Четверта група допуску з електробезпеки

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Зі статті ви дізнаєтеся, коли присвоюється 4 група допуску з електробезпеки та якими знаннями та навичками повинен володіти працівник для присвоєння четвертої групи з електробезпеки.

Працівники, зайняті на роботах з експлуатацією електроустановок, повинні пройти спеціальну професійну навчальну підготовку, що дає їм право працювати без ризиків для власного життя і здоров’я. Залежно від стажу роботи в електроустановках працівникам присвоюють відповідну групу з електробезпеки.

Побутові електротехнічні пристрої на виробництві. Що варто знати?

Нормативне регулювання

Вимоги з електробезпеки визначено у Правилах безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України від 09.01.1998 № 4 (ПБЕЕС) та Правилах технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 13.02.2012 № 91 (ПТЕЕС). Працівники, котрі обслуговують електроустановки, зобов’язані знати ці Правила відповідно до займаної посади чи роботи, яку вони виконують.

У додатку 1 до ПБЕЕС наведено мінімальний стаж роботи в електроустановках, достатній, щоб працівнику присвоїли чергову групу з електробезпеки.

Мінімальний стаж роботи в електроустановках для присвоєння групи з електробезпеки

Категорія персоналу

Мінімальний стаж роботи в електроустановках із посередньою групою для отримання групи, місяців

II

III

IV

V

1. Електротехнічні працівники

2

-

-

-

2. Електротехнічні працівники. Адміністративно-технічні, інспектувальні, чергові, ремонтні та оперативно-ремонтні працівники:
2.1. Із вищою технічною, спеціальною електротехнічною середньоюосвітою

Не нормується

1

3

6

2.2. Що закінчили спеціалізовані ПТУ

1

2

3

12

2.3. Без спеціальної освіти

2

2

12

24

3. Практиканти:
3.1. Університетів, коледжів

1

3

-

-

3.2. Профтехучилищ

1

6

-

-

IV групу з електробезпеки мають відповідальні (керівні) особи електротехнічних служб та особи, яких залучають до спеціальних видів робіт в електроустановках. Детальніше про те, за яких умов її присвоюють, — далі.

Присвоєння 4 групи з електробезпеки

Існує 5 кваліфікаційних груп з електробезпеки. Працівники, яким присвоюється IV група з електробезпеки, повинні:

  • володіти знаннями з електротехніки в обсязі спеціалізованого професійного технічного училища;
  • мати повне уявлення про небезпеку під час роботи на електроустановках;
  • вільно орієнтуватись у тому, які саме елементи повинні бути вимкненими для безпечного виконання робіт;
  • вміти організовувати безпечне виконання робіт та здійснювати нагляд за ними;
  • знати будову і улаштування електроустановки, на якій вони працюють, та знати схему й обладнання своєї дільниці;
  • пройти інструктаж з безпеки праці з оформленням у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці;
  • вміти навчати персонал інших груп правилам безпеки і наданню домедичної допомоги потерпілому від ураження електричним струмом.

Для присвоєння відповідної групи працівник повинен мати мінімальний стаж роботи в електроустановках з попередньою групою, зазначений у додатку 1 до пункту 2.1.3 ПБЕЕС. Зокрема, для присвоєння IV групи з електробезпеки електротехнічні працівники, адміністративно-технічні, інспектувальні, чергові, ремонтні та оперативно-ремонтні працівники з вищою технічною чи спеціальною електротехнічною середньою освітою, а також ті, які закінчили спеціалізовані ПТУ, повинні мати мінімальний стаж роботи в електроустановках з попередньою групою (тобто III групою) не менше 3-х місяців.

Розділи 2 ПБЕЕС і ПТЕЕС дозволяють присвоювати групу з електробезпеки працівникам після того, як вони пройдуть навчання та успішно складуть перевірку знань щодо технічної експлуатації електроустановок і охорони праці.

Працівнику, який пройшов перевірку знань Правил, видається посвідчення встановленої додатком 2 до ПБЕЕС форми, яке він зобов’язаний мати при собі під час роботи. За його відсутності або за наявності посвідчення з простроченими термінами перевірки знань працівник до роботи не допускається.

Посвідчення видається комісією з перевірки знань підприємства після перевірки знань і є дійсним тільки після внесення відповідних записів. Воно засвідчує право на самостійну роботу в електроустановках на зазначеній посаді за фахом.

Безпечна напруга як захист від ураження струмом



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді