Інструкція з охорони праці для мийника посуду

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Інструкція з охорони праці посудомийника є нормативним документом, що містить обов’язкові вимоги з охорони праці для мийника посуду при виконанні робіт, які визначені його функціональними обов’язками. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте до умов вашого підприємства.

Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці мийника посуду містить обов’язкові для дотримання мийником вимоги правил з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.

1.2. Інструкція розроблена відповідно до:

1.3. До роботи мийником посуду може бути допущена особа, не молодша 18 років, яка має базову загальну середню освіту, пройшла вступний інструктаж з питань охорони праці, навчання безпечній експлуатації обладнання, первинний інструктаж на робочому місці, інструктаж з пожежної безпеки, а також пройшла медичний огляд та не має протипоказань до виконання обов’язків за станом здоров'я.

Інструктажі з охорони праці: практичні поради

1.4. Мийник посуду повинен знати:

  • способи і правила миття та сушіння посуду, інвентарю і тари ручним та машинним способами;
  • правила приготування мийних і дезінфекційних розчинів відповідно до вимог санітарних норм;
  • правила експлуатації посудомийних машин;
  • правила збирання та зберігання харчових відходів.

1.5. Мийник посуду, який працює з електричним обладнанням, повинен пройти навчання з його безпечної експлуатації та мати відповідне посвідчення.

1.6. Під час роботи на мийника посуду можуть впливати такі шкідливі виробничі фактори як: підвищена температура та вологість повітря робочої зони, недостатнє освітлення, ураження електричним струмом, слизька підлога при потраплянні на неї рідини чи продуктів тощо.

1.7. Під час виконання покладених на нього функцій мийник посуду зобов’язаний:

  • виконувати роботу в чистому санітарному одязі, мати охайний вигляд;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • їсти та пити воду в спеціально відведених для цього місцях;
  • при появі ознак застуди або шлункової дисфункції, а також при отриманні ушкоджень повідомляти про це безпосереднього керівника та проводити лікування.

1.9. Також з метою дотримання вимог правил з охорони праці мийник посуду повинен:

  • виконувати вимоги інструкцій з охорони праці, пожежної безпеки та електробезпеки, дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • не приступати і не виконувати роботу у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;
  • не торкатися до рухомих частин механізмів;
  • знати місця розташування аптечки, первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними;
  • знати та вміти надавати домедичну допомогу потерпілому в разі нещасного випадку.

1.10. Мийник посуду забезпечується санітарним одягом, санітарним взуттям, а також засобами індивідуального захисту за встановленими нормами (куртка біла, шапочка біла або косинка, фартух прогумований з нагрудником, на мийці котлів – додатково рукавиці гумові).

Інструкція з охорони праці для мийника посуду
Леонід Шевчуквикладач охорони праці навчально-курсового комбінату «Професіонал-Фаст»
Чи потрібно розміщувати інструкції на робочих місцях

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед зміною мийник посуду повинен отримати завдання від безпосереднього керівника.

2.2. Одягти взуття і санітарний одяг, охайно заправити одяг.

2.3. Ретельно вимити руки дезінфекційним засобом.

2.4. Підготувати робоче місце до виконання робіт, впевнитись, що воно достатньо освітлене, перевірити відсутність сторонніх предметів, розлитої на підлозі води або розсипаних залишків продуктів харчування тощо.

2.5. Підготувати необхідне обладнання, інвентар, пристосування та перевірити його придатність для використання.

2.6. Перевірити справність всіх пускових, блокувальних та заземлювальних пристроїв обладнання, здійснити пробний пуск мийної машини.

2.7. Перевірити наявність холодної і гарячої води та справність кранів.

2.8. Повідомити безпосереднього керівника про несправність обладнання, інструментів, пристосувань та не приступати до роботи до усунення недоліків.

Як працювати з дезінфекційними засобами безпечно

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Згідно з нормативними вимогами на підприємствах громадського харчування розміщення приміщень повинно створювати необхідні санітарно-гігієнічні та протипожежні умови для безпечної роботи.

3.2. Перед вмиканням обладнання мийник посуду має переконатися у відсутності в ньому сторонніх предметів та пересвідчитися в надійності його кріплення.

3.3. У подальшому мийник посуду повинен завантажити машину посудом, попередньо звільнивши його від залишків їжі (дерев’яною чи пластмасовою лопаткою, волосяною чи капроновою щіткою), зачинити дверці та кожухи машини і включити механізм.

3.4. При митті посуду в ваннах необхідно спочатку наливати холодну воду, а потім гарячу.

3.5. При митті ножів, виделок, ложок слід остерігатися гострих робочих поверхонь ножів та задирок. Миття склянок і фужерів слід здійснювати окремо від іншого посуду.

3.6. Мийнику посуду забороняється:

  • включати в електромережу обладнання з несправними вилками, пошкодженою ізоляцією проводу та використовувати несправні розетки, відкривати щити освітлення, замінювати запобіжники та лампочки, торкатися оголених проводів;
  • знімати з посудомийної машини запобіжні щитки та кожухи рухомих частин, працювати з несправними приладами автоматики і знятим огородженням, відкривати двері мийних камер;
  • очищати, змащувати та ремонтувати обладнання під час його роботи;
  • мити посуд, який має пошкодження і тріщини;
  • залишати без нагляду машину, яка працює;
  • захаращувати робоче місце.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1.Після закінчення роботи мийник посуду повинен привести в порядок робоче місце (протерти обладнання, прибрати залишки їжі, води тощо) помістити у відведене місце посуд та інший інвентар, звільнити проходи.

4.2.Відключити обладнання від електромережі.

4.3. Зняти спецодяг та помістити його у відведене для зберігання місце.

4.4. Причепуритися, вимити руки і обличчя та перевдягнутись.

4.5. Повідомити керівництво про особливості зміни та неполадки, що сталися під час роботи.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виникненні аварії або ситуації, яка може призвести до неї, потрібно вжити всіх можливих заходів з її усунення, попередити тих, хто поруч, про небезпеку, повідомити про подію керівництво підприємства та діяти згідно з планом ліквідації аварії.

5.2. У разі несправності електрообладнання, яке перебувало в експлуатації, перериванні подачі електроенергії чи появі незвичного шуму, вібрації, диму слід негайно зупинити його роботу.

5.3. У випадку пожежі (чи загоряння) необхідно:

  • вжити заходів щодо евакуації працівників із приміщення відповідно до плану евакуації та негайно повідомити пожежну службу;
  • сповістити про подію керівництво підприємства;
  • приступити до ліквідації загоряння відповідно до інструкції з пожежної безпеки наявними засобами пожежогасіння.

5.4. Якщо стався нещасний випадок і є потерпілі, а також при раптовому захворюванні працівника необхідно:

  • усунути дію на організм небезпечних та шкідливих факторів, які загрожують здоров’ю і життю потерпілого (звільнити його від дії електричного струму, винести із зараженої території, загасити одяг, що горить тощо);
  • надати потерпілому домедичну допомогу (залежно від ураження — відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, іммобілізувати місце перелому, наклавши пов’язку тощо) та викликати швидку медичну допомогу або ж невідкладно здійснити заходи щодо транспортування постраждалого у найближчий лікарський заклад.

5.5. У подальшому необхідно виконувати вказівки керівництва підприємства.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді