Компенсація за робочі місця для осіб з інвалідністю: алгоритм отримання через «Дія»

Сума компенсації становить до 15 мінімальних заробітних плат

Компенсація за робочі місця для осіб з інвалідністю: алгоритм отримання через «Дія»Роботодавці, які облаштували робоче місце для людини з інвалідністю, можуть отримати компенсацію від держави через «Дію».

Права та пільги осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану

Питання фінансової підтримки роботодавцям, які облаштовуватимуть комфортні робочі місця для осіб з інвалідністю, врегульовує Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ від 22.08.2023 № 893 (далі — Порядок). 

Порядок передбачає компенсації роботодавцям за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю:

  • І групи — до 106,5 тис. грн (15 мінімальних зарплат);
  • ІІ групи — до 71 тис. грн (10 мінзарплат).

Подати заяву на компенсацію можна, якщо співробітник з інвалідністю працює на підприємстві протягом останніх 90 днів.

Роботодавець отримуватиме компенсації на придбання допоміжних засобів для робочого місця особи з інвалідністю, зокрема:

  • меблів — крісел із регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів і брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення/зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів;
  • транспортерів для піднімання сходами з електроприводом;
  • допоміжних засобів для позиціонування курсора й тактильних комп’ютерних дисплеїв, для відтворення звуку та забезпечення здатності чути й бачити;
  • брайлівських клавіатур і портативних пристроїв;
  • підйомних платформ для робочих місць.

Фінансування компенсації поточного року здійснюватиметься за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Для того щоб отримати компенсацію, роботодавець подає до регіонального центру зайнятості в паперовій або електронній формі:

  • заяву щодо надання компенсації;
  • копії документів, які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця.

Як отримати компенсацію через портал «Дія»:

  1. авторизуватися на порталі за допомогою КЕП; 
  2. заповнити заяву: вказати дані про особу з інвалідністю та облаштоване робоче місце;
  3. прикріпити документи, які підтверджують працевлаштування, купівлю допоміжних засобів і довідку медико-соціальної експертної комісії, яка засвідчує інвалідність працівника;
  4. вказати IBAN свого рахунку;
  5. підписати заяву КЕПом.

Рішення буде ухвалене впродовж 13 робочих днів, а кошти надійдуть на рахунок упродовж 5 робочих днів.

Джерело: Урядовий портал

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді