Посвідчення з електробезпеки

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Посвідчення з електробезпеки є документом про те, що працівник пройшов перевірку знань і отримав право самостійно працювати в електроустановках на зазначеній посаді за фахом. Хто видає посвідчення про перевірку знань з електробезпеки, в яких випадках воно не дійсне та чи потрібно його постійно мати з собою, дізнайтеся зі статті.

Форма посвідчення з електробезпеки

Посвідчення з електробезпеки зразок

Загальні вимоги до посвідчення з електробезпеки

Посвідчення про перевірку знань працівника з електробезпеки (далі — посвідчення) є документом, який засвідчує право на самостійну роботу в електроустановках на зазначеній посаді за фахом. Його видають працівнику, який пройшов перевірку знань для одержання кваліфікаційної групи допуску з електробезпеки. Посвідчення складається з твердої обкладинки і блоку сторінок.

Форма посвідчення наведена в Правилах безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 № 4 (далі — ПБЕЕС).

Як присвоїти працівнику групу з електробезпеки

Під час виконання службових обов’язків працівник повинен мати з собою посвідчення про перевірку знань. Якщо посвідчення немає або в ньому прострочені терміни перевірки знань, працівника до роботи не допускають.

Заборонено також допускати до роботи в електроустановках осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань ПБЕЕС.

Працівники, зайняті виконанням спеціальних видів робіт, до яких висуваються додаткові вимоги безпеки, мають бути навчені безпечному виконанню таких робіт і мати відповідний запис про це у посвідченні з перевірки знань з питань охорони праці.

Видача посвідчення особі з І групою з електробезпеки не передбачена.

Хто видає посвідчення з електробезпеки

Посвідчення про перевірку знань видає працівникові комісія з перевірки знань підприємства, організації після того, як він пройде перевірку знань. Воно дійсне тільки після внесення відповідних записів.

ПБЕЕС не містить вимог до обліку видачі посвідчень. Тому такий облік здійснюють у порядку, який передбачають Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5.

Посвідчення з електробезпекиХто може вилучити посвідчення

Якщо працівник продемонстрував незадовільний рівень знань, комісія з перевірки знань вилучає посвідченння. У разі завершення терміну дії медичного огляду, посвідчення вилучає керівник структурного підрозділу.

У випадку зміни посади або за браком місця для записів посвідчення з електробезпеки потрібно замінити.

Які записи вносять у посвідчення

Якщо працівник пройшов спеціальне навчання методів безпечного виконання робіт на струмовідних частинах електроустановок під наведеною напругою з перевіркою знань, у його посвідченні роблять відповідний запис про надання права на проведення таких робіт.

Також відповідний запис у посвідченні про перевірку знань повинні мати працівники, які виконують верхолазні роботи.

Іменні посвідчення про перевірку знань встановленої форми мають бути у відряджених працівників. Перевіряють знання ПБЕЕС такими працівниками за місцем їх основної роботи.

Більше вимог у ПБЕЕС висувають до працівників, які виконують електрозварювальні роботи. Це мають бути робітники, не молодші ніж 18 років, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та перевірку теоретичних знань і практичних навичок, знань інструкцій з охорони праці і мають кваліфікаційне посвідчення із записом про допуск для виконання цих робіт, спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум) та щорічну перевірку знань з отриманням спеціального посвідчення згідно з вимогами Правил пожежної безпеки в Україні.

До ремонту вибухозахищеного електрообладнання допускають осіб, які водночас із перевіркою знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів і Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів пройшли перевірку знань інструкцій заводів-виробників, державних стандартів на вибухозахищене електрообладнання. Про це також має бути відповідний запис у посвідченні про перевірку знань.

Електробезпека
МИХАЙЛО ЧЕМЕРИСексперт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Як врятувати життя потерпілому й не наразитися на небезпеку самому? Скористайтеся порадами експерта

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді