під напругою;
  • знати місця розташування пунктів для відпочинку та приймання їжі, місце розміщення аптечки, первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними;
  • не ховатися від дощу під сільськогосподарськими й іншими машинами, а також у копицях, скиртах, під одинокими деревами тощо, які височіють над місцевістю;
  • не торкатися до потенційно вибухонебезпечних предметів (мін, снарядів, гранат тощо), знайдених у відкритому ґрунті;
  • знати та вміти надавати домедичну допомогу потерпілому в разі нещасного випадку; дотримувати правил особистої гігієни;
  • не розпочинати й не виконувати роботу в стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані.

 

Леонід Шевчук викладач охорони праці навчально-курсового комбінату «Професіонал-Фаст»
Чи потрібно розміщувати інструкції на робочих місцях

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи:

  • надягти спецодяг і спецвзуття, що відповідають розміру та не мають пошкоджень, елементів, що звисають або не прилягають;
  • надіти ЗІЗ, що відповідають виду виконуваних робіт;
  • з’ясувати в безпосереднього керівника питання про характер, обсяг і місце робіт, особливості їх реалізації, наявність і позначення віхами небезпечних місць, технічне забезпечення та стан використовуваного механізованого обладнання тощо;
  • перевірити справність сигнальних пристроїв і первинних засобів пожежогасіння.

2.2. Ознайомитися із заздалегідь розробленими маршрутами й технологіями пересування агрегатів до місця роботи та під час виконання робіт.

2.3. Перевозити людей на роботу й з роботи лише спеціально обладнаними транспортними засобами.

2.4. Заборонено перевозити:

  • людей у кількості, більшій за кількість обладнаних сидіннями місць;
  • людей у кузові автомобіля стоячи;
  • засоби праці (вила, лопати, сапи тощо) з відкритими різальними частинами.

2.5. Посадку й висадку з автомобіля проводити тільки при повній зупинці з правого боку по ходу руху автотранспорту або із заднього боку, обладнаного посадочною драбиною.

2.6. Ознайомитися з розташуванням місця для відпочинку й вживання їжі. Переконатися в наявності на місці відпочинку питної води, мила й медичної аптечки. Перш ніж вживати їжу, вимити руки з милом, витерти їх рушником або висушити.

2.7. При отриманні ручного ґрунтообробного інструменту переконатися в його справності:

  • лопата, сапка мають бути міцно набиті на держаки й закріплені;
  • держак має бути виготовлений із твердої й в’язкої деревини (клен, дуб, в’яз, горобина тощо) із гладкою поверхнею;
  • довжина держака має забезпечувати зручну позу під час роботи працівника;
  • лезо лопати (сапки) має бути заточеним.

2.8. До початку робіт при сівбі та садінні оглянути ЗІЗ. Пересвідчитися, що вони відповідають розміру працівника.

У спекотний період працювати в легкому головному уборі та світлому верхньому одязі.

2.9. Переконатися в наявності й справності пристосувань для очищення робочих органів сівалки. Під час роботи з протруєним насінням перевірити наявність спеціальної лопатки для розрівнювання насіння в насіннєвих ящиках сівалки.

2.10. Оглянути сівалку, саджалку. Переконатися, що на них, у насіннєвих ящиках і тукових банках, на майданчиках для розміщення ящиків із розсадою відсутні сторонні предмети: каміння, ручний інструмент, обтиральний матеріал тощо.

2.11. Оглянути робоче місце. Підніжна дошка має бути справною й обладнаною перилами, сидіння — надійно закріплене на рамі й обладнане спинкою і опорою для ніг.

2.12. Переконатися в наявності, справності, надійності кріплення й фіксування захисних кожухів і огороджень механічних приводів робочих органів.

2.13. Оглянути кришки насіннєвих ящиків і тукових банок. Вони мають щільно закриватися та надійно фіксуватися за допомогою запірного пристрою, а за потреби — вільно відкриватися. Фіксувальний пристрій має унеможливлювати самовільне відкривання кришок під час руху агрегата. Поручні на кришках зернотукового ящика мають бути гладкими та надійно закріпленими.

2.14. Засипати насіння і добрива в насіннєві ящики й тукові банки необхідно, надівши респіратор.

2.15. Перевірити наявність спеціального гака для піднімання сошника при його очищенні, чистика, гака для прочищання висівних апаратів, насіннє- і тукопроводів.

2.16. Комбайни й транспортні засоби мають бути обладнані автоматичною зчіпкою, яка дає змогу від’єднувати наповнений причіп і приєднувати порожній під час руху агрегата без участі допоміжного працівника.

2.17. Перевірити наявність і справність пристрою для підключення двосторонньої сигналізації та переконатися в її справності.

2.18. Перед роботою в темний період доби перевірити справність освітлювальних пристроїв агрегата. Переконатися, що пряме й відбите світло від ламп не осліплює.

2.19. Перевірити, що дроти повітряних ліній електропередач не буде зачіпати техніка, проїжджаючи під ними.

2.20. Про всі виявлені несправності обладнання, транспорту, інвентарю, електропроводки, ЗІЗ та інші неполадки повідомити безпосереднього керівника, відповідального за роботу, та розпочати роботи після їх усунення.

2.21. Заборонено:

  • допускати працівників до посівних робіт без проходження необхідного інструктажу з охорони праці та пожежної безпеки;
  • допускати працівників до робочого місця в стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;
  • використовувати машини, механізми обладнання й інструменти в несправному стані та не за призначенням;
  • усувати несправності техніки на працюючому обладнанні без його зупинки;
  • працювати без захисних пристроїв, спецодягу та ЗІЗ;
  • пересуватися сільгоспмашинами за незапланованими маршрутами;
  • перевозити пестициди й протруєне насіння разом із біологічними засобами захисту рослин, харчовими й кормовими продуктами та іншими вантажами, а також із людьми;
  • перебувати на сільськогосподарській техніці, а також на полі, де проводять роботи, людям, які не беруть участі у виконанні технологічного процесу;
  • перебувати працівникам у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування;
  • розпочинати роботу на ділянках, де застосовували пестициди, з порушенням установлених гранично допустимих строків виходу людей на оброблені препаратами площі. Під час роботи з пестицидами дотримувати Закону України «Про пестициди і агрохімікати» від 02.03.1995 № 86/95-ВР та інших нормативно-правових актів щодо безпечного виконання робіт із транспортування, зберігання та застосування пестицидів.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. При переїзді на роботу та з роботи стежити, щоб загострені знаряддя й інструменти були в чохлі.

3.2. Під час перенесення ручного інструменту для оброблення ґрунту дотримувати дистанції між працівниками не менше ніж 2 м та не робити різких поворотів, щоб не поранити інших працівників.

3.3. Перед обробленням ґрунту лопатою займати зручну й стійку позицію та виконувати роботу тільки у взутті із закритим верхом носка.

3.4. У разі роботи із сапою заборонено класти сапу вверх лезом, щоб не травмуватися самому чи не травмувати тих, хто поруч. Під час перерви в роботі інструмент зберігати лезом вниз у спеціально відведеному місці.

3.5. Роботи на ділянках, розташованих поряд із полями, які обробляли пестицидами, проводити з навітряного боку.

3.6. Не використовувати для зберігання продуктів, фуражу, води тощо тару від мінеральних добрив, навіть після її знешкодження. Тару з-під мінеральних добрив утилізувати згідно з вимогами природоохоронного законодавства.

3.7. При сівбі та садінні заправляти сівалки насінням і добривами, розміщувати ящики з розсадою, піднімати й опускати маркери, очищувати сошники, прочищувати насіннє- й тукопроводи після остаточної зупинки агрегата та при виключеному валі відбору потужності. Під час піднімання/опускання маркерів стежити, щоб у зоні їхнього руху не було людей. Надійно розміщувати ящики з розсадою на майданчику розсадосадильної машини.

3.8. Перевозити протруєне насіння тільки в мішках із щільного матеріалу разового користування або автомобільними завантажувачами сівалок. На мішках має бути напис «Отрутне» або «Протруєно».

3.9. Заправляти сівалки протруєним насінням і мінеральними добривами в ЗІЗ. При цьому розрівнювати насіння в ящиках лише спеціальною лопаткою.

3.10. Під час заправляння сівалок вручну дотримувати норм гранично допустимих навантажень при підніманні й переміщенні вантажу вручну.

Якими засобами захисту забезпечити працівників у надзвичайних ситуаціях

3.11. Під час роботи посівного, саджального агрегатів:

  • не залишати своє робоче місце, крім аварійних випадків;
  • перебувати на підніжній дошці сівалок, тримаючись за поручень, або на сидінні;
  • не перевозити на підніжній дошці сівалки мішки з насінням, туками або інші вантажі;
  • не замінювати порожній ящик із-під розсади повним ящиком на ходу агрегата;
  • не сідати на підніжну дошку, насіннєвий ящик, тукову банку тощо;
  • не відволікатися від роботи й не відволікати інших працівників;
  • не сходити з агрегата й не залазити на нього, не переходити з однієї сівалки на другу;
  • не прокручувати руками й ногами загальмовані диски сошників;
  • не прочищати висівні апарати;
  • зійти з агрегата перед поворотом, після остаточної зупинки агрегата й одержання сигналу від тракториста, перевести маркер у транспортне положення і відійти в безпечне місце;
  • перевести маркер у робоче положення після повороту агрегата й остаточної його зупинки та зайняти своє робоче місце.

3.12. Під час роботи на розсадосадильних машинах:

  • розсаду тримати біля основи кореневої системи й не підводити руку ближче ніж на 3 см до розсадотримача;
  • не перебувати на шляху руху рухомого агрегата.

3.13. У разі несправностей або небезпечних ситуацій подати сигнал трактористу-машиністу про термінову зупинку агрегата.

3.14. Не дозволяється:

  • працювати сівачам на навісних сівалках;
  • перевозити навісну саджалку картоплі із завантаженими бункерами;
  • піднімати та опускати маркери вручну під час переміщення садильного агрегата;
  • перебувати працівникам у радіусі дії стріли завантажувача.

3.15. Під час робіт не ставати на кришки колодязів закритої зрошувальної системи.

Переходити через зрошувачі тільки по обладнаних для цих цілей переходах і переїздах.

3.16. Не торкатися до лежачих, виглядаючих із землі або звисаючих проводів і кабелів.

3.17. Не торкатися до лежачих предметів невідомого походження — мін, снарядів, гранат тощо.

3.18. Дотримувати правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

3.19. Відпочивати в полі тільки в спеціально відведених місцях. Не відпочивати під транспортними засобами й сільськогосподарськими машинами, в копицях, стогах, скиртах, у високій траві та в кущах.

3.20. Не використовувати для їжі немиті овочі. Дотримувати вимог санітарних норм та гігієни, правил пожежної безпеки.

3.21. Поблизу ємностей із аміаком заборонено курити й застосовувати вогонь. У разі потрапляння розчину аміаку в очі чи на шкіру змити його водою, після чого звернутися до лікаря.

3.22. Припинити всі види польових робіт під час грози, зливи, урагану.

3.23. Не ховатися від дощу й грози під транспортними засобами, сільськогосподарськими машинами, у копицях, скиртах, під одинокими деревами й іншими предметами, які височіють над навколишньою місцевістю. Під час грози перебувати від названих предметів на відстані не менше ніж 20 м, а від широкозахватних дощувальних машин — не менше ніж 100 м.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Упорядкувати робоче місце та скласти інструмент, пристосування і матеріали у відведені для зберігання місця.

4.2. Зняти спецодяг, спецвзуття і ЗІЗ. Очистити їх від пилу й бруду та розмістити у відведеному для зберігання місці.

4.3. Ретельно вимити руки та обличчя теплою водою з милом, за потреби — прийняти душ. Переодягтися.

4.4. Повідомити керівництво про закінчення роботи та виявлені несправності обладнання і механізмів, а також про інші нештатні ситуації.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У разі порушення цілісності обладнання, появи на агрегаті диму, полум’я, виявлення незвичного шуму або вібрації, загоряння посівних площ, вибуху ємностей та в інших аварійних ситуаціях:

  • увімкнути звукову сигналізацію і сповістити тракториста (комбайнера);
  • припинити роботу, вивести працівників із небезпечної зони;
  • доповісти про аварію керівництву;
  • викликати за потреби пожежний підрозділ за телефоном «101» та розпочати гасити пожежу відповідно до інструкції з пожежної безпеки, використовуючи вогнегасники й інші засоби пожежогасіння.

5.2. Якщо виявили вибухонебезпечні предмети, роботу зупинити, а людей вивести на безпечну відстань. Організувати охорону таких предметів і негайно повідомити керівництво.

5.3. У разі нещасного випадку, отруєння, раптового захворювання:

  • усунути дію на організм потерпілого небезпечних і шкідливих чинників, які загрожують його здоров’ю і життю;
  • надати потерпілому невідкладну домедичну допомогу згідно з інструкцією про надання домедичної допомоги, використовуючи медикаменти та перев’язувальні матеріали, які мають зберігатися в аптечці;
  • за потреби викликати швидку медичну допомогу за телефоном «103» або допомогти доставити потерпілого до медичного закладу;
  • повідомити керівника про те, що сталося.

5.4. При попаданні подразнювальних речовин усередину організму прийняти обволікаючий засіб. Не можна при цьому вживати молоко, жирну їжу та алкоголь.

5.5. При попаданні на шкірні покриви їдких рідин уражені місця обробити струменем води протягом 10—15 хв. Після цього уражені ділянки промити розчином речовини, що нейтралізує.

5.6. При попаданні кислот використовувати 2—3%-вий двовуглекислий натрій. При попаданні лугу — 2%-вий розчин борної кислоти або 3,5%-вий розчин оцтової кислоти.

5.7. При попаданні отруйної речовини в очі промити їх водою і звернутися по допомогу до медичного закладу.

5.8. У разі отруєння фосфорорганічними сполуками, що супроводжується слиновиділенням, сльозотечею, звуженням зіниць, утрудненням дихання, уповільненням пульсу, негайно викликати швидку допомогу.

5.9. Зберегти ситуацію для проведення розслідування, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей, або зафіксувати обставини на фото/відео.

5.10. У всіх випадках виконувати вказівки керівництва, щоб усунути наслідки аварії.

Воєнний стан: як організувати роботу працівників

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді