Критично важливі підприємства повинні підтвердити свій статус

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Уряд вніс зміни до постанови про бронювання

Критично важливі підприємства повинні підтвердити свій статусІз 1 грудня бронювання військовозобов’язаних знову відбуватиметься через портал «Дія». Водночас усі критично важливі підприємства відповідно до нових критеріїв повинні підтвердити свій статус до 28 лютого 2025 року. Такі зміни Кабмін уніс до постанови «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 27.01.2023 № 76 (далі — Постанова № 76).

Бронювання працівників працюватиме тільки в електронному форматі

Уряд усередині листопада поточного року завершив аудит рішень щодо визначення підприємств, установ і організацій критично важливими. За результатами аудиту 95% критично важливих підприємств зберегли цей статус. На підставі даних аудиту Кабмін оновив критерії бронювання.

Як і раніше, щоб отримати статус критично важливого, підприємство звертається до відповідного міністерства або обласної воєнної адміністрації.

Уряд зберіг вісім чинних критеріїв для визначення підприємства критично важливим. Водночас галузеві та регіональні критерії критичності віднині погоджують Міноборони та Мінекономіки.

Основні зміни до Постанови № 76

Додаткові обов'язкові критерії критичної важливості

— Для приватних підприємств: нарахована середня зарплата за останній календарний квартал повинна бути не менше ніж 2,5 мінімальної зарплати (20 тис. грн на 15 листопада 2024 р.). У працівника, якого бронюють, нарахована заробітна плата також має бути не менше ніж 20 тис. грн.

— Відсутність заборгованості по сплаті усіх податків.

Підтвердження критичної важливості

— Підприємство, яке хоче забронювати працівника, повинно підтвердити відповідність чинним і новим критеріям до кінця лютого 2025 року.

— Після цього підприємство через портал «Дія» знову подає списки працівників для бронювання. До подачі оновлених списків, усі надані бронювання залишаються чинними.

Посилена система контролю

— Щомісячно відбуватиметься моніторинг відповідності підприємств встановленим вимогам щодо середньої зарплати на підприємстві, рівня сплати податків та кількості військовозобов’язаних.

— Якщо буде встановлено, що підприємство не відповідає вимогам — на нього буде сформовано запит для надання пояснень. У разі негативного результату моніторингу підприємство буде позбавлене статусу критичного.

— Усі рішення моніторитимуться з можливістю анулювати бронювання.

Критично важливі підприємства повинні підтвердити свій статус Підприємствам заборонено бронювати працівників, які не перебувають на військовому обліку або не мають військово-облікових документів.

Джерело: Мінекономіки

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Яким має бути режим праці та відпочинку водіїв на підприємстві

Робота, пов’язана з керуванням транспортними засобами, вимагає підвищеної концентрації уваги, що часто призводить до надмірного емоційного та нервового напруження. Тому так важливо правильно урегулювати робочий час та час відпочинку водіїв.
52984

Знайомимося з нормативною базою з безпеки праці

Інженер з охорони праці не займається законотворчістю, однак опрацювання нормативної бази — складова його роботи. Він має знати, які існують нормативно-правові акти з охорони праці та як їх правильно застосовувати. Про основні нормативні документи з охорони праці — далі у статті.
33207

Журнал реєстрації нарядів допусків на виконання робіт з підвищеною небезпекою

Роботодавець зобов’язаний вести журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою. У статті ви знайдете інформацію про ведення такого журналу та зможете скачати відповідну форму.
13117

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
56066

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді