Перша допомога працівнику, який травмував голову

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!

Черепно-мозкова травма — травматичне ушкодження головного мозку, його оболонок, судин, кісток черепа та зовнішніх покривів голови.

Якщо працівник під час роботи упав і вдарився головою, в нього може бути травма голови, або черепно-мозкова травма. Травмою голови називають будь-яке пошкодження в ділянці голови. При травмі голови можуть виникати зовнішні пошкодження, пошкодження кісток черепа та головного мозку, судин і нервів.

Розрізняють такі види травми голови:
  • закрита — ознак зовнішньої кровотечі немає;
  • відкрита — наявна зовнішня кровотеча;
  • проникаюча — порушена цілісність черепної коробки;
  • непроникаюча — цілісність черепної коробки не порушена;
  • ускладнена — крім вказаних ушкоджень, додатково травмується головний мозок, а в його оболонки відбувається крововилив.

Важливо вміти розпізнати симптоми черепно-мозкової травми та вчасно надати домедичну допомогу потерпілому.

Як діяти, якщо на підприємстві стався нещасний випадок

Симптоми черепно-мозкової травми

Травму голови можуть спричинити падіння з висоти, стрибки у воду, сильний удар по голові або тулубу, дорожньо-транспортні пригоди, ураження блискавкою, ураження електричним струмом. Також з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну частими причинами травмування голови є вибух та вогнепальні рани.

Аби своєчасно та правильно надати домедичну допомогу травмованому, важливо знати основні симптоми черепно-мозкової травми:

  • зміна рівня свідомості — сонливість, сплутаність або втрата свідомості;
  • сильний біль або тиск у голові, шиї чи спині;
  • поколювання або втрата чутливості в пальцях рук і ніг;
  • втрата рухових функцій якої-небудь частини тіла;
  • горбкуваті утворення на голові або хребті;
  • виділення крові або спинномозкової рідини з вух чи носа;
  • сильна кровотеча в ділянці голови, шиї або спини;
  • судоми;
  • утруднене дихання;
  • порушення зору;
  • нудота, блювота;
  • стійкий головний біль;
  • різного розміру зіниці;
  • втрата рівноваги;
  • синці в ділянці голови, особливо навколо очей і вух.

За наявності у потерпілого будь-якої з ознак травми голови необхідно викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Однак ще до приїзду медиків потрібно почати надавати травмованому домедичну допомогу.

Перша допомога працівнику, який травмував голову Пам’ятайте!  Перш ніж надавати допомогу потерпілому, переконайтесь у відсутності небезпеки.

Швидку потрібно викликати, навіть якщо потерпілий у свідомості та запевняє вас про свій задовільний стан. Розлади здоров’я після травми голови можуть виникнути пізніше, а хворий повинен пройти медичне обстеження та перебувати під наглядом лікарів.

Як надати домедичну допомогу

Як надавати домедичну допомогу потерпілим з ознаками травми голови,визначає Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на травму голови, затверджений наказом МОЗ
від 09.03.2022 № 441.

Розглянемо, як допомогти потерпілому за різних патологічних станів при травмі голови.

1. Кровотеча

Кровотеча виникає внаслідок пошкодження шкірних покривів голови. Її найчастіше спричиняє забійна рана голови.

Ознаки: наявність крові на місці ушкодження.

Допомога. Очистіть поверхню навколо рани, за потреби — вистрижіть волосся. Обробіть краї рани діамантовим зеленим або спиртовим розчином йоду, потім — накладіть стерильну пов’язку.

2. Непритомність

Непритомність — короткочасна раптова втрата свідомості, яка виникає через недостатнє забезпечення мозку кров’ю. Її причини — різкий біль унаслідок травми, переляк.

Ознаки: блідість шкіри обличчя, холодний піт, часте дихання, позіхання, раптова втрата свідомості.

Допомога. Розстебніть комір, вивільніть груди та живіт травмованого від тісного одягу, щоб забезпечити вільне дихання та надходження свіжого повітря. Покладіть потерпілого так, щоб голова була опущеною, а ноги — трохи піднятими вгору. Протріть обличчя та шию водою, дайте понюхати змочену нашатирним спиртом ватку.

3. Струс мозку

Струс мозку — найлегша форма травми мозку. Його може спричинити травма черепа, яка майже завжди виникає в такому випадку без зовнішніх порушень цілісності кісток черепа.

Ознаки: короткочасна втрата свідомості або пам’яті при збереженні дихання, головний біль, нудота, блювота.

Допомога. Щоб блювотні маси не потрапили у дихальні шляхи, покладіть травмованого на бік. Якщо струс мозку супроводжується переломом хребта чи кісток тазу — покладіть його на спину та поверніть голову набік і покладіть на неї холодний компрес. Забезпечте потерпілому спокій та викличте швидку.

МИХАЙЛО ЧЕМЕРИС експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Як врятувати життя потерпілому й не наразитися на небезпеку самому? Скористайтеся порадами експерта

4. Забій мозку

Забій мозку — тяжка черепно-мозкова травма, за якої порушується цілісність мозкової речовини на обмеженій ділянці.

Ознаки: втрата свідомості, яка триває від декількох хвилин до багатьох діб; втрата пам’яті; розширення зіниць; порушення зору, слуху, дихання та ковтання. Ознаки цієї травми розвиваються гостро й нагадують тяжкий ступінь струсу головного мозку.

Допомога. Негайно викличте швидку. Покладіть потерпілого у стабільне бічне положення, щоб поліпшити забезпечення мозку кров’ю та запобігти западанню язика й затіканню в дихальні шляхи слизу, крові, вмісту шлунку. Далі виконайте такі дії:

  • зігніть праву ногу в колінному суглобі, підвівши стопу до сідниці;
  • покладіть праву руку вздовж тіла так, щоб кисть розташовувалася під сідницею;
  • за ліву руку обережно поверніть потерпілого на бік уздовж осі тіла;
  • покладіть голову на тильну поверхню лівої кисті, вивільніть його праву руку з-під тіла.

5. Переломи кісток черепа

Переломи кісток черепа — найтяжча травма голови. Ознаки залежать від характеру та локалізації пошкоджень черепа.

Допомога. Зупиніть кровотечу. Захистіть рану від інфекції та запобіжіть закупорюванню дихальних шляхів кров’ю чи блювотними масами. Надайте потерпілому горизонтального положення — за відсутності свідомості покладіть його на бік. Якщо підозрюєте пошкодження хребцевого стовпа чи кісток тазу — лише поверніть голову набік. Накладіть на рану пов’язку та зафіксуйте голову валиками з одягу.

Якщо викликати швидку неможливо, самостійно транспортуйте травмованого — в лежачому положенні, з опущеною головою. При цьому зафіксуйте голову валиками з одягу або поліетиленовими пакетами з піском, водою тощо.

Перед тим як рухати потерпілого або виконувати дії з його головою потрібно спершу зафіксувати шийний відділ хребта.

Важливо пам'ятати, що найчастіше причиною передчасної смерті після черепно-мозкової травми є не пошкодження центральної нервової системи, а западання м’якого піднебіння, язика та надгортанника через зниження тонусу м’язів при втраті свідомості. Як наслідок — виникає майже повна непрохідність верхніх дихальних шляхів.

Що не можна робити при травмі голови

При травмі голови заборонено:

  • виймати частини кісток або чужорідні предмети з рани при відкритій черепно-мозковій травмі;
  • залишати травмованого без догляду, особливо у стані коми, у положенні на спині;
  • транспортувати потерпілого самостійно, якщо у цьому немає нагальної потреби.

Пам’ятайте, домедичну допомогу необхідно надати впродовж кількох хвилин. Якщо не зробити це вчасно, потерпілий може не дочекатися приїзду медиків.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді