Перша допомога під час травмування хребта

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Травми хребта можуть призвести до різноманітних ускладнень. Як наслідок — потерпілий стане непрацездатним на тривалий період часу. Щоб уникнути цього, необхідно своєчасно та правильно надати домедичну допомогу на місці події. Експерт пояснює, як діяти, якщо є підозра на травму хребта.

 

Скачайте шпаргалку «Домедична допомога за підозри на травму хребта»

 

Домедична допомога потерпілому за підозри на травму хребта

 

Причини травми хребта

Травми хребта часто виникають у результаті падіння з висоти. Серйозні наслідки для хребта можуть бути навіть якщо працівник падає з висоти свого зросту. Серед інших поширених причин — сильний удар по тулубу або падіння на нього важких предметів.

Дорожньо-транспортні пригоди також можуть призвести до травм хребта. Кінетична енергія, яка передається в ділянку шиї за різкого гальмування, удару транспортного засобу ззаду або збоку, спричиняє «хлистову травму». Під час удару різко розгинається шия і пошкоджується кістково-суглобовий апарат та м’які тканини шийного відділу хребта.

Діагностика травми хребта

Найнебезпечнішою травмою хребта є його перелом. Через ускладнення, які виникають внаслідок перелому хребта, потерпілий може померти.

Діагностувати перелом хребта можна за допомогою магнітно-резонансної томографії або рентгена. Однак не завжди є можливість зробити це відразу. Для того, щоб діяти правильно в критичній ситуації, потрібно наперед вивчити ознаки перелому хребта. Це, зокрема: 

  • сильний біль або відчуття тиску в спині, шиї чи голові внаслідок пошкодження нервових волокон у спинному мозку;
  • поколювання або втрата чутливості в пальцях рук та ніг;
  • деформація та набряк м’яких тканин у місці травмованих хребців;
  • втрата рухових функцій кінцівок або здатності рухатися;
  • судоми;
  • утруднене дихання;
  • втрата контролю за роботою кишечника та сечового міхура тощо.

При підозрі на травму хребта необхідно викликати екстренну медичну допомогу та утримувати потерпілого в нерухомості до прибуття лікарів.

Домедична допомога при травмі хребта

Як надавати домедичну допомогу потерпілим з ознаками травми хребта визначено у Порядку надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на пошкодження хребта, затвердженому наказом МОЗ від 16.06.2014 № 398.

Насамперед потрібно переконатися у відсутності небезпеки на місці події для себе і потерпілого. Потім дотримуйтеся такого алгоритму дій:

1. Огляньте потерпілого, визначте, чи притомний він та чи дихає.

2. Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги за телефоном «103».

3. Якщо потерпілий не дихає, відновіть прохідність дихальних шляхів та розпочніть серцево-легеневу реанімацію.

4. Попросіть травмованого трохи поворушити руками та ногами, перевірте їх чутливість — легко пощипайте. Якщо рухи та больові відчуття збережені, є надія на те, що спинний мозок не ушкоджений. У разі підозри на травму, намагайтеся не змінювати положення тіла потерпілого.

5. Якщо потерпілий перебуває у безпечному місці і притомний, зафіксуйте шийний відділ хребта спеціальною шиною — коміром Шанца. Комір накладають дві людини: одна фіксує голову потерпілого, інша — обережно підводить комір під шию. Правильно накладений комір повторює контури шиї і повністю знерухомлює шийний відділ. Якщо коміра Шанца немає, використовуйте підручні засоби — одяг, масивну ватно-марлеву пов’язку, пластикові пляшки тощо.

Комір Шанца — ортопедичне пристосування, виготовлене з м’якого й екологічно безпечного пінополіуретану, яке виконує лікувальні і відновні функції. Необхідний для м’якої підтримки шийного відділу хребта і розвантаження м’язів.

6. Постійно моніторте стан потерпілого, його дихання та пульс, поки не прибуде медична допомога.

7. Не намагайтеся давати потерпілому їжу або пити, якщо він не може самостійно ковтати і не може контролювати рухи.

Якщо місце, де трапилась травма хребта, небезпечне, необхідно перенести потерпілого в безпечне місце. Щоб перемістити потерпілого, після фіксації коміром шийного відділу, необхідно покласти його на тверду, рівну поверхню, наприклад, тверді ноші, щит або зняті двері, і зафіксувати його на них.

Важливо пам'ятати, що будь-які рухи потерпілого можуть призвести до додаткових травм хребців та спинного мозку, тому кількість перекладань має бути мінімальною, а саме перекладання повинно бути надзвичайно обережним. Правильне перенесення — то важке завдання, тому краще це робити з чиєюсь допомогою. 

У працівника — шок: як надати домедичну допомогу

Як правильно покласти потерпілого на ноші

Для того, щоб не завдати шкоди, дотримуйтеся такого алгоритму дій:

  • обережно зв’яжіть руки потерпілого на рівні талії та ноги;
  • укладати потерпілого мають чотири особи. Перші три особи просовують руки під потерпілого. За командою першої особи вони синхронно й обережно піднімають травмованого на 20 см від поверхні. Четверта особа підсовує щит та підкладає м’який валик під поперек потерпілого;
  • за командою першої особи травмованого кладуть на щит.

Якщо допомогу надає троє осіб, то вони стають на коліна з одного боку щита і за командою обережно просовують руки під травмованого. Після цього за командою всі разом обережно піднімають потерпілого на рівень зігнутих колін, повільно встають і опускають його на щит. Після переміщення потерпілого в безпечне місце необхідно провести повторний огляд, щоб переконатись, що його стан не змінився.

Перша допомога під час травмування хребтаВажливо!

Якщо травмований лежить обличчям донизу, не перевертайте його, а транспортуйте на щиті з підкладеним під груди валиком.

Якщо існує хоча б найменша підозра на травму хребта, у жодному разі не можна:

  • саджати потерпілого та змушувати вставати на ноги;
  • вправляти деформований хребет та витягувати його;
  • тягнути потерпілого за руки та ноги;
  • транспортувати його в сидячому положенні;
  • давати йому їсти та пити.

Найголовніше — якщо ви не маєте досвіду або впевненості в наданні допомоги, краще чекати на прибуття медичних працівників.

  1. Не намагайтеся давати потерпілому їжу або пити, якщо він не може самостійно ковтати і не може контролювати рухи.

Найголовніше — якщо ви не маєте досвіду або впевненості в наданні допомоги, краще чекати на прибуття медичних працівників.

 
 
Regenerate response

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді