Вплив низьких температур на організм відчувають працівники, які працюють в умовах охолоджувального мікроклімату — в неопалюваних, спеціально охолоджених за технологічними вимогами приміщеннях — на рибо-, м’ясокомбінатах, у холодильних камерах тощо, на відкритих територіях.
Як організувати роботу на відкритих територіях у холодний період
Знижена температура повітря робочої зони може призвести до погіршення самопочуття працівників, розвитку професійних захворювань та зниження або ж втрати працездатності. Тому важливо правильно організувати роботу у виробничих приміщеннях з охолоджувальним мікрокліматом.
Яких вимог дотримуватися
Показники мікроклімату в неопалюваних і охолоджених приміщеннях регламентують Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248 (далі — Гігієнічна класифікація).
Класи умов праці при роботі в цих приміщеннях наведено у Таблиці 1 (дод. 8 до Гігієнічної класифікації).
Таблиця 1
Класи умов праці за показниками мікроклімату в неопалюваних та охолоджених приміщеннях
Показник | Класи умов праці | ||||||
допустимий | шкідливий (нижня межа) | небезпечний | |||||
2 | 3.1 | 3.2 | 3.3 | 3.4 | 4 | ||
Температура повітря, °С | |||||||
Кліматичні зони | 2 | −10,0 | −14,9 — | −20,0 — | −25,0 — | −30,0 — | нижче |
3 | −7,0 | −12,0 — | −17,0 — | −22,0 — | −27,0 — | нижче |
Оптимальні та допустимі величини температури повітря в робочій зоні виробничих приміщень визначають таблиці 1 та 2 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» (табл. 2).
Таблиця 2
Вимоги до температури повітря на робочих місцях у виробничих приміщеннях
Категорія робіт | Температура повітря за оптимальних умов, °С | Температура повітря за допустимих умов, °С | |
---|---|---|---|
Постійні робочі місця | Непостійні робочі місця | ||
Легка Iа | 22—24 | 21 | 18 |
Легка Iб | 21—23 | 20 | 17 |
Середньої важкості IIа | 19—21 | 17 | 15 |
Середньої важкості IIб | 17—19 | 15 | 13 |
Важка III | 16—18 | 13 | 12 |
Тож оптимальні та допустимі показники температури повітря для різних категорій робіт не однакові. Зокрема, якщо робота належить до категорії середньої важкості ІІб, нижня межа температури на постійних робочих місцях — +15 °С, на непостійних — +13 °С.
Нагадаємо, що постійне робоче місце — це місце, де працівник проводить понад половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль.
Температура в торговельних залах не має опускатися нижче ніж +10 °С. Про це йдеться у пункті 9.4.4 ДБН В.2.2-23:2009 «Будинки і споруди. Підприємства торгівлі».
Працівникам, які працюють в закритих неопалюваних приміщеннях, надають спеціальні перерви для обігрівання та відпочинку, що входять до робочого часу. На це вказує стаття 168 Кодексу законів про працю України (КЗпП).
Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний обладнувати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників.
Як надавати перерви для обігрівання та відпочинку, регламентують колективний договір або правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства.
Працівникам, які працюють у несприятливих температурних умовах, видають безплатно за встановленими нормами спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту (ЗІЗ). Це передбачає стаття 163 КЗпП.
Якими ЗІЗ забезпечити працівників
Вимоги до спецодягу для захисту від знижених температур установлюють:
- ДСТУ EN 14058:2008 «Одяг захисний. Одяг спеціальний для захисту від знижених температур»;
- ДСТУ EN 342:2017 «Одяг захисний. Комплекти та предмети одягу для захисту від холоду»;
- ДСТУ EN 511:2017 «Рукавички захисні від холоду».
До стандартного спецодягу, який використовують у комплекті з одягом для захисту від знижених температур, належать (дод. А до ДСТУ EN 14058:2008):
- нижня сорочка з довгими рукавами;
- довгі кальсони;
- шкарпетки (до коліна);
- черевики;
- куртка (один шар);
- штани (один шар);
- сорочка.
За рішенням роботодавця з урахуванням протокольного рішення виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві або профспілкового представника працівникам, яким не передбачена безплатна видача теплого спецодягу, для роботи в неопалюваних приміщеннях додатково видають:
- куртку або костюм для захисту від знижених температур — на 36 місяців;
- підшоломник під каску утеплений — на 24 місяці;
- рукавички з полімерним покриттям утеплені — на 3 місяці або до зношення;
- взуття утеплене — на 24 місяці.
Небезпеки, спричинені термічними ураженнями, зокрема переохолодженням, належать до Орієнтовного переліку небезпек, за яких використовуються додаткові ЗІЗ. Підстава — додаток 2 до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (НПАОП 0.00-7.17-18).
Перш ніж використовувати ЗІЗ, необхідно перевірити їх справність, комплектність, відсутність пошкоджень та інших дефектів, які зменшують теплозахисні властивості засобу захисту.
Як надати домедичну допомогу при переохолодженні та відмороженні
Як запобігти переохолодженню
Аби запобігти несприятливій дії зниженої температури на працівників, вживайте таких заходів:
- дотримуйтеся допустимих параметрів мікроклімату у виробничих приміщеннях;
- влаштовуйте повітряні або повітряно-теплові завіси біля воріт, технологічних та інших отворів у зовнішніх стінах, а також тамбури-шлюзи;
- установлюйте теплоізоляцію підлоги, стін, вікон тощо;
- обладнуйте місцеве опалення на фіксованих робочих місцях;
- обладнуйте приміщення для обігрівання у великих цехах без фіксованих робочих місць (холодильники, збагачувальні фабрики);
- забезпечуйте працівників ЗІЗ від холоду;
- надавайте перерви для обігрівання та відпочинку;
- організовуйте попередні (під час прийняття на роботу) й періодичні (раз на рік) медичні огляди.
Проводьте також профілактичні заходи для загартовування організму, адаптації його до перебування в умовах охолоджувального мікроклімату.
Підготовку організму до зимового періоду необхідно розпочинати заздалегідь. Скористайтеся порадами експерта, як зміцнити імунітет та протистояти вірусним атакам