Як безпечно виконувати роботи на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях

628

Запитання

Про що має подбати роботодавець, щоб убезпечити працівників, які виконують роботу за низької температури?

Відповідь

image63

Як організувати роботу на відкритих територіях в осінньо-зимовий період

З посиленням морозів слід приділити більше уваги проблемам безпечного виконання робіт на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях.

Роботодавець повинен у кожному структурному підрозділі створити на робочих місцях такі умови праці, що відповідали б нормативно-правовим актам, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників (ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII).

Низька температура повітря у робочій зоні є фізичним шкідливим та небезпечним фактором. Роботи на вулиці за температури нижче -10°С визначають як шкідливі, тож працівників потрібно забезпечити належним спеціальним одягом і взуттям. 

Якщо ж температура опустилася нижче -30 °С, такі умову праці є небезпечними. За такої температури заборонено проводити будь-які роботи, окрім невідкладних.

Найбільше температура повітря впливає на людей, які зайняті:

  • роботах на відкритих майданчиках;
  • на роботах у приміщеннях, які не обігріваються;
  • на роботах, пов’язаних з пересуванням між об’єктами;
  • обслуговуванням будь-якого об’єкта;
  • в охоронній діяльності тощо.

Працівникам, які працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалювальних приміщеннях, мають надаватися спеціальні перерви для обігріву та відпочинку в спеціально обладнаних приміщеннях. Ці паузи мають зараховуватися до робочого часу. Порядок надання таких перерв визначають правила внутрішнього трудового розпорядку або умови колективного договору. 

Спеціальний одяг, взуття та інші засоби індивідуального захисту працівникам надаються безоплатно. 

Крім того, роботодавці не мають забувати про своєчасне проведення медичних оглядів та організацію інструктажів з охорони праці щодо безпечної поведінки у зимовий період для запобігання травмуванню та нещасним випадкам, надання першої допомоги при обмороженні.

Працівники мають дотримуватися правил безпеки. Зокрема, слід надати перевагу зручному взуттю, пересуватися повільніше, користуватися лише тротуарами та пішохідними доріжками, тримаючися ближче до середини, щоб уникнути травм від падіння з снігу чи бурульок.

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2145

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13769

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69828

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91734

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1122